Ηχηρό χαστούκι σε κυβέρνηση και Περιφέρεια Πελοποννήσου η απάντηση της Ε.Ε για την διαχείριση απορριμμάτων

0
125

ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Η ΝΕΑ  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.  ΓΙΑ ΤΗ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ  ΣΔΙΤ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΆΤΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ  ΘΑΝΑΣΗ  ΠΕΤΡΑΚΟΥ Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας /Μέρα25- Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά   

Ηχηρό  χαστούκι στην κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου  αλλά και σε όλους τους συμφωνούντες και χειροκροτητές του δήθεν πρωτοποριακού έργου της δήθεν «ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων  με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο» αποτελεί  και  η  νέα απάντηση Της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια ακόμη φορά λέει ότι ΔΕΝ μπορεί ακόμη να εγκρίνει την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου και πολυδιαφημισμένου έργου .Ζητάει πρόσθετες διευκρινίσεις και ο  χρόνος υποβολής τους λήγει σε 10  ημέρες στις 27  Μαΐου 2024 .

Συνεπώς συνελήφθησαν ψευδόμενοι για μια ακόμη φορά  κυβέρνηση Περιφερειακή Αρχή  και ΦΟΣΔΑ. Επομένως οι τυχόν εκταμιεύσεις-χρηματοδότηση  που τυχόν έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι παράνομες!!!

Γράφει το από 27  Μαρτίου έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο κρατούσαν μυστικό ότι « ….Μετά την ανάλυση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής των πληροφοριών που παρέχονται στο έντυπο αίτησης και στα παραρτήματά του στο πλαίσιο του αιτήματος, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα εξακολουθούσαν να απαιτούνται πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με το μεγάλο έργο. Ως εκ τούτου, η Γενική Διεύθυνση δεν μπορεί να προχωρήσει σε θετική απόφαση σχετικά με το έργο σε αυτό το στάδιο.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 102 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, η προθεσμία για την έγκριση του μεγάλου έργου διακόπτεται έως ότου υποβληθούν οι διευκρινίσεις στην Επιτροπή εντός δύο μηνών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής…».

Για μια ακόμη φορά δικαιωθήκαμε στα όσα έχουμε  και έχω  καταγγείλει  από το 2011 και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  και στη Βουλή ,αλλά  και στα όσα είχε καταγγείλει ο πρώην ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής στην Ευρωβουλή  και ο  πρώην  βουλευτής  του Μέρα 25 Κρίτωνας Αρσένης  το 2021   το 2022 και το 2023 στη Βουλή.

Ένα είναι βέβαιο  ότι τον νέο εθνικό εργολάβο την ΤΕΡΝΑ θα την χρυσοπληρώσουν οι   Έλληνες πολίτες και  οι Πελοποννήσιοι δυο φορές . Για αυτό στις επερχόμενες Ευρωεκλογές  πρέπει  να καταψηφίσουν τη  κυβέρνηση και τα κόμματα που έχουν συμφωνήσει με αυτό το πανάκριβο και αντιπεριβαλοντικό  έργο ΣΔΙΤ  και να υπερψηφίσουν «Ενωτική πρωτοβουλία , ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά».

Γιατί εμείς είχαμε από την αρχή διαφωνήσει και καταγγείλει τη συγκεκριμένη επιλογή διαχείρισης των απορριμμάτων  αλλά και συνεχώς είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα να το αποτρέψουμε

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

ΜΈΣΩ SFC2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΓΕΝΙΚΉ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΉΣ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ

Καλύτερη εφαρμογή, κλείσιμο και υλοποίηση του προγράμματος III

Ο Διευθυντής

 

Βρυξέλλες, REGIO. ΓΔΓ. F1/EA

 

 

Θέμα: Παρατηρήσεις επί των εγγράφων εφαρμογής του μεγάλου έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» ΚΠΕ: 2018GR16CFMP003

 

Αγαπητέ κύριε Ψαράκη,

Στις 20 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με το άρθρο 102 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1303/2013, η Ελλάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω SFC2014 τις πληροφορίες σχετικά με την αίτηση του μεγάλου έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – Προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων» του επιχειρησιακού προγράμματος CCI 2014GR16M1OP001 «Υποδομές Μεταφορών,  Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Μετά την ανάλυση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής των πληροφοριών που παρέχονται στο έντυπο αίτησης και στα παραρτήματά του στο πλαίσιο του αιτήματος, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα εξακολουθούσαν να απαιτούνται πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με το μεγάλο έργο. Ως εκ τούτου, η Γενική Διεύθυνση δεν μπορεί να προχωρήσει σε θετική απόφαση σχετικά με το έργο σε αυτό το στάδιο.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 102 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, η προθεσμία για την έγκριση του μεγάλου έργου διακόπτεται έως ότου υποβληθούν οι διευκρινίσεις στην Επιτροπή εντός δύο μηνών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής.

