25 Χρόνια Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα

0
606

18 Ιουλίου 2020 – Λεωνίδιο Αρκαδίας

25 Χρόνια Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα.

Ίδρυση του πρώτου Αναπτυξιακού Οργανισμού στην Πελοπόννησο.

Το 2020 συμπληρώνονται αισίως 25 χρόνια από την ίδρυση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα.

Στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας στις 18 Ιουλίου 2020, σε πανηγυρικό κλίμα, η Εταιρεία λαμβάνει πλέον τη μορφή του Αναπτυξιακού Οργανισμού μετά τη μεγάλη θεσμική αλλαγή που επέφερε ο Νόμος 4674/2020.

Η απόφαση σταθμός συμπίπτει με την επετειακή εκδήλωση 25 Χρόνια Αναπτυξιακή Πάρνωνα και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις 18 Ιουλίου στη Φάμπρικα Πολιτισμού στο Λεωνίδιο, που θα πραγματοποιηθούν παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού Εσωτερικών κου Θεόδωρου Λιβάνιου και του Υφυπουργού Εξωτερικών κου Κώστα Βλάση.

Ως ομιλητής θα συμμετάσχει ο Βουλευτής Κοζάνης και πρωτοπόρος στο χώρο των Αναπτυξιακών Εταιρειών επί 25 χρόνια Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ κος Γεώργιος Αμανατίδης.

Έχουν κληθεί Δήμαρχοι της περιοχής, Βουλευτές, Πρόεδροι Επιμελητηρίων κλπ.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η νέα μορφή της Εταιρείας να συνδυαστεί με την προβολή του έργου που έχει επιτελεστεί και επιτελείται στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Πιο συγκεκριμένα στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το έργο της Εταιρείας, η ετοιμότητα για την υποστήριξη των Δήμων και της Αναπτυξιακής διαδικασίας και θα αναδειχθούν οι μεθοδολογίες και οι καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν καθώς και τα αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή στην περιοχή.

Βασική αποστολή του πρώτου στην Πελοπόννησο Αναπτυξιακού Οργανισμού, μετά από μια 25ετή επιτυχημένη πορεία, είναι η ενεργοποίηση και ενδυνάμωση της τοπικής εταιρικής σχέσης, η μέγιστη πληροφόρηση των δημοσίων και των ιδιωτικών φορέων για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από τα έργα και τα προγράμματα της Εταιρείας αλλά κυρίως η ανάγκη για την υιοθέτηση του στρατηγικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού, ως απαραίτητη προϋπόθεση κάθε λειτουργίας στο δημόσιο, κοινωνικό αλλά και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Αιχμή αλλά και κεντρικό ζήτημα προσαρμογής της Εταιρείας στο νέο θεσμικό περιβάλλον είναι η ενίσχυση των διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης αναπτυξιακών έργων από τους ΟΤΑ μετόχους αλλά και ευρύτερα από τους ΟΤΑ της Πελοποννήσου. Η Τεχνική Υπηρεσία της Αναπτυξιακής Πάρνωνα έχει ήδη μια δεκαετή εμπειρία στο αντικείμενο με πολύ μεγάλο αριθμό τεχνικών μελετών αλλά και μεγάλο αριθμό έργων που εντάχθηκαν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται.

Πάνω από 100.000.000,00 ευρώ σε έργα ΕΣΠΑ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στην Ανατολική Πελοπόννησο, είναι προϊόν μελέτης, σχεδιασμού και υλοποίησης από την Εταιρεία με εμβληματική αναφορά στα παρακάτω:

Σύσταση και start up λειτουργία του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα, Δίκτυα και Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Λεωνιδίου, Ύδρευση περιοχής ΜΟΜΑ Μεγαλόπολης, Μελέτη ανακαίνισης Παλαιού Δημαρχείου και Μελέτες Ανάπλασης Δήμου Τρίπολης, Μουσείο Μνήμης Γρηγόρη Λαμπράκη, Επανάχρηση Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής και Πλατείες στην Τεγέα, Αξιοποίηση σχολικού συγκροτήματος Μελιγούς, Μελέτη Ανάπλασης Καρυτσιώτη και Καλλίτση στο Άστρος και το Παράλιο Άστρος, ΚΔΑΠ Βόρειας Κυνουρίας, Λαϊκή Αγορά Άστρους.

