ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην κατανομή των θέσεων του προγράμματος 55+

0
7

Την ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατανομή των θέσεων του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), απαντώντας στην κριτική της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ.

Η ΚΕΔΕ τάσσεται παράλληλα υπέρ της αύξησης του αριθμού των υποψηφίων που υποδεικνύονται για κάθε διαθέσιμη θέση, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό διευρύνονται οι δυνατότητες συμμετοχής περισσότερων ανέργων στο πρόγραμμα.

Η ΚΕΔΕ στηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος

Η Ένωση χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς απευθύνεται σε μια ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Όπως επισημαίνει, πέρα από την απασχόληση, το πρόγραμμα έχει και σημαντικό ασφαλιστικό αποτύπωμα, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο ασφαλιστικό χρόνο.

Για τον λόγο αυτό, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος και την αύξηση των θέσεων που διατίθενται στους Δήμους.

«Οι Δήμοι γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες τους»

Κεντρικό σημείο της παρέμβασης της ΚΕΔΕ αποτελεί η διαδικασία κατανομής των θέσεων στους Δήμους.

Η Ένωση υποστηρίζει ότι οι Δήμοι και η ίδια η ΚΕΔΕ πρέπει να έχουν ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε τις ελλείψεις προσωπικού και τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών.

Με αυτό το σκεπτικό, η ΚΕΔΕ θέτει το ζήτημα των κριτηρίων βάσει των οποίων πραγματοποιείται η κατανομή και υπογραμμίζει την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες κάθε Δήμου.

Από 5 σε 15 οι υποψήφιοι ανά θέση

Θετική είναι η ΚΕΔΕ και απέναντι στην αύξηση, από πέντε σε δεκαπέντε, του αριθμού των ανέργων που υποδεικνύονται για κάθε διαθέσιμη θέση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί δημιουργίας περιθωρίων για «ρουσφέτι», η Ένωση υποστηρίζει ότι η διεύρυνση του αριθμού των υποψηφίων ενισχύει τη συμμετοχή και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους ανέργους να διεκδικήσουν μια θέση.

Ενδεικτικά, για 8.000 διαθέσιμες θέσεις, με πέντε υποψηφίους ανά θέση θα μπορούσαν να συμμετέχουν έως 40.000 άτομα, ενώ με δεκαπέντε υποψηφίους ο αριθμός αυτός φτάνει τους 120.000.

Η ΚΕΔΕ αναγνωρίζει ότι η διαδικασία μπορεί να αυξήσει τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων της ΔΥΠΑ, σημειώνει ωστόσο ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί η διεύρυνση των ευκαιριών για τους ανέργους.

Περισσότερες θέσεις ζητούν οι Δήμοι

Η ΚΕΔΕ διευκρινίζει ότι στόχος της δεν είναι η αντιπαράθεση με τους εργαζομένους της ΔΥΠΑ, αλλά η βελτίωση και η περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά περισσότερες θέσεις για ανέργους άνω των 55 ετών στους Δήμους, καλύτερο συντονισμό μεταξύ Αυτοδιοίκησης, Υπουργείου και ΔΥΠΑ και μεγαλύτερη συμμετοχή των Δήμων στη διαδικασία κατανομής.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει αναδεικνύει, έτσι, δύο βασικά ζητήματα: την ανάγκη ενίσχυσης ενός προγράμματος που προσφέρει εργασία και ασφαλιστική κάλυψη σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανέργους, αλλά και τον ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον σχεδιασμό και την κατανομή των διαθέσιμων θέσεων.