Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας:H επίσημη πρόβλεψή του για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου “μιλάει” για 5 ευρώ

0
149

Ανακοινώθηκαν οι επίσημες εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία.

Στην επίσημη πρόβλεψή του το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας (MAPA) υπολόγισε ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει τους 781.000 τόνους την τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά (2022/2023), μειωμένη κατά περίπου 700.000 τόνους σε σχέση με το 2021/2022. Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ξηρασία που έπληξε την χώρα. Επίσης οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η φετινή χρονιά θα έκλεινε με 453.420 τόνους αποθεμάτων ελαιολάδου.

Πάντως η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA), σε ανακοίνωσή της ελπίζει ότι αν υπάρξουν βροχοπτώσεις τους επόμενους μήνες μπορεί να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να ευνοηθεί η ωρίμανση και η ποιότητα των ελιών, ώστε να υπάρξουν κιλά και μια ελάχιστη κερδοφορία για τον παραγωγό.

Σε σχέση με την τιμή παραγωγού, έχει αυξηθεί ήδη κατά 40% και έχει φτάσει στα πρωτόγνωρα για την Ισπανία επίπεδα των 5 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και το λαμπάντε. Αυτό που προβληματίζει τον κλάδο είναι ότι η αυξημένη τιμή στον παραγωγό θα φέρει υψηλή τιμή λιανικής και μείωση της κατανάλωσης.

Παϊσιάδης Σταύρος