Εκδήλωση πυρκαγιάς σε αγκυροβολημένο Φ/Γ πλοίο στη Νεάπολη

0
536

Απογευματινές ώρες της Τετάρτης 11-11-2020, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για εκδήλωση πυρκαγιάς στο αγκυροβολημένο Φ/Γ πλοίο “AL HANI” σημαίας Τόγκο, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Ελαφονήσου, με επιβαίνοντες δεκατέσσερις (14) αλλοδαπούς μέλη πληρώματος.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης. Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η Ε/Γ-Λάντζα “ΜΑΧΗ” Ν.Ν. 11 με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., από την οποία περισυνελλέγησαν ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του εν λόγω πλοίου και μεταφέρθηκαν, καλά στην υγεία τους, στο λιμένα Νεάπολης. Υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Α.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.,  δόθηκαν εντολές για άμεση μεταφορά αντιρρυπαντικών υλικών πλησίον του πλοίου.  Τα ανωτέρω υλικά μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή της Φ/Γ-Λάντζας “ΚΑΒΟΜΑΛΕΑΣ Ι” Ν.Π.7583, στην οποία επέβαιναν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση διαπίστωσης ρύπανσης. 

Πρώτες πρωινές ώρες της 12-11-2020, κατέφθασε στη προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή πλωτό πυροσβεστικό σκάφος από Πειραιά, το οποίο προέβη σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες προς κατάσβεση εκδηλωθείσας πυρκαγιάς. Πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβιβάστηκε σε ανωτέρω Φ/Γ πλοίο, προς κατάσβεση πιθανών μικρών εστιών σε εσωτερικά του τμήματα, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ πλησίον του εν λόγω πλοίου βρίσκεται Ρ/Κ επιφυλακής. Παράλληλα, μετέβησαν πρώτες πρωινές ώρες την 12-11-2020, κατόπιν εντολής της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υ.ΝΑ.Ν.Π., ο Διοικητής της 5Ης ΠΕΔΙΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.  καθώς και κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε ανωτέρω περιοχή προς επίβλεψη και συντονισμό ενεργειών που απαιτούνταν.

Από το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του “AL HANI” και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.