Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Κοσμά Αρκαδίας κατά του αιολικού έργου

0
26

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο αιολικό έργο που κατασκευάζεται στη θέση Κορομπηλιά στον Πάρνωνα διοργανώνεται το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 και ώρα 9:00 π.μ., στο Μνημείο Φεστούτσι στον Κοσμά Αρκαδίας.

Το κάλεσμα απευθύνουν η Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κοσμά, η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Πάρνωνα, ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεωνιδίου και ο Αναρριχητικός Σύλλογος Λεωνιδίου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής καταστροφής που, όπως καταγγέλλεται, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Στο σημείο της συγκέντρωσης ξεκινά ο δρόμος που οδηγεί στο υπό κατασκευή αιολικό έργο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες παρεμβάσεις, με διάνοιξη δρόμων σε παρθένο δάσος, κοπή χιλιάδων ελάτων μεγάλης ηλικίας και εργασίες ισοπέδωσης σε δύο κορυφές του Πάρνωνα. Όπως επισημαίνουν, η μέχρι τώρα καταστροφή είναι ήδη ανυπολόγιστη, ενώ αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου, όπως έχει αποδειχθεί και από αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι φορείς τονίζουν ότι η Κοινότητα Κοσμά, ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν το προηγούμενο διάστημα εκφραστεί κατά της υλοποίησης του έργου και ζητούν την ανάκληση της άδειας και την άμεση αναστολή των εργασιών.

Όπως αναφέρουν, εδώ και δύο εβδομάδες κάτοικοι και συλλογικότητες βρίσκονται καθημερινά στο σημείο, προσπαθώντας να αποτρέψουν τις εργασίες για την προστασία του δάσους, των μονοπατιών και των βοσκοτόπων της περιοχής. Παράλληλα, καταγγέλλουν έντονη αστυνομική παρουσία στο χωριό, την οποία χαρακτηρίζουν ως προσπάθεια εκφοβισμού των κατοίκων.

«Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε εδώ μέχρι να δικαιωθούμε. Καλούμε όλους και όλες να σταθούν δίπλα μας και να ενδυναμώσουν τον αγώνα μας», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.