Τατούλης για Μυκήνες: Οι δηλώσεις Μενδώνη κάνουν κακό στον Πολιτισμό & στην Ελλάδα

0
593

Μετά την «απρεπή» πολιτική συμπεριφορά και την αμετροέπεια που επέδειξε η Υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη, σε ό,τι αφορά την δήλωση της για την ανάδειξη των αρχαίων στην πλατεία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, η κα. Υπουργός ξαναχτύπησε…!
Aυτή τη φορά από τις Μυκήνες κατά την επίσκεψη της μετά την πυρκαγιά στον Αρχαιολογικό χώρο ενός από τα σημαντικότερα Μνημεία Διεθνώς.
Δηλώσεις όπως: «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», «οι πέτρες δεν καίγονται», «η ζημιά είναι μόνο αισθητική», «δεν είναι τρομερό να βλέπει ο επισκέπτης λίγο μαύρο», δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αρμόζουν σε μία Υπουργό Πολιτισμού.
Η κα. Μενδώνη βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στα Μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, πριν ακόμα καταθέσουν οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες το πόρισμα τους, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Η παράδοση στις φλόγες ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Η κα. Μενδώνη αντί να απαντήσει για το εάν υπήρχε και εάν λειτούργησε σύστημα πυρασφάλειας, εάν υπήρχε δίκτυο παροχής νερού και για ποιο λόγο παραδόθηκε ανυπεράσπιστο το Μνημείο στις φλόγες, αναλώθηκε σε εντυπώσεις και ψεύτικους επικοινωνισμούς.
Τα Kυκλώπεια Tείχη ακόμα και αν άντεξαν τις φλόγες της πυρκαγιάς, σίγουρα δεν μπορούν να …αντέξουν τις απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις της κας. Μενδώνη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, παρόμοιες δηλώσεις θα είχαν συνδεθεί με παραίτηση για λόγους ευθιξίας.
Οι δηλώσεις αυτές κάνουν κακό στον Πολιτισμό, κάνουν κακό στην Ελλάδα.

Υγ1. Αναμένουμε από την κα. Μενδώνη να μας απαντήσει σχετικά με το περιστατικό που συνέβη λίγες μέρες πριν στην θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων και αφορούσε ανέλκυση αρχαίων σε ιδιωτικό γιοτ.
Οι ενέργειες αυτές κα. Μενδώνη εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3028/2002; Είχαν δοθεί οι απαιτούμενες άδειες από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού;
Είχαν τηρηθεί οι αρχές της συντήρησης για την αρχαία λίθινη άγκυρα και το κανόνι των ιστορικών χρόνων;

Υγ2. Την παρουσία και την άποψη του κ.Νίκα, φυσικά δεν την σχολιάζουμε γιατί για ακόμη μία φορά ήταν απών.