Κέντρα Πληροφόρησης Άστρους – Αγ. Πέτρου – Καστάνιστας, Πλατεία Αγ. Ανδρέα, Ύδρευση Παραλίου Άστρους, Υποδομές Πολιτισμού και Τουρισμού στο Παλαιό Ελαιοτριβείο Τυρού και στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Άνω Τυρού.

Ύδρευση Τυρού, Κέντρο Πληροφόρησης για την Χλωρίδα στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Βασκίνας, Φάμπρικα Πολιτισμού στο Λεωνίδιο, Ενεργειακή Αναβάθμιση Παιδικού Σταθμού, Δημοτικού Σχολείου και Δημαρχείου Λεωνιδίου, Ανακαίνιση Παλαιού Γυμνασίου Λεωνιδίου, Κέντρο Πληροφόρησης για την Αρχιτεκτονική στον Πύργο Τσικαλιώτη, Μελέτες και έργα ύδρευσης και άρδευσης στο Λεωνίδιο, Μελέτη ανάπλασης του κεντρικού οδικού άξονα του Λεωνιδίου (open mall), ανάπλαση Παλαιοχωρίου.

Αποκατάσταση και επανάχρηση του Κτιρίου Μπασουράκου και Μελέτη Πλατείας Πηγών στην Σκάλα Λακωνίας, Επιδαύριο Θέατρο Βλαχιώτη, Μελέτες άρδευσης και ύδρευσης σε Αγ. Δημήτριο, Νιάτα κλπ. Μελέτη και έργα Ανάπλασης στην Πλύτρα, Νεάπολη, Αγγελώνα, Μεταμόρφωση, Λάρνακα Μολάων. Μελέτη φωτισμού δρόμου από Γέφυρα στο Κάστρο Μονεμβάσιας και Μελέτη Φωτισμού Κάστρου, Μελέτη Βιολογικού Καθαρισμού Παπαδιάνικα και Πλύτρα, Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας Νεάπολης, Μελέτη Επανάχρησης της Συκικής, Περιφερειακός Μονεμβάσιας, Μελέτες για την ΟΧΕ Ανατολικής Μάνης, Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολείων στην Μονεμβάσια και την Ανατολική Μάνη, Μελέτη επανάχρησης Ξενία και Μελέτη Ανάπλασης του Κέντρου της Σπάρτης, Αναπλάσεις σε Καρυές, Βέροια και Ξηροκάμπι, Ενεργειακή Αναβάθμιση Κλειστού Αθλητικού Σπάρτης, μονοπάτια και περιπατητικές και αναρριχητικές διαδρομές στο Λεωνίδιο, στα Τσίντζινα, στο ακρωτήριο Τρίκερι Τυρού, στην Νεάπολη, στο Μυστρά, είναι μερικά από τα έργα για τα οποία η Αναπτυξιακή Πάρνωνα υποστήριξε τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων για την Μελέτη της ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς και την υλοποίησή τους

Επίσης, το φεστιβάλ Melitzazz, το Φεστιβάλ Πελοποννήσου, η Προμήθεια μουσικού εξοπλισμού σε 34 χορωδίες και φιλαρμονικές της Πελοποννήσου, το Πανελλαδικό Δίκτυο Δήμων και ΟΤΔ Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές, το Δίκτυο Νήσων ΠΕ Νήσων Αττικής, η ίδρυση της Πελοπόννησος Α.Ε. η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων ESTIA είναι μερικές ακόμη παρεμβάσεις που φέρουν την σφραγίδα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα Α.Ε.