Για εύκολη πρόσβαση στα έγγραφα, παρακαλείσθε να αριθμήσετε τις απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο όπως και οι παρακάτω ερωτήσεις.

Εάν χρειαστεί, οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι διαθέσιμες να πραγματοποιήσουν τεχνική συνάντηση με τις ελληνικές αρχές.

Με εκτίμηση,

(ηλεκτρονική υπογραφή)

 

Emma LAREDO TOLEDANO

 

Προς: κ. Αντώνιο ΨΑΡΑΚΗ

Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Πελοποννήσου Αλεξάνδρου Σούτσου 35, 221 32 Τρίπολη

apsarakis@mou.gr

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1049 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/BELGIUM – Τηλ. +32 22991111 http://ec.europa.eu/comm/regional_policy/

 

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Αιμίλη Αργυρού, emili.argyrou@ec.europa.eu

 

 

Συνημμ.: Παράρτημα – αίτημα για διευκρινίσεις

 

 

 

 

Αντίγραφο:

 

κ. Δημήτριος Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ, Υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας

κ. Γιώργος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ &; ΤΣ

κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Προγραμμάτων «Περιβάλλον &; Κλιματική Αλλαγή» και «Πολιτική Προστασία»

κ. Ch. Grant, ΓΔ REGIO, HoU F.1

κ. C. Rasmussen, ΓΔ REGIO, HoU G.3

 

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ

 

Παρατηρήσεις των υπηρεσιών της Επιτροπής

 

Σύμφωνα με τα σημεία που αναφέρονται κατωτέρω, παρακαλείσθε να παράσχετε πρόσθετες διευκρινίσεις και να διασφαλίσετε την αναθεώρηση της αίτησης έργου, κατά περίπτωση.

 

Ο δικαιούχος και η ιδιότητά του – Άρθρο 101 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

 

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αρμόδιος φορέας για το συντονισμό, το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ISWM) είναι ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου). Ωστόσο, από το 2012, λόγω έλλειψης τεχνικής, διοικητικής και οργανωτικής ικανότητας, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου έχει εκχωρήσει – μέσω προγραμματικής συμφωνίας (Προγραμματική Συμφωνία) – στη Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της για την προετοιμασία και εφαρμογή του ISWM.

Προκειμένου το έργο να είναι βιώσιμο και να διαχειρίζεται σωστά, είναι σημαντικό ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου να έχει την πλήρη κυριότητα της επένδυσης και να διαθέτει την απαραίτητη διοικητική ικανότητα για την επίβλεψη όλων των τεχνικών, οικονομικών και οργανωτικών θεμάτων που σχετίζονται με την επένδυση. Ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου θα πρέπει να διασφαλίζει την επαγγελματική διαχείριση (καθημερινή λειτουργία, συντήρηση) των IWMS (3 ΜΕΑ, 2 ΣΜΑ, 3 ΧΥΤΥ), καθώς και άλλων προγραμματισμένων επενδύσεων (π.χ. επιπλέον 15 ΣΜΑ και 2 εγκαταστάσεις βιολογικών αποβλήτων, βλ. παρακάτω). Θα πρέπει επίσης να προετοιμάσει και να υλοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις αποβλήτων στην περιφέρεια και να οργανώσει, σε συνεργασία με τους δήμους, χωριστά μέτρα συλλογής αποβλήτων. Ακόμη και αν σημαντικό μέρος των πράξεων βασίζεται σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, τα προαναφερθέντα καθήκοντα θα απαιτήσουν σημαντική τεχνική, οικονομική και οργανωτική ικανότητα. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι επί του παρόντος «ο ΦΟΔΣΑ έχει κριθεί ότι δεν έχει την ικανότητα να υλοποιήσει και να διαχειριστεί επιτυχώς το έργο ΣΔΙΤ» (ενότητα A.4.1 της αίτησης), έχει σημασία να αποδειχθεί ότι ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου αποκτά την ικανότητα να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του έργου.

 

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και των δήμων μελών του στο έργο

 

Σας παρακαλούμε να παρέχετε τα ακόλουθα:

  1. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου (και των περιουσιακών στοιχείων που περιέχονται σε αυτό) από την Περιφέρεια, με την απαραίτητη μεταφορά όλων των νομικών, οργανωτικών και οικονομικών υποχρεώσεων. Η ημερομηνία αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής.
  2. Σε συνέχεια του σημείου 1), γραπτή βεβαίωση του Δ.Σ. Πελοποννήσου του ΦΟΔΣΑ με την οποία επιβεβαιώνει την προθυμία/απόφασή του να αναλάβει το έργο και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Παρακαλείσθε να αποδείξετε ότι όλα τα μέλη του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου (δηλαδή οι δήμοι) εγκρίνουν αυτή τη ρύθμιση.
  3. Γραπτή επιβεβαίωση από το Διοικητικό Συμβούλιο Πελοποννήσου του ΦΟΔΣΑ ότι η τιμολογιακή πολιτική που αποτυπώνεται στην Ανάλυση Κόστους-Οφέλους της αίτησης έχει εγκριθεί από την απαραίτητη πλειοψηφία των δήμων και θα εφαρμοστεί όπως περιγράφεται. Γραπτή επιβεβαίωση από κάθε δήμο μέλος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ότι τα απόβλητα που συλλέγονται και παραδίδονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας (ποσότητες, σύνθεση) θα ανταποκρίνονται στην εξέλιξη που εμπεριέχεται στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση.

 

Σχετικά με την οργάνωση και τη διοικητική ικανότητα του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου

 

Σας παρακαλούμε να παρέχετε τα ακόλουθα:

  1. Το τελικό οργανόγραμμα του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου (αριθμός προσωπικού, τίτλοι εργασίας) και χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη πλήρους δυναμικότητας.
  2. Ο σημερινός αριθμός του προσωπικού και τα προσόντα του.

 

Αναφορικά με την οικονομική δυνατότητα του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και την ικανότητά του να λειτουργεί και να συντηρεί την επένδυση

 

Ανεπαρκείς πληροφορίες παρουσιάστηκαν σε σχέση με την υφιστάμενη διοικητική και οικονομική δυνατότητα του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου να καθορίζει και να εισπράττει τα τέλη εισόδου από τους δικαιούχους δήμους και να πραγματοποιεί πληρωμές στην Περιφέρεια.

  1. Λαμβάνοντας υπόψη το προχωρημένο στάδιο υλοποίησης του έργου και το γεγονός ότι τουλάχιστον ένα Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (IWMC) βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, παρακαλείσθε να παράσχετε πληροφορίες σχετικά με τα τιμολόγια, το ποσοστό είσπραξης από τους δήμους και τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια τα τελευταία δύο χρόνια. Παρακαλείσθε να διευκρινίσετε εάν κάποιος από τους δήμους που τους απαρτίζουν έχει ανεξόφλητες οφειλές προς τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου σε σχέση με τη λειτουργία του υφιστάμενου IWMC.
  2. Επιβεβαίωση της υγιούς οικονομικής κατάστασης του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου (ταμειακές ροές, καθαρά έσοδα, χρέος).

 

Το έργο και η τοποθεσία του Άρθρο 101 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

 

Σχεδιασμός και απόδοση έργου

 

  1. Το πρόγραμμα YMEPEERA περιορίζει την επιλεξιμότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων (μηχανική-βιολογική επεξεργασία και χώροι υγειονομικής ταφής) στο 50% της συνολικής παραγωγής αποβλήτων μιας περιφέρειας. Δεδομένου ότι η συνολική παραγωγή αποβλήτων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 280.000 τόνοι/έτος, η δυναμικότητα των 190.000 τόνων/έτος που θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο αυτού του έργου φαίνεται να υπερβαίνει το όριο. Εξηγήστε.

Επιπλέον, το πρόγραμμα απαιτεί οι υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων να σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι τεχνικά προσαρμόσιμες για την επεξεργασία αυξημένης ποσότητας ανακύκλωσης σε μεταγενέστερο στάδιο. Παρακαλείσθε να εξηγήσετε εάν η υποδομή επεξεργασίας που καλύπτεται από το έργο είναι τεχνικά σχεδιασμένη κατά τρόπο ώστε να μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερος στόχος ανακύκλωσης. Παρακαλείσθε επίσης να παράσχετε χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή της εγκατάστασης προς μεγαλύτερη ανακύκλωση.

