Την θέση του στο «πάνθεον» της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς διεκδικεί το Μανιάτικο Μοιρολόι

0
1030

Με ιδιαίτερη χαρά, το Ινστιτούτο Σπάρτης και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ανακοινώνουν ότι την Δευτέρα, 16/03/2020, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για την εγγραφή στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι το Μανιάτικο Μοιρολόι πέρασε με επιτυχία το στάδιο της Α’ Φάσης, δηλαδή της υποβολής των Δηλώσεων Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και αποτελεί πλέον μία εκ των προτάσεων που κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και συνάδουν κατ΄ αρχήν με το πνεύμα που διέπει τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και την εφαρμογή της στη χώρα μας (Δείτε σχετικά: https://bit.ly/3dbEOCb).

Συντάκτες της Δήλωσης Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου υπήρξαν η κα Αναστασία Κανελλοπούλου με την ιδιότητα της Φιλολόγου και Προέδρου του Ινστιτούτου Σπάρτης και ο κ. Αθανάσιος Βλήτας με την ιδιότητα του Ιστορικού και Υποψήφιου Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Τα μοιρολόγια της Μέσα Μάνης αποτελούν μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική έκφραση του πένθους, γραμμένα για συγκεκριμένο κάθε φορά νεκρό, με αναφορά στη ζωή και στα κατορθώματά του, προσφέροντας, πέραν της ουσιαστικής ανάδειξης του πένθους, και πλούσια ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για την περιοχή καταγωγής του νεκρού. Γραμμένα σε ιαμβικό οχτασύλλαβο, μοναδικά στο είδος τους, αναπαράγονται μέχρι σήμερα πιστά από τις μοιρολογίστρες. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων της Μάνης και με την ιστορική τους συνέχεια αναδεικνύουν το μοναδικό πολιτιστικό φορτίο της Μάνης.

Καλούμε όλους τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να συνδράμουν με οποιοδήποτε τρόπο στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη αυτού του μοναδικού πολιτιστικού στοιχείου του τόπου μας ως Μνημείου Άυλης Εθνικής και Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να επικοινωνήσουν μαζί μας το συντομότερο δυνατό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο institoutospartis@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 6984578189 και 6944602206.

Ινστιτούτο Σπάρτης