Απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών προς την Ελαφόνησο έως τις 25 Μαίου

0
635

Την δυνατότητα να μετακινηθούν κανονικά προς την Εύβοια έχουν οι πολίτες, διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέντευξη τύπου του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, δεν είναι εφικτή έως τις 25 Μαίου η μετακίνηση πολιτών προς την Ελαφόνησο και την Λευκάδα.

Τα δύο αυτά μέρη, όπως είπε ορίζονται ως νησιωτικοί περιορισμοί και ως εκ τούτου η μετακίνηση εκεί όπως και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί,από τις 25 Μαΐου.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι από τις 25 Μαίου επαναλειτουργούν οι βοτανικοί κήποι, τα ζωολογικά πάρκα,οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και οι χώροι λατρείας όπου θα επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων.

Την ίδια ώρα τότε θα μπορούν να συνεχιστούν και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

Ο κος Χαρδαλιάς επεσήμανε εκ νέου πως η επιτρεπτή απόσταση είναι ένα άτομο ανά 10 τ.μ., ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

Ακόμη, σημείωσε πως θα ανοίξουν από αύριο, Σάββατο, 515 οργανωμένες παραλίες, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα τόσο στους πολίτες όσο και στους υπεύθυνους για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η επαναλειτουργία τους.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για λεπτομερείς κανόνες και όρους.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων.

Ως προς την απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα.

Κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή, πρόσθεσε επίσης.

Ενημέρωσε πως αύριο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές.

Όπως διεμήνυσε ο κος Χαρδαλιάς τα πρόστιμα για τους παραβάτες που δεν τηρούν τα μέτρα θα είναι πολύ τσουχτερά.

Συγκεκριμένα επιχειρήσεις σε παραλίες που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, κινδυνεύουν με πρόστιμα που θα ξεκινούν από 5.000 και θα φτάνουν τις 20.000 ευρώ ενώ παράλληλα η επιχείρηση θα τίθεται αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες, στην πρώτη φορά παράβασης.

Στην δεύτερη φορά τα πρόστιμα θα τριπλασιάζονται ενώ η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης θα ισχύει για 90 ημέρες.

Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επανέλαβε ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Διευκρίνισε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση και στην Εύβοια.

Επίσης, ανέφερε πως τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.