Αραχωβίτης για Δικαστήρια Σπάρτης & Αγροτικό Πετρέλαιο

0
459

Η απάντηση της από 07.10.2020 Eρώτησής μου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών της Λακωνίας, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τόσο το δικό μας, όσο και του Δικηγορικού Συλλόγου, σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων στο νομό μας δεδομένου ότι, πέραν της υποστελέχωσης, επίκεινται συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να προβεί σε ουσιαστικές λύσεις προς επίλυση του προβλήματος.
Όσον αφορά στην τοποθέτηση των επιτυχόντων των προκηρύξεων 1Κ/2017 και 8Κ/2017, αρκείται στην επίρριψη ευθυνών καθυστέρησης στο ΑΣΕΠ, χωρίς να θέτει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης των εργαζομένων. Ομολογείται, δε, η απόρριψη αιτήματος έγκρισης θέσης εργασίας για το Ειρηνοδικείο Μολάων, αποκρύπτοντας τεχνηέντως ότι η απόρριψη αυτή συνεπάγεται διακοπή λειτουργίας του εν λόγω Ειρηνοδικείου, καθώς ο μοναδικός υπάλληλος που υπηρετεί σε αυτό πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.
Αποφεύγει ν’ απαντήσει επίσης στο ερώτημα της απασχόλησης ανέργων μέσω κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ενώ αναφέρει ρητά ότι είχε υποβληθεί αίτημα ανανέωσης του προγράμματος των άνεργων πτυχιούχων, το οποίο απορρίφθηκε!
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι όχι μόνον δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών της Λακωνίας αλλά αντίθετα θα οξυνθεί άμεσα. Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,που προβαλλόταν ως η κυβέρνηση της εξεύρεσης άμεσων λύσεων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
Άραγε πώς είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας αν δε μπορεί, λόγω πρακτικών δυσκολιών, να λειτουργήσει;

Σαν να μην έφταναν τα απανωτά χτυπήματα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας COVID-19 στο αγροτικό εισόδημα, την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη επιβλήθηκε νέο, μόνιμο χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης. Πρόκειται για το λεγόμενο “Πράσινο Τέλος” πάνω στην τιμή του πετρελαίου κίνησης που θεσμοθετήθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και θα εισπράττεται από 1/1/2021, με το «καλημέρα» του νέου έτους.
Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται διαρκώς, συμπαρασύροντας ανοδικά το κόστος παραγωγής, τα μεταφορικά, τις βιομηχανίες εφοδίων και μεταποίησης. Ταυτόχρονα, σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μετακινήσεις.
Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να επιβάλλει ένα νέο χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο θα επιβαρύνει πολλαπλώς το κόστος παραγωγής και την τιμή των αγροτικών προϊόντων στον καταναλωτή. Αντί να συζητάμε για εφαρμογή μονίμων μέτρων μείωσης του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, όπως η επιστροφή του Ε.Φ.Κ του πετρελαίου στους αγρότες, η Κυβέρνηση, δρώντας στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, επιβάλλει ένα ακόμα μόνιμο χαράτσι. Ενδεικτικά, το κόστος στην παραγωγή μιας αγροτικής εκμετάλλευσης που χρησιμοποιεί πετρελαιομηχανές για κίνηση, καλλιέργεια και άρδευση, μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ το χρόνο.
Και είναι προκλητικό ότι, το νέο χαράτσι δεν είναι διόλου πράσινο, γιατί έχει μοναδικό στόχο να καλύψει το έλλειμμα στο λογαριασμό ΑΠΕ που ο ίδιος ο κ.Χατζηδάκης δημιούργησε, αφού παρέλαβε πλεονασματικό το λογαριασμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και το “χτύπημα” στον αγροτικό κόσμο είναι πισώπλατο και τριπλό, αφού με την ίδια τροπολογία πλήττει και τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς επενδυτές, που τούς πετάει εκτός αδειών, και βάζει και χαράτσι-εισφορά 6% σε όσους έχουν ήδη έργο ΑΠΕ!

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο κατατέθηκε η σχετική τροπολογία: «Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας. Και δυστυχώς, έχει μια κυβέρνηση που απομακρύνεται καθημερινά από τη στοιχειώδη πραγματικότητα».
Δεν υπάρχει πλέον μέρα που η Κυβέρνηση της ΝΔ να μην φροντίζει να αποδεικνύει ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν, μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών.