Εμπαιγμός των επιχειρηματιών της εστίασης

0
536

Τα κλειδιά των καταστημάτων τους δηλώνουν ότι θέλουν να παραδώσουν στο Μαξίμου οι εστιάτορες, με ανακοίνωσή τους στα ΜΜΕ.

Ειδικότερα,  την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 σχεδιάζεται συλλογή κλειδιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και αντιπροσώπων της εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα.

Σκοπός της δράσης, όπως σημειώνει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, είναι «η μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».

Να σημειωθεί πως ο Πρωθυπουργός πρόσφατα δήλωσε πως θα ελέγξει τα ταμειακά διαθέσιμα να δει αν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ ακούγεται πως στόχος είναι ο Μάρτιος για το άνοιγμά της, αρκεί να το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο πως όταν ένας επιχειρηματικός κλάδος καταστρέφεται αυτό συνεπάγεται χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, αύξηση της ανεργίας, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πλειστηριασμούς επιχειρήσεων και κατοικιών και η απαξίωση των επαγγελματιών δε συνάδει με καμία δημοκρατική διακυβέρνηση που ισχυρίζεται πως προσπαθεί να ενισχύσει όλους τους κλάδους της οικονομίας ώστε να βγουν όσο το δυνατόν λιγότερο ζημιωμένοι οι πολίτες μετά την πανδημία,

                                                      Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

 1. Ποια η κατάσταση σήμερα των επιχειρήσεων εστίασης στην Αττική;
 2. Πόσες επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει στην Αττική;
 3. Ποιος ο μέσος όρος εργαζομένων στις επιχειρήσεις εστίασης που έχουν δηλώσει πως δεν θα ξανανοίξουν;
 4. Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα;
 5. Θα υπάρξει δυνατότητα νέων μέτρων στήριξης του κλάδου της εστίασης;
 6. Αν ναι, ποια ακριβώς είναι τα μέτρα αυτά και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους;
 7. Υπάρχει πρόβλεψη μη επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις εστίασης, δεδομένου πως είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο;
 8. Προβλέπεται να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση;
 9. Προβλέπεται παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση έως το τέλος του 2021;
 10.  Προβλέπεται επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας;
 11. Ποια η πρόβλεψη για τα επιχειρηματικά δάνεια των επιχειρηματιών της εστίασης;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα