Συνεργασία Μενδώνη με τον Βερούτη κατά την διήμερη επίσκεψή της στην Σπάρτη

0
677

Ολα τα θέματα των υποδομών Πολιτισμού της Λακωνίας τέθηκαν επί τάπητος κατά την επίσκεψη στη Σπάρτη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κατά τη συνεργασία της με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη.

Η υπουργός -συνοδευόμενη από τον γ.γ. του υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου, άλλα στελέχη του υπουργείου καθώς και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας-, επισκέφθηκε και επιθεώρησε τους αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης και του Μυστρά, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και την Οικία της Ευρώπης. Ενημερώθηκε για τις προτάσεις ένταξης και χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αφορούν την ολοκλήρωση των Παλατιών του Μυστρά και την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Σπάρτης.

Στη σύσκεψη εργασίας που έγινε κατά τη δεύτερη ημέρα παραμονής της υπουργού στη Σπάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης την ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και συζητήθηκαν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες μικρές τροποποιήσεις που ίσως πρέπει να γίνουν στην Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας και του υπουργείου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκπόνησης και ωρίμανσής της.

Υπήρξε επίσης επί τόπου επίσκεψη στον χώρο που πρόκειται να ανεγερθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, όπου έγινε παρουσίαση στην υπουργό βασικών στοιχείων της προμελέτης του Μουσείου από τον ανάδοχο και συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα συνδεθεί με τον ιστορικό ποταμό Ευρώτα και τα παρα-ευρώτια μνημεία, μέσα από την μελέτη που προετοιμάζει για τον ποταμό η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στις συναντήσεις που έγιναν με την υπουργό, παρουσία και των βουλευτών Λακωνίας Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικού, συζητήθηκαν επίσης και τα ενταγμένα έργα  σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υπήρξε διαβεβαίωση της υπουργού για την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους ανάλογα με την πρόοδο απορρόφησης των υφιστάμενων πόρων. Τέτοια έργα είναι ο Ελκόμενος της Μονεμβασιάς, η αποκατάσταση του Αγίου Γεωργίου του Λογκανίκου, ο ναός Αγίου Νικολάου στον οικισμό Καλογωνιάς κ.α.

Τέλος, υπήρξε αμοιβαία δέσμευση των παρισταμένων για πίστη τήρηση των «σφιχτών» χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των ενταγμένων έργων και προγραμματισμός νέας συνάντησης μέσα στο επόμενο 20ήμερο.