  1. Ένας από τους δείκτες αποτελεσμάτων (T4437) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αφορά το κλάσμα των χωριστά συλλεγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων που οδηγούνται σε ανακύκλωση (ανακυκλώσιμα & βιολογικά απόβλητα). Στο έντυπο αίτησης, η συμβολή του έργου στην επίτευξη των δεικτών αποτελεσμάτων παρουσιάζεται ως εξής:
    • Σύνολο παραγόμενων ΑΣΑ στην Ελλάδα (τόνοι): 5.780.000 Ανακυκλώσιμα από MBTs (t): 21.349
    • Ανακυκλωμένα οργανικά απόβλητα (OPPs) (τόνοι): 18.655
    • Συνολική ανακύκλωση (τόνοι): 40.004
    • % ανακύκλωση των συνολικών παραγόμενων ΑΣΑ: 0,7%

Ωστόσο, οι 21.349 τόνοι ανακύκλωσης προέρχονται από μεικτή επεξεργασία αποβλήτων και όχι από χωριστά συλλεγόμενα απόβλητα (όπως υπαγορεύει ο δείκτης). Ως εκ τούτου, μόνο οι 18.655 τόνοι ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων (που συλλέγονται χωριστά) θα πρέπει να υπολογίζονται στους υπολογισμούς. Διορθώστε τις τιμές.

  1. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η παραγωγή ανακύκλωσης κατά την έναρξη των εργασιών είναι χαμηλή, δηλαδή λίγο πάνω από το 10%. Επιπλέον, με 22 % το 2035, το μερίδιο της υγειονομικής ταφής παραμένει σε μεγάλο βαθμό πάνω από το κεκτημένο (10 %, όπως αναφέρεται στη δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία). Παρακαλώ διευκρινίστε.
  2. Το έργο περιγράφει μια σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης βιολογικών αποβλήτων καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής της επένδυσης, αυξάνοντας από 0 τόνους σε 18.655 τόνους μεταξύ 2023 και 2024 και από αυτό το επίπεδο σε 68.223 τόνους το 2025. Κατανοούμε ότι η αύξηση από το 2023 έως το 2024 προβλέπεται ως αποτέλεσμα των επενδύσεων στη χωριστή συλλογή αποβλήτων που βρίσκονται επί του παρόντος υπό υλοποίηση, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 25% της περιοχής. Παρακαλείσθε να διευκρινίσετε την οικονομική και/ή φυσική κατάσταση υλοποίησης αυτών των εν εξελίξει επενδύσεων συλλογής αποβλήτων.
  3. Όσον αφορά την αύξηση μεταξύ 2024 και 2025, από 18.655 τόνους σε 68.223 τόνους, δεν γίνεται καμία αναφορά σε πρόσθετες επενδύσεις που θα δικαιολογούσαν την αύξηση της 000 t μέσα σε ένα χρόνο. Εξηγήστε πώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η πρόσθετη χωριστή συλλογή (οργάνωση, χρηματοδότηση).
  4. Τα κριτήρια επιλογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος καθιστούν υποχρεωτική για τους δήμους τη θέσπιση λειτουργικών συστημάτων χωριστής συλλογής πέντε ρευμάτων αποβλήτων (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και βιολογικά απόβλητα) σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων πριν ή στο πλαίσιο της υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων επεξεργασίας αποβλήτων. Στην αίτηση δεν εντοπίσαμε καμία αναφορά στη συλλογή και/ή επεξεργασία πέντε ροών αποβλήτων. Παρακαλείσθε να αναφέρετε σε ποιο βαθμό έχει τηρηθεί αυτή η αρχή.
  5. Πέραν των ανωτέρω, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου θα λειτουργήσει επίσης δύο μονάδες παραγωγής βιολογικών αποβλήτων στην Κόρινθο και την Κυνουρία αντίστοιχα. Παρακαλείσθε να διευκρινίσετε ποια ποσότητα χωριστά συλλεγόμενων βιολογικών αποβλήτων προγραμματίζεται για τις τρεις εγκαταστάσεις IWMS και τι για τις 2 ανεξάρτητες μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων.
  6. Επισημαίνουμε επίσης ότι το προβλεπόμενο τέλος εισόδου δεν κάνει διάκριση μεταξύ μεικτών και χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων. Στην πραγματικότητα, το τέλος εισόδου φαίνεται να παρέχει χαμηλότερο τιμολόγιο για τους δήμους που παραδίδουν μεγάλες ποσότητες, συμπεριλαμβανομένων των μικτών αποβλήτων, κάτι που φαίνεται αντιστρατηγικό. Εξηγήστε ποια οικονομικά κίνητρα θα χρησιμοποιηθούν για να παρακινηθούν οι δήμοι να αυξήσουν την ποσότητα των χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων.
  7. Διευκρινίστε επίσης ποια μέτρα προβλέπονται για την ανάπτυξη συστημάτων πληρωμής κατά την απόρριψη, τα οποία προβλέπονται στην εθνική νομοθεσία για τα απόβλητα (τι, πότε) και εξηγήστε τον οικονομικό αντίκτυπο στην τιμολογιακή πολιτική.
  8. Δεδομένου ότι τουλάχιστον μία από τις μονάδες βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, παρακαλείσθε να παράσχετε πραγματικά στοιχεία (ποσότητες και φύση των εισροών αποβλήτων στην πύλη· ανακύκλωση·

