Η παράταξη «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» για τις δηλώσεις Άδωνη για τη δημόσια υγεία στη Λακωνία

0
26

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΖΩΗΣ»
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

 

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις συνθήκες λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου της Λακωνίας, ο αρμόδιος υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε, για μία ακόμα φορά, μετάθεση των δικών του ευθυνών για τη διάλυση του ΕΣΥ σε τρίτους.

Ακόμα χειρότερα, όμως, στην προσπάθειά του αυτή απείλησε τους ιδιώτες ιατρούς της Λακωνίας και, εν γένει, της περιφέρειας.

Δυστυχώς δεν υπήρξε αντίδραση κατά τη συζήτηση στην αίθουσα του Κοινοβουλίου ή και αργότερα από την ερωτώσα βουλευτή. Και, έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Γεωργιάδη να μετατρέψει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε παράσταση για ένα ρόλο.

Ο κ. Υπουργός Υγείας προστατεύει τους μεγαλογιατρούς των Αθηνών και τους μονοπωλιακούς ομίλους υγείας. Την ίδια στιγμή, όμως, επιφυλάσσει απειλές, για στέρηση της δυνατότητας άυλης συνταγογράφησης, στους ιδιώτες γιατρούς των πόλεων, των κωμοπόλεων και των χωριών της επαρχίας, που καθημερινά προσφέρουν στη δημόσια υγεία.

Απαιτεί από εκείνους να συνδράμουν στην κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, που ο ίδιος, με την πολιτική του, έχει προκαλέσει για να ενισχύσει την ιδιωτική υγεία. Ο κ. Υπουργός Υγείας οφείλει να καλύψει τα κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Και είναι εκείνος ο οποίος ευθύνεται διότι οι προκηρύξεις θέσεων ανά ειδικότητα και βαθμό αποβαίνουν κατ’ επανάληψη άγονες. Διότι δεν έχει παράσχει τα αναγκαία, πρόσθετα οικονομικά και επαγγελματικά κίνητρα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή.

Οψίμως, ο κ. Υπουργός προέβη στη γενικόλογη και ασαφή δήλωση ότι επίκειται κοινή υπουργική απόφαση για την αναβάθμιση των κινήτρων, εφόσον οι προκηρύξεις θέσεων αποβαίνουν άγονες.

Κατ’ αρχάς, η παράταξή μας έχει ζητήσει, από τη συγκρότησή της, εδώ και δέκα μήνες, την ανακατάταξη της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης από υγειονομικά άγονη περιοχή Β’ κατηγορίας, σε άγονη περιοχή Α’ κατηγορίας, κατά το ΠΔ 131/1987. Αυτό δεν έχει συμβεί ούτε και δεσμεύτηκε ο κ. Υπουργός ότι θα το πράξει.

Απλώς δήλωσε ότι, εφόσον επανειλημμένες προκηρύξεις θέσεων αποβαίνουν άγονες, η περιοχή αυτομάτως θα κατατάσσεται στις άγονες ή θα ανακατατάσσεται σε υψηλότερη κατηγορία άγονης.

Ωστόσο, δεν ρωτήθηκε – και δεν διευκρίνισε – παρόλο που, όπως είπε, επίκειται η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, μετά από πόσες άγονες προκηρύξεις θέσεων θα συμβαίνει αυτό και αν σε αυτές θα προσμετρηθούν και οι ήδη άγονες προκηρύξεις κάθε νοσοκομείου, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Δεν ρωτήθηκε – και δεν μας ενημέρωσε – ούτε εάν έχει προβλεφθεί η ανάλογη πίστωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Η παράταξή μας προκάλεσε, στις 12 Ιουνίου 2024, ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου για τις δομές του ΕΣΥ στη Λακωνία. Η σχετική απόφαση, μεταξύ άλλων, ζητά την παρέμβαση του κ. Περιφερειάρχη προς τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, τον υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των δομών δημόσιας υγείας στο νομό.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης: το αποτέλεσμα της παρέμβασής του ήταν αυτή η αδιανόητη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Υγείας στη Βουλή;