Βασικό πυλώνα για την Εταιρεία και την περιοχή αποτέλεσαν τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης LEADER, μέσω τον οποίων έχουν υλοποιηθεί πάνω από 500 μικρά και μεγαλύτερα έργα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο η Εταιρεία κατέλαβε την πρώτη θέση στην αξιολόγηση και στους εγκεκριμένους πόρους, μεταξύ των 50 τοπικών προγραμμάτων σε επίπεδο χώρας .

Πίσω από αυτά όλα τα έργα, που έχουν συμβάλει αναμφισβήτητα στην οικονομική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων στις εκάστοτε περιοχές υλοποίησης, υπάρχουν ατελείωτες ώρες δουλειάς με γνώση, επαγγελματισμό, μεράκι, όραμα και προσήλωση στο καθήκον.

Αυτή είναι και η αρμόζουσα απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα: Τί είναι η Αναπτυξιακή Πάρνωνα;

Το επετειακό έτος 2020 και η μετατροπή της Εταιρείας σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, βρίσκει την Εταιρεία έτοιμη να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα και τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων.

Βρίσκει την Εταιρεία με ένα έτοιμο Επιχειρησιακό μηχανισμό στελέχωσης 50 ατόμων και ένα οργανωμένο δίκτυο με συμβάσεις Έργου επιπλέον 100 Μηχανικών, Περιβαλλοντολόγων, Γεωπόνων, Γεωλόγων και άλλων Τεχνικών Ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 4674/2020.

Η Τεχνική Υπηρεσία της Εταιρείας με 10 έμπειρους μηχανικούς μόνιμο προσωπικό και με 90 ενεργές συμβάσεις μίσθωσης έργου συναρτημένες με τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει σε εξέλιξη, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε ανάγκη Δήμου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μέσα από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις 25 Χρόνια Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα επιδιώκεται να γίνουν ευρύτερα γνωστές:

  • Η στρατηγική 2014-2020 για την ένταξη της περιοχής Πάρνωνα–Μαλέα στα Αποθέματα Βιόσφαιρας (MAB UNESCO)
  • Η λογική και η προσέγγιση Leader ως μεθοδολογία και ως ευκαιρία σχεδιασμού, προγραμματισμού και χρηματοδότησης του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού
  • Ο Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και η Τεχνική Στήριξη των ΟΤΑ
  • Κοινωνική Πολιτική, Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες, Προσφυγικό

Στο πλαίσιο του εορταστικού “2020-25 Χρόνια Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα” και μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την υποβολή της Υποψηφιότητας Απόθεμα Βιόσφαιρας (MAB UNESCO), η Εταιρεία αποδέχθηκε την πρόταση του Δημάρχου Σπάρτης κου Πέτρου Δούκα για τη συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σπάρτης, πριν από την πανδημία, του Οικονομικού Συμποσίου -Forum με τίτλο «Κοιτώντας Μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε Ρυθμούς Ανάπτυξης;». Ταυτόχρονα, οι υψηλοί προσκεκλημένοι του Δημάρχου Σπάρτης, με την θετική τους απόκριση και συμβολή στο αναπτυξιακό πρόταγμα του Δήμου Σπάρτης, έγιναν γνώστες της καλής πρακτικής τοπικής ανάπτυξης και πρεσβευτές της στρατηγικής για την ένταξη της περιοχής στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο οικοδεσπότης των εκδηλώσεων και Πρόεδρος της Εταιρείας κος Χαράλαμπος Λυσίκατος, τηρουμένων των οδηγιών και των υγειονομικών μέτρων της πολιτείας, περιμένει τους εκλεκτούς καλεσμένους Δημάρχους, Υφυπουργούς, Βουλευτές, εκπροσώπους της Περιφέρειας και των παραγωγικών φορέων, στον εμβληματικό χώρο της Φάμπρικας Πολιτισμού Λεωνιδίου.