υγειονομική ταφή) και να το συγκρίνει με τους στόχους που έχουν τεθεί στην τρέχουσα σύμβαση με τον φορέα εκμετάλλευσης.

  1. Η αίτηση διαθέτει δύο σταθμούς μετεπιβίβασης. Ωστόσο, η μελέτη σκοπιμότητας [ενότητα 4.2.2 Σταθμοί μεταφόρτωσης (που δεν περιλαμβάνονται στο έργο ΣΔΙΤ), σ. 115] αναφέρεται σε άλλους 15 σταθμούς μεταφόρτωσης που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής. Παρακαλείσθε να εξηγήσετε γιατί αυτοί οι σταθμοί μεταφόρτωσης δεν λαμβάνονται υπόψη στην ανάλυση επιλογών και να εξηγήσετε περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας και ενσωμάτωσής τους στο υπό εξέταση έργο.

 

Τοποθεσία έργου

 

  1. Όσον αφορά τη χωροθέτηση των συνιστωσών του έργου, μετά την αναθεώρηση των περιοχών NATURA 2000 το 2017, η επιλεγείσα τοποθεσία για το ΜΒΤ και τον ΧΥΤΑ Λακωνίας βρίσκεται εντός περιοχής NATURA Η αίτηση έργου στερείται πληροφοριών σχετικά με τις κοντινές Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και εκτίμησης των σωρευτικών επιπτώσεων με άλλα έργα. Παρακαλείσθε να υποβάλετε αναθεωρημένη έκδοση της δήλωσης NATURA 2000 ευθυγραμμισμένη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την οδηγία για τους οικοτόπους.

 

Κόστος έργου – Άρθρο 101 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

 

  1. Όσον αφορά το κόστος του έργου, παρασχέθηκε αναθεωρημένο μοναδιαίο κόστος (σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση της αίτησης) με αποτέλεσμα αναθεωρημένο συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 154 εκατομμυρίων ευρώ. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης για τις διάφορες επενδυτικές συνιστώσες δεν μπορεί να επαληθευτεί. Χρησιμοποιείται μια προσέγγιση από την κορυφή προς τη βάση με βάση τα πραγματικά τέλη εισόδου που καθορίζονται στη σύμβαση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Σημειώνουμε ότι χρησιμοποιούνται διαφορετικοί αριθμοί από τις εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στην ανάλυση επιλογών. Παρακαλείσθε να παράσχετε τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την αρχική λειτουργία του IWMC Arcadia από τον Απρίλιο του 2022 (και των άλλων δύο μονάδων, εάν υπάρχουν), τα οποία θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης και να αναθεωρήσετε τη χρηματοοικονομική ανάλυση, ανάλογα με τις ανάγκες.

