Απαγόρευση κληρονομίας σε Πάρνωνα και Ταϋγετο

0
594

Σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη «Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων στα Δασικά Συμπλέγματα Πάρνωνα, Αν. Ταϋγέτου, Ζάρακα, Αναδασώσεις Βρεσθένων και Βασιλακίου σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2020 τις ημέρες που υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5.

Επίσης την ίδια χρονική περίοδο και με δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς 4 και 5 απαγορεύεται η διέλευση περιπατητών στο Φαράγγι του Οιτύλου από Ε.Ο. Αρεόπολης – Καλαμάτας μέχρι την Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας, καθώς και η διέλευση οχημάτων στο δρόμο από Μονή Δεκούλου προς Φαβάτου.

Εξαιρούνται του μέτρου της απαγόρευσης κάτοικοι και κτηνοτρόφοι που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες θέσεις εντός των ανωτέρω δασικών συμπλεγμάτων καθώς και οι έχοντες ειδική άδεια του Δασαρχείου της περιοχής».

Όπως αναφέρει ακόμη η σχετική ανακοίνωση της Π.Ε. Λακωνίας «επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων καθ΄ όλο το 24ωρο στους κατωτέρω δρόμους:

Δασικό Σύμπλεγμα Πάρνωνα
• Από Καρυές προς Αγ. Πέτρο Κυνουρίας Π.Ε. Αρκαδίας
• Από Βαμβακού μέσω του δάσους προς Αγ. Πέτρο, προς καταφύγιο Ε.Ο.Σ., προς Καστάνιτσα, προς Πολύδροσο, προς Αγριάνους και προς Καλλιθέα.
• Από καταφύγιο Δασαρχείου Σπάρτης προς Αγ. Βασίλειο, Πλατανάκι, Παλαιοχώρι και Κοσμά.
• Από Πολύδροσο μέσω θέσης « Ψητό » προς Κοσμά.
• Από Βασαρά προς Βέροια – Πολύδροσο – Μονή Αγ.Αναργύρων.

Δασικό Σύμπλεγμα Αν. Ταϋγέτου
• Από Μυστρά προς Ταϋγέτη μέχρι Κατασκηνώσεις.
• Από Ανώγεια προς Σωτήρα, Σοχά, Αναβρυτή – Αγ. Ιωάννη.
• Από Παλαιοπαναγιά προς θέση « Μαγγανιάρη » μέχρι τη θέση « Βάρδα » και καταφύγιο Ταϋγέτου.
• Από Ξηροκάμπι μέχρι Κουμουστά.
• Από Γοράνους μέχρι Μονή Γόλας».

Επιπλέον, σημειώνεται στην ανακοίνωση πως «η απαγόρευση θα εφαρμόζεται όταν στον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) απεικονίζονται οι ανωτέρω περιοχές ως ζώνες στις οποίες εκτιμάται κατάσταση κινδύνου 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού).

Το Αυτ. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λακωνίας σε συνεργασία με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη θα εκδίδει Δελτίο Τύπου από την προηγουμένη, για την ενημέρωση του κοινού το οποίο θα αποστέλλεται και στις Υπηρεσίες μέσω τηλεομοιοτυπίας (Fax).

Παρακαλούμε τους αποδέκτες να ενεργήσουν καταλλήλως και σύμφωνα με την αρμοδιότητά τους για τη σήμανση, τον έλεγχο των προαναφερθέντων περιοχών, καθώς και την περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών.

Ενημερώνουμε τους πολίτες της Λακωνίας ότι καθ’ όλη την διάρκεια της θερινής περιόδου θα διενεργούνται έλεγχοι από εξουσιοδοτημένα όργανα και οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

Τέλος, καλούμε τους Λάκωνες πολίτες να συνδράμουν το έργο και την προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ώστε η αντιπυρική περίοδος να στεφθεί από επιτυχία».