Μονομερής και άδικη η μετακίνηση των εργαζομένων του ΟΤΕ σε θυγατρικές εταιρίες

0
566

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τη μονομερή μετακίνηση των εργαζομένων του ΟΤΕ σε θυγατρικές εταιρίες. Μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στ. Αραχωβίτης. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

  • Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι εταιρία με δεσπόζουσα θέση στις τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας, η οποία συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες διακρίνεται από υψηλότατη κερδοφορία. Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη οικονομική χρήση (2019) τα μικτά κέρδη (αφού είχε πληρωθεί η μισθοδοσία) ήταν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2018 ήταν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην τρέχουσα οικονομική χρήση, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι χρηματοοικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να είναι πολύ ικανοποιητικοί, γεγονός που το αποδεικνύει και η πορεία της μετοχής.
  • Η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom μεταφέρει βίαια και μονομερώς 5.200 εργαζόμενους σε θυγατρικές εταιρείες, με σκοπό να μη σχετίζονται οι μισθοί τους με τα υψηλότατα κέρδη της μητρικής εταιρίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί στο μέλλον να μειώσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, να απολύει ευκολότερα και να εκμηδενίσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα τους έχουν απομείνει.
  • Η στοχοποίηση είναι εμφανής στους εργαζόμενους που έχουν ώριμα εργασιακά δικαιώματα. Ένα μέρος από αυτούς τους εργαζομένους τους μεταφέρει στα τηλεφωνικά κέντρα, δηλαδή στη θυγατρική E-Value, η οποία δεν έχει υπογράψει ποτέ συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ).
  • Για να «πετύχουν» οι διώξεις των εργαζομένων, εκτός από το τέχνασμα των «θυγατρικών», χρησιμοποιούν την κατάργηση υπηρεσιών στην επαρχία (σώμα υποστήριξης πωλήσεων, καταστήματα, υποστήριξη πωλήσεων πόρτα-πόρτα), τις καταργήσεις ειδικοτήτων με ταυτόχρονη ανάθεση σε εργολάβους (φύλακες, καθαρίστριες, πωλήσεις πόρτα-πόρτα).