Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στη Σπάρτη

0
704

Θεοδωρικάκος: Ενότητα, σχέδιο και στρατηγική τα καθοριστικά στοιχεία για την επιτυχή έκβαση κάθε εθνικού αγώνα •  Εμείς πρέπει να επιλέγουμε πού, πότε και πώς θα δώσουμε τις μάχες μας • Ομιλία του υπουργού Εσωτερικών στις εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών που έγιναν στη Σπάρτη

Την ενότητα σε πολιτική ηγεσία και λαό και την ύπαρξη σχεδίου και συγκεκριμένης στρατηγικής, ανέδειξε ως καθοριστικά στοιχεία για την επιτυχή έκβαση κάθε εθνικού αγώνα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, σε ομιλία του στη Σπάρτη, σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη θυσία του Λεωνίδα, των 300 Σπαρτιατών και 700 Θεσπιέων, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να επιλέγουμε πού, πότε και πώς θα δώσουμε τις μάχες μας.

Συνδέοντας την ιστορική θυσία του Λεωνίδα με την σημερινή κατάσταση στα εθνικά μας θέματα ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε:

«Σήμερα που διάγουμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο στα εθνικά μας θέματα, σήμερα που οι απαιτήσεις της Τουρκίας και οι προκλήσεις της είναι περισσότερο από ποτέ προκλητικές και οι καθημερινές απειλές προς τη χώρα μας αποτελούν βασικό στοιχείο της πολιτικής της Άγκυρας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται ενότητα του ελληνισμού- όλων των Ελλήνων, παντού στη γη-  και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με ψυχραιμία, σχέδιο και αποφασιστικότητα, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το στοιχείο της αυταπάρνησης και η διάθεση της υπεράσπισης με κάθε τρόπο των δικαίων μας από κάθε Έλληνα και ιδιαίτερα από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι, είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο. Ωστόσο απαιτείται περισσότερο από ποτέ τώρα, σχέδιο και στρατηγική».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση και στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ψυχραιμία, σχέδιο και στρατηγική, αναδεικνύει σε όλα τα διεθνή fora το αβάσιμο των διεκδικήσεων της Τουρκίας, την ανάγκη πιστής εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και ειρηνικής συνύπαρξης, θέτοντας  κάθε σύμμαχο και φίλο της Ελλάδας προ των ευθυνών του.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης ενότητας, σχεδίου και στρατηγικής, υπογραμμίζοντας ότι όπως οι Έλληνες επέλεξαν να δώσουν την τελική τους μάχη στη Σαλαμίνα, έτσι κι εμείς πρέπει να επιλέγουμε πού, πότε και πώς θα δώσουμε τις μάχες μας για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι νικηφόρες.

«Οι Έλληνες το 480 π.χ. , και αφού η θυσία του Λεωνίδα αφύπνισε τους πάντες, ενωμένοι και με συγκεκριμένο σχέδιο διάλεξαν να δώσουν την τελική τους μάχη στη Σαλαμίνα, η οποία υπήρξε καθοριστική για το μέλλον του Δυτικού πολιτισμού.

Καθοριστικά στοιχεία, λοιπόν, για την επιτυχή έκβαση κάθε εθνικού αγώνα είναι πρώτον, η ύπαρξη ενότητας στην ηγεσία και στο λαό και δεύτερον, η ύπαρξη σχεδίου και συγκεκριμένης στρατηγικής.

Εμείς πρέπει να διαλέγουμε πού, πότε και πώς θα δώσουμε τις μάχες μας για να διασφαλίσουμε απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την πατρίδα μας ότι αυτές οι μάχες θα είναι νικηφόρες και να μπορούμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας».

Η ενότητα των Ελλήνων, όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, στέλνει μήνυμα διεθνώς για σταθερότητα στην περιοχή:

«Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε αυτήν την στρατηγική ώστε οι πάντες, διεθνώς, να λαμβάνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα δίκαιά της  σε κάθε περίπτωση». Και κάλεσε τους Τούρκους να εγκαταλείψουν την ακραία επιθετική ρητορική και μεγαλοϊδεατισμούς που ξέρουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν: «Είναι καλύτερο για τους δύο λαούς να έχουμε ειρηνικές σχέσεις βασισμένες  στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι καλύτερο να έχουμε τέτοιες σχέσεις παρά να είμαστε εχθροί», είπε.

Όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο , ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι μπορεί να γίνει μόνο με ένα ζήτημα:

«Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε διάλογο υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι προκλήσεις και οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας του κ. Ερντογάν. Και φυσικά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι το μόνο αντικείμενο ενός τέτοιου  διαλόγου είναι η διευθέτηση των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Τίποτε άλλο».

Απαίτηση της Ελλάδος, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα την ΕΕ:

«Απαιτούμε από τους Διεθνείς Οργανισμούς και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση την απόλυτη εφαρμογή του Διεθνούς  Δικαίου.

Κυρώσεις, εναντίον της Τουρκίας,  πρέπει να υπάρξουν και μάλιστα σοβαρές για να γίνει κατανοητό ότι κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον χωροφύλακα στην περιοχή και ότι μόνο η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου- και όχι τα όπλα, οι εκβιασμοί και οι απειλές- μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα.

Χρέος της διεθνούς κοινότητας είναι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις να εφαρμόζει τους κανόνες και το δίκαιο.

Χρέος δικό μας, των Ελλήνων, είναι να είμαστε απολύτως έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας με κάθε τρόπο απέναντι σε οποιονδήποτε τα επιβουλεύεται».