Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου για την δακοκτονία

0
653

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΟΑΣΠΠ)
Η Ομοσπονδία μας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των Αγροτικών Συλλόγων αλλά και των ταξικών εργατικών σωματείωνπου τίμησαν την απεργία της Πρωτομαγιάς.
Μέσα στην υγειονομίκη κρίση του κορονοϊού,εντείνεται η γενικότερη δραματική κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων λόγω των μέτρων και της κατρακύλας που έχουν πάρει όλα τα αγροτικά προϊόντα.Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση με την τιμή της πατάτας που είναι κάτω από το κόστος παραγωγής ή σαπίζει στα χωράφια, με τους εκβιασμούς των μεσαζόντων και των μεγαλεμπόρων συνεχώς να μεγαλώνουν. Εκφράζουμε την ανησυχία μας και για την τύχη που θα έχει και το καρπούζι
Παράλληλα έρχεται και η είδηση από επίσημα χείλη της Περιφέρειας ότι δεν θα δίνονται παραπάνω κονδύλια για την δακοκτόνια από το υπουργείο και «θα πορευτούμε με ότι έχουμε». Και όπως είναι γνωστό η ελαιοκαλλιέργεια είναι βασική πηγή του εισοδήματός μας.
Κυβέρνηση και περιφέρεια είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την καταστροφή μας, μιας και οι επιστήμονες, οι γεωπόνοι αλλά και η εμπειρία μας τονίζουν ότι θα έχουμε αυξημένους πλυθησμούς δάκου. Θα είναι η τρίτη καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς, αφού ο σχεδιασμός της δακοκτονίας γίνεται με γνώμονα λογιστικά κριτήρια (τον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό) και όχι επιστημονικά κριτήρια (τον πληθυσμό του δάκου). Την επιλογή αυτή οι παραγωγοί έχουμε νιώσει στο πετσί μας την έχουμε πληρώσει ακριβά.
Κάθε χρόνο προειδοποιούμε, κάθε χρόνο μας καθησυχάζουν και κάθε χρόνο κλαίμε χαμένες παραγωγές. Επιπρόσθετα την περσυνή παραγωγή την πουλήσαμε και την πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής.
Δεν μασάμε πια στο παραμύθι του ”τόσα χρήματα υπάρχουν’, ”να δούμε τι μπορεί να γίνει με αυτά”.Την ίδια στιγμή όμως που στο όνομα των δυσκολιών βλέπουμε να δίνονται απλόχερα εκατομμύρια ευρώ από τη δική μας αφαίμαξη, σε εφοπλιστές, βιομήχανους, μεγαλοεργολάβους αυτοκινητόδρομων, καναλάρχες και κλινίκαρχες, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για αγρότες και κτηνοτρόφους πέρα από κάποιες παροχές σε μεγάλες επιχειρήσεις, που όμως δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων.
Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς παρατηρητές της καταστροφής μας. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους μέσα από το Οργανωμένο Αγροτικό Κίνημα, την Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους, να παλέψουμε για την επιβίωσή μας. Δεν θα φύγουμε από τη γη και τα κοπάδια μας. Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες και απαιτούμε ουσιαστικές λύσεις από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• . Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα ικανό για επιβίωση.Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν.
• Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δακοκτονία στη φετινή παραγωγή. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
• Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του Νοσοκομείου και όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ και Κέντρων Υγείας. Να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.Ιδιαίτερα για τα ΚΥ απαιτείται άμεση στελέχωση λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός στην πλειοψηφία του ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιακά).Άμεση ένταξη όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας στα ανθυγιεινά επαγγέλματα.