Σύσκεψη στην Τρίπολη επί του master plan για το ΣΔΑΜ της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή

0
583

Οι οριστικές παρατηρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί του μάστερ πλαν για το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ) της περιοχής της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, το πρωί σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη.

Στην εν λόγω σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, οι πρόεδροι της Αναπτυξιακής Αρκαδίας και του ΤΑΠ ΤοΚ Παναγιώτης Μπούρας και Μανώλης Σκαντζός αντίστοιχα, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης μετείχε και εκπρόσωπος της ομάδας εκπόνησης του κεντρικού μάστερ πλαν.

Κατά την σύσκεψη διατυπώθηκαν εξειδικευμένες παρατηρήσεις επί των προβλέψεων για την περιοχή της Μεγαλόπολης, μεταξύ των οποίων επισημάνθηκε με έμφαση η αναγκαιότητα ύπαρξης κινήτρων για εγκατάσταση επιχειρήσεων, αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Επίσης, διατυπώθηκε η θέση ότι απαιτείται να δοθεί προτεραιότητα στα δημόσια έργα, όπως η επαναλειτουργία του τρένου αλλά και η κατασκευή κρίσιμων οδικών αξόνων, ενώ όσον αφορά τις προοπτικές επενδύσεων προτάθηκε και η προσθήκη της καλλιέργειας φαρμακευτικών φυτών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

Στην εν λόγω σύσκεψη, εξ άλλου, παρουσιάστηκε και ο πίνακας με τα προτεινόμενα -στο πλαίσιο του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος Δίκαιης Ανάπτυξης- δημόσια έργα για την περιοχή της Μεγαλόπολης, για τα οποία συντάσσονται ήδη τεχνικά δελτία.

Τα έργα αυτά είναι:

 1. Δρόμος Γύθειο – Σπάρτη – Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Ολυμπία
 2. Δρόμος Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Ελληνικό – Μεγαλόπολη – Λεύκτρο
 3. Κανονικοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής (πλάτος 1,40 μ.)
 4. Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης
 5. Ενεργειακή αναβάθμιση σε δημοτικά / δημόσια κτήρια
 6. Φωτοβολταϊκό Πάρκο / επενδύσεις σε ΑΠΕ (μέσω της ενεργειακής κοινότητας)
 7. Ανέγερση και ανοικοδόμηση Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης
 8. Ολοκλήρωση / ανακατασκευή Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης
 9. Ανέγερση μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων
 10. Εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης Κέντρου Υγείας Μεγαλόπολης
 11. Αθλητικές υποδομές
 12. Εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση της πίστας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό
 13. Κατασκευή κωπηλατοδρομίου
 14. Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων Δήμου Μεγαλόπολης
 15. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για τη Μεγαλόπολη
 16. Πανεπιστημιακή δομή όπως Πράσινο Υπολογιστικό Κέντρο
 17. Καταρτίσεις ανθρώπινου δυναμικού για το μετασχηματισμό της οικονομίας
 18. Ιδρυση, κατασκευή και λειτουργία σωφρονιστικού καταστήματος
 19. Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας (από πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ

Ακόμα έγινε η παρουσίαση των προτάσεων που περιλαμβάνει το μάστερ πλαν για την περιοχή της Μεγαλόπολης (και της Δυτικής Μακεδονίας).

Ο συνολικός σχεδιασμός και για τις δύο περιοχές περιλαμβάνει 11 εμβληματικές επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με εξαετές πλάνο διάθεσης εθνικών και κοινοτικών πόρων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Οπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει πακέτο φορολογικών και χρηματοδοτικών κινήτρων, ενώ από κοινού με τα 11 εμβληματικά επενδυτικά σχέδια, προτείνονται συνολικά 30 αναπτυξιακές δράσεις

Οι εμβληματικές επενδύσεις για την περιοχή της Μεγαλόπολης είναι, φωτοβολταϊκό πάρκο, Βιομηχανικό Πάρκο ηλεκτροκίνησης, “έξυπνες” μονάδες αγροτικής παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας, μονάδες ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών, σύγχρονο σωφρονιστικό ίδρυμα / αγροτική φυλακή, πρότυπη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων, καθώς και πρότυπο θεματικό πάρκο περιπέτειας, ψυχαγωίας και εκπαίδευσης.