 

Άρθρο 101 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 – Επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο το μεγάλο έργο συνάδει με τους σχετικούς άξονες προτεραιότητας του οικείου επιχειρησιακού προγράμματος ή επιχειρησιακών προγραμμάτων και της αναμενόμενης συμβολής του στην επίτευξη των ειδικών στόχων των εν λόγω αξόνων προτεραιότητας και της αναμενόμενης συμβολής στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

 

  1. Σε συνέχεια της ανωτέρω ανάλυσης (άρθρο 101 στοιχείο β), οι υπηρεσίες της Επιτροπής πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι:
  2. το έργο στην τρέχουσα σύνθεσή του δεν είναι σύμφωνο με το επιχειρησιακό πρόγραμμα, καθώς δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά τον καθορισμό ανώτατου ορίου δυναμικότητας επεξεργασίας στο 50% της συνολικής περιφερειακής ροής αποβλήτων.
  3. Το έργο περιέχει ανεπαρκή δεδομένα σχετικά με την αύξηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, η οποία από τεχνική άποψη αποτελεί απαραίτητο βήμα για την αύξηση της παραγωγής ανακύκλωσης από τα IWMC. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι η συλλογή περίπου 50.000 επιπλέον τόνων χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων δεν έχει καταγραφεί από οργανωτική και οικονομική άποψη.

 

  1. Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας θα ήταν η αύξηση των στόχων ανακύκλωσης, καθώς η ικανότητα ανακύκλωσης δεν εμπίπτει στον καθορισμό ανώτατου ορίου για τις υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων, οι οποίες σχετίζονται μόνο με την επεξεργασία μεικτών αποβλήτων. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε ενδεχομένως περιορισμένο επανασχεδιασμό του IWMS όσον αφορά την τεχνική διαμόρφωση, καθώς και αναδιαμόρφωση της σύμβασης με τον φορέα εκμετάλλευσης. Θα απαιτούσε επίσης την απόφαση σχετικά με απτά μέτρα για την αύξηση της ποσότητας των χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας (πρωτοβουλίες συλλογής, οικονομικά κίνητρα).

Παρακαλείσθε να εξηγήσετε με ποιο μέσο προτίθεστε να συμμορφώσετε το έργο με τα κριτήρια επιλεξιμότητας του επιχειρησιακού προγράμματος.

 

Κρατικές ενισχύσεις – Άρθρο 101 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

 

  1. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα έγγραφα της αίτησης, η εταιρεία που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων επιλέχθηκε με διαγωνισμό. Όσον αφορά τη στήριξη του φορέα εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων [εκτός από την εγκατάσταση βιοαερίου που δεν συνιστά υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ)], οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν θεωρητικά επίσης να βασίζονται στη νομολογία Altmark, ανάλογα με το αν η προσφορά ήταν ανταγωνιστική και βασιζόταν στο κόστος εκφόρτωσης της ΥΓΟΣ (και εάν πληρούνταν όλες οι άλλες προϋποθέσεις της Altmark).

Τα έγγραφα της αίτησης δεν αναφέρουν τη νομολογία Altmark και, ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί αν πληρούνταν οι προϋποθέσεις Altmark. Αντιθέτως, για το σκέλος της ΥΓΟΣ, τα έγγραφα της αίτησης παραπέμπουν στους όρους που καθορίζονται στην απόφαση της Επιτροπής (2012/21/ΕΕ). Αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών να επαληθεύσουν ότι η στήριξη πληροί όλους τους όρους συμβατότητας της παρούσας απόφασης της Επιτροπής. Παρακαλείσθε να παράσχετε τις πληροφορίες που λείπουν και να διορθώσετε τα έγγραφα της αίτησης, εάν χρειάζεται. Αποδείξτε επίσης τη συμμόρφωση με τους προαναφερθέντες κανόνες και την απόφαση της Επιτροπής.

 

Ανάλυση επιλογών – Άρθρο 101 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

 

  1. Φαίνεται ότι 15 σταθμοί μεταφόρτωσης που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής δεν περιλαμβάνονται στην ανάλυση επιλογών. Παρακαλώ διευκρινίστε.

 

Ανάλυση ζήτησης – Άρθρο 101 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

 

  1. Ενώ η αναμενόμενη αύξηση του εποχιακού πληθυσμού φαίνεται πολύ αισιόδοξη, η ανάλυση της ζήτησης μπορεί να επικυρωθεί παγκοσμίως.

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση- άρθρο 101 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

 

  1. Η αναθεωρημένη ανάλυση περιλαμβάνει τις επικαιροποιημένες επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες του έργου, τις προβλέψεις ζήτησης και χρησιμοποίησε περίοδο αναφοράς 29 ετών. Μια ενοποιημένη ανάλυση πραγματοποιείται από την οπτική γωνία του ιδιοκτήτη και του φορέα εκμετάλλευσης. Ο προηγούμενος διπλός υπολογισμός των επενδυτικών δαπανών στις πληρωμές διαθεσιμότητας έχει διορθωθεί. Όμως:
  2. Ο υπολογισμός του ποσοστού απόδοσης στον εταίρο από τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να επικυρωθεί. Δεν παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα έσοδα (ποσότητα και τιμή ανακυκλώσιμων υλικών και ενέργειας προς πώληση) ούτε ανάλυση της λειτουργίας

και τα έξοδα διαχείρισης. Παρακαλείσθε να παράσχετε τις παραπάνω πληροφορίες και να επικαιροποιήσετε τα έγγραφα όπως απαιτείται.

