Βερούτης: “Προχωρούν γοργά οι διαδικασίες της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου “

0
340

Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 στο Διοικητήριο της                Π.Ε. Λακωνίας .

Η σύσκεψη είχε σαν αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών των συντελεστών της μελέτης, μετά την ομόφωνη έγκριση της προμελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και την κατάθεση των Προγραμμάτων Γεωτεχνικών Ερευνών και Ποιότητας ελέγχου κατασκευής, που υπέβαλλε προς έγκριση ο Ανάδοχος.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης «οι διαδικασίες της εκπόνησης της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου προχωρούν γοργά και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των συντελεστών, αποτελεί την εγγύηση ότι θα στεφθεί με επιτυχία ο κοινός στόχος, που είναι να αποκτήσει η Σπάρτη ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο διεθνών προδιαγραφών, αντάξιο της ένδοξης ιστορίας της και ικανό να στεγάσει τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς “θησαυρούς” τόσο της Σπάρτης, όσο και των άλλων περιοχών του Νομού μας».  

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η οριστική μουσειολογική μελέτη, που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) και εκκινούν από τον ανάδοχο οι γεωτεχνικές έρευνες στο οικόπεδο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα περιλαμβάνουν και την μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης του υπεδάφους. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, θα πραγματοποιηθεί «σκανάρισμα» του υπεδάφους και σε συνεργασία με την Αρχαιολογία θα υπάρξει μια ακτινογραφία που θα εντοπίσει τις θέσεις τυχόν θαμμένων αρχαιοτήτων βοηθώντας στη χαρτογράφησή τους, περιορίζοντας το πλήθος των δοκιμαστικών τομών και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Τα στοιχεία των γεωτεχνικών ερευνών και των εργαστηριακών δοκιμών θα αποτελέσουν τα δεδομένα της οριστικής στατικής μελέτης του κτηρίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελία Πάντου, η προϊσταμένη του Τμήματος  Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑΛΑΚ Τσούλη Μαρία, η προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Έργων της ΕΦΑΛΑΚ Κωνσταντίνα Ντουβή, ο επιβλέπων της μελέτης Δημήτρης Χλωράκος, ο εκπρόσωπος της αναδόχου μελετητικής ομάδας, Σπυρίδων Μούντριχας και η σύμβουλος του μελετητικού σχήματος και καθηγήτρια κλασικής Αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά. 

                                                                        Εκ του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη