Σήμα κινδύνου από το Επιμελητήριο Λακωνίας για τις καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό προϊόντων

0
57

Το Επιμελητήριο Λακωνίας, ανταποκρινόμενο στα παράπονα των μελών του, απέστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ και τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, ζητώντας άμεσες λύσεις στο πρόβλημα των καθυστερήσεων στον εκτελωνισμό προϊόντων. Οι καθυστερήσεις αυτές, όπως τονίζεται, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εισαγωγής ευπαθών ή εποχιακών προϊόντων.

   

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

                   Ν.Π.Δ.Δ.

 

Ταχ. Διεύθυνση : Ξανθάκη 3, 23 200 Γύθειο Γύθειο, 1 Σεπτεμβρίου 2025
Τηλέφωνο          : 2733022279, 2733029006 εσωτ. 6 Αρ. Πρωτ. 2246/Φ2702
e-mail                  : info@lakoniacci.gr   
Website               : www.lakoniacci.gr  
   
Προς: 1) κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και
Οικονομικών

 

2) κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Διοικητή ΑΑΔΕ

 

3) κ. Κωνσταντίνο Μουρτίδη

Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης
Τελωνείων και Ειδικών Φόρων
Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.)

 

 

Κοι.: 1) Βουλευτές Ν. Λακωνίας

2) ΚΕΕΕ – Επιμελητήρια Χώρας

3) ΜΜΕ

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Διοικητή,

Αξιότιμε κ. Προϊστάμενε,

 

Το τελευταίο διάστημα  η υπηρεσίας μας έγινε αποδέκτης παραπόνων από επιχειρήσεις-μέλη μας για την μεγάλη αναμονή ως προς τον εκτελωνισμό προϊόντων. Οι καθυστερήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών και αγαθών απαραίτητων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, δημιουργούν, πολλές φορές και οικονομικό αδιέξοδο αφού διασαλεύεται η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου τα προϊόντα είναι ευπαθή και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ή και εποχιακά, η καθυστέρηση εκτελωνισμού οδηγεί σε αδιέξοδο το εμπλεκόμενο επιχειρείν με πολλαπλές συνέπειες.

 

Υπάρχει η άποψη ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών λόγω του περιορισμού προσλήψεων από τα μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων, που γενικά, αλλά και ειδικά στην περίπτωση αυτή, έχουν ως αποτέλεσμα την βραδυπορία των υπηρεσιών και κατ’ επέκταση την καθυστέρηση εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και πολιτών.

 

Η επιχειρηματικότητα και η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Φαινόμενα που εμποδίζουν την ομαλή εκτέλεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από την πολιτεία.

 

 

 

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε δρομολογήσει ή σχεδιάζετε να δρομολογήσετε για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων φαινομένων.

 

Ευχαριστούμε θερμά και προσδοκούμε στην άμεση απάντησή σας.

 

 

  Με εκτίμηση
  Ο Πρόεδρος
   
   
  Ιωάννης Παναρίτης