  1. η ανάλυση της οικονομικής προσιτότητας των τιμολογίων (ενότητα 11.1.6.5 του δημοσιονομικού πλαισίου) δείχνει ότι τα τιμολόγια κατοικίας υπερέβησαν το καθορισμένο όριο οικονομικής προσιτότητας (που ορίζεται ως το 1 % του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών) κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου αναφοράς. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε αναφορά σε εθνικό σημείο αναφοράς όσον αφορά ζητήματα οικονομικής προσιτότητας που πρέπει να λαμβάνει υπόψη το τιμολόγιο. Παρακαλείσθε να παράσχετε τις πληροφορίες που λείπουν και να διορθώσετε αναλόγως τα έγγραφα.
  2. Μ.μ. δείτε επίσης τα σημεία σχετικά με την οικονομική ικανότητα του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου που αναφέρονται ανωτέρω στο σημείο 101.α.

 

Οικονομική ανάλυση – άρθρο 101 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

 

  1. Η οικονομική ανάλυση δεν περιλαμβάνει το πρόσθετο κόστος που σχετίζεται με το κόστος χωριστής συλλογής, το οποίο θα είναι αναγκαίο για την επίτευξη του προγραμματισμένου διαχωρισμού των αποβλήτων. Παρακαλείσθε να παράσχετε επισκόπηση του εν λόγω πρόσθετου κόστους.
  2. Στην οικονομική ανάλυση χρησιμοποιείται κοινωνικό προεξοφλητικό επιτόκιο 6%. Το δικόγραφο της προσφυγής δεν αιτιολογείται περαιτέρω. Παρακαλείσθε να εξηγήσετε και να διορθώσετε, ανάλογα με τις ανάγκες, το σκεπτικό του επιλεγέντος κοινωνικού προεξοφλητικού επιτοκίου, το οποίο είναι υψηλότερο από το σύνηθες 5% που χρησιμοποιείται για τα κράτη μέλη συνοχής.

 

Ανάλυση κινδύνου – Άρθρο 101 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013

 

Πραγματοποιήθηκε ανάλυση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής δραστηριότητας. Η εκτίμηση κινδύνου ακολουθεί γενικά την απαιτούμενη μεθοδολογία. Προτείνονται μέτρα πρόληψης και μετριασμού των κινδύνων και διαπιστώνεται ότι οι υπολειπόμενοι κίνδυνοι είναι χαμηλοί.

Ωστόσο, το σχέδιο χρηματοδότησης παρουσιάζει τους συνολικούς προβλεπόμενους χρηματοδοτικούς πόρους και την προγραμματισμένη στήριξη από τα Ταμεία, την ΕΤΕπ και όλες τις άλλες πηγές χρηματοδότησης, καθώς και φυσικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου. Διορθώστε τα ακόλουθα:

  1. Στο τμήμα Ζ.2. του εντύπου αίτησης, δεν καθορίζονται φυσικοί δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου. Οι ελληνικές αρχές καλούνται να παράσχουν τις πληροφορίες που λείπουν για το σύνολο του έργου.
  2. Οι πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές πηγές χρηματοδότησης στο έντυπο αίτησης δεν συνάδουν με τα δεδομένα που παρέχονται στο αρχείο excel CBA. Στο φύλλο “FG” του αρχείου excel παρουσιάζονται οι πληροφορίες σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης για τον εταίρο από τον ιδιωτικό τομέα. Η ιδιωτική συνεισφορά (που ερμηνεύεται ως πηγές ιδιωτικών συμμετοχών) ανέρχεται σε 17,33 εκατ. ευρώ και η αποπληρωμή κεφαλαίου (που ερμηνεύεται ως πηγή δανείων) ανέρχεται σε 36,82 εκατ. ευρώ, συνολικού ύψους 54,15 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από τα 48,43 εκατομμύρια ευρώ που παρουσιάζονται στο κεφάλαιο 11 της μελέτης σκοπιμότητας.