Αργολίδα: Μειωμένες εξαγωγές και χαμηλές τιμές στα πορτοκάλια, παραμένει η έλλειψη εργατών

0
168

Συνεχίζεται η συγκομιδή πορτοκαλιών με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος αλλά και εργατών. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος καλλιέργειας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε μεγάλο αγώνα να παραμείνει στη νέα ΚΑΠ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση. Παραλαβές πορτοκαλιών γίνονται από τα εργοστάσια χυμοποίησης. Ακόμη όμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση για τη συνδεδεμένη στα πορτοκάλια. Από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ έχουμε ανακοινώσει να γίνεται η τήρηση των περσυνών διαδικασιών.

Όσον αφορά την εμπορία οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μέχρι 31/12, παρουσιάζουν μείωση κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 18 έως 21 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για πολύ χαμηλές τιμές που δεν μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος. Η ποικιλίες που κόβουν τώρα είναι τα Νάβελ αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες ποσότητες Ναβελίνες.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλειψης εργατών γης αλλά και εργατών στα τυποποιητήρια. Οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς το ίδιο και η συσκευασία. Παρά τις διακρατικές συμφωνίες με χώρες του τρίτου κόσμου (Αίγυπτο και Μπαγκλαντές) εμείς δεν έχουμε δει ακόμη κανένα εργάτη να έρθει. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή».

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Πόρκος, παραγωγός και μέλος του Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, «βρισκόμαστε στα τελειώματα στις Ναβελίνες. Οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς. Φέτος αν και είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στη συνέχεια οι τιμές παραγωγού βρίσκονται συνεχώς σε χαμηλά επίπεδα κάτω του κόστους καλλιέργειας. Δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για το πορτοκάλι και οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι όταν αναγκάζονται να το πουλοάνε σε τόσο χαμηλές τιμές. Αυτή την εποχή δίνουν τιμή παραγωγού από 11 έως 12 λεπτά».

Ο κ. Νίκος Γκίζας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας, «η κατάσταση είναι απογοητευτική για τους παραγωγούς. Αν και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές γίνονται ελάχιστες κοπές στον κάμπο λόγω μειωμένης ζήτησης. Οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, «αυτή την περίοδο έχει αρχίσει να κινείται κάπως η αγορά. Όμως μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών θα μείνουν αδιάθετες. Υπάρχει μηδενική ζήτηση σε πορτοκάλια ποικιλίας Ναβελίνας, ενώ μεγάλες ποσότητες παραμένουν ασυγκόμιστες. Όλη την φετινή εμπορική περίοδο η ζήτηση ήταν υποτονική στα πορτοκάλια. Εξαίρεση ήταν δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων που – όπως κάθε χρόνο – έχουμε καλή ροή των εξαγωγών.

Αναγκαία είναι η στήριξη από την Πολιτεία με ενίσχυση του αυξημένου κόστους προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους. Επίσης θα πρέπει να λυθεί, έστω και με προσωρινά μέτρα, το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης. Από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου ζητάμε να υπάρξει απόσυρση ποσοτήτων για δωρεάν διανομή σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και δομές φιλοξενίας εντός της χώρας γιατί θα μείνουν ασυγκόμιστα πολλά φρούτα και θα εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια».