Αραχωβίτης: : Όχι στους μικροκομματισμούς γύρω από την Ελιά Καλαμάτας”

0
446

Αραχωβίτης: “Δεν χωράνε ούτε μικροκομματικές πολιτικές, ούτε τοπικισμοί πάνω σε ένα Εθνικό προϊόν τόσο σημαντικό όσο η ελιά Καλαμάτας”

Εξαιρετική η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λακωνίας ενόψει της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ για την Υπουργική Απόφαση 331/20735 του 2018 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την ποικιλία “ελιά Καλαμάτας”, κατά της οποίας έχουν προσφύγει φορείς της Μεσσηνίας. Πρόκειται για την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Τι συμβαίνει τελικά με την ελιά Καλαμών ή Καλαμάτας και το ΠΟΠ;
Επειδή λόγω επαγγέλματος και από θέσεις ευθύνης έτυχε να έχω πλήρη άποψη, άμεση εμπλοκή και να γνωρίζω πολύ καλά όλο το ιστορικό, αυτό έχει ως εξής:
Το έτος 2000 εγγράφηκε στον ΔΙΕΘΝΉ ΚΑΤΆΛΟΓΟ ΠΟΙΚΙΛΙΏΝ ως ΣΥΝΏΝΥΜΟ η ποικιλία ελιά ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με την ποικιλία ελιά ΚΑΛΑΜΏΝ. Συνεπώς, από το 2000 οποιοσδήποτε στον πλανήτη καλλιεργούσε ένα δέντρο ποικιλίας ΚΑΛΑΜΏΝ ή ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ μπορούσε να πουλάει σε όλες τις αγορές του κόσμου καρπό από αυτή την ποικιλία.
Σε όλο τον κόσμο βέβαια, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί στην ΕΕ υπάρχει κατοχυρωμένο και προστατευμένο το ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ το οποίο, σημειωτέον, κατοχυρώθηκε στην ΕΕ το 1996. Το ΠΟΠ όμως δεν αφορά ποικιλία, δηλαδή τον καρπό, αλλά το προϊόν που φτάνει στο τραπέζι μας με βασικό συστατικό τον καρπό της ποικιλίας. Συνεπώς η εν λόγω απόφαση δεν επηρεάζει το ΠΟΠ.
Η απόφαση 331/20735 του 2018 ήρθε να αποκαταστήσει μια εκκρεμότητα που υπήρχε από το 2000, έτος κατά το οποίο έγινε η εγγραφή των δυο ποικιλιών ως συνώνυμες στον ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ. Έλυσε δια παντός μια εκκρεμότητα που εμπόδιζε τις Ελληνικές εξαγωγές, ενώ μέχρι τότε η παγκόσμια αγορά κατακλυζόταν από ελιές αλλοδαπής προέλευσης. (Αλήθεια, που ήταν το 2000 οι φορείς και η Ελληνική πολιτεία;)

Τούτη την ώρα χρειάζεται να δούμε την πραγματικότητα, την ιστορία, τη δυναμική που απόκτησε η καλλιέργεια της ποικιλίας στη χώρα μας και τις εξαγωγικες δυνατότητες και να ομονοήσουμε. Δεν χωράνε πλέον, ούτε μικροκομματικές πολιτικές, ούτε τοπικισμοί πάνω σε ένα Εθνικό προϊόν τόσο σημαντικό για την Λακωνία και την εθνική οικονομία.
Χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας σε όλες τις περιοχές που παράγουν ελιά Καλαμάτας, χωρίς άλλες κωλυσιεργίες και προσκόμματα. Και τούτο διότι, τόσο στην αγορά της ΕΕ, αλλά κυρίως μέσω των εμπορικών συμφωνιών που συνάπτονται από την ΕΕ με τρίτες χώρες μπορεί να επιτευχθεί προστασία αυτού του εξαιρετικού και μοναδικού Ελληνικού προϊόντος, όπως έγινε με την ΠΟΠ ΦΕΤΑ στη συμφωνία με την Ιαπωνία και τη Λατινική Αμερική (χώρες MERCOSURE). Και ως τέτοιο μπορεί και πρέπει να προωθηθεί και να κατακτήσει ξανά την θέση και την τιμή που τού αξίζει.
Εν όψει της Απόφασης του ΣτΕ για ακύρωση της εν λόγω απόφασης μετά από προσφυγή φορέων της Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να ενημερώσει τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της Λακωνίας, δια του προέδρου του Γ.Παναρίτη και της πληρεξούσιας δικηγόρου, για τις κινήσεις και την ουσία της υπόθεσης προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εμπορία ενός σπουδαίου προϊόντος και της Λακωνικής γης με εθνική σημασία. Αξίζουν λοιπόν, συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία, που πρέπει να