Sail to Freedom: Η Μανιάτικη Σημαία στην εκδήλωση των ομογενών για την Επανάσταση

0
117

Η περιοχή της Μάνης ήταν η τιμώμενη περιοχή της Ελλάδος στη μεγάλη εκδήλωση της αμερικανικής ομογένειας Sail to Freedom, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Η διοργάνωση διεξήχθη με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Μανιάτισσα δημοσιογράφος Σπυριδούλα Σπανέα μετέφερε στην Αμερική την μανιάτικη σημαία, η οποία βρέθηκε στο προπομπό σκάφος του θαλάσσιου πλου της παρέλασης ενώ η ίδια φόρεσε την παραδοσιακή φορεσιά. Στο Sail to Freedom συμμετείχαν εκατοντάδες ομογενείς με δεκάδες σκάφη στολισμένα με ελληνικές και αμερικανικές σημαίες.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μία έμπνευση Ελληνοαμερικανίδα Ευαγγελίνα Πλακάς, ιδιοκτήτρια της Global Alive LLC, και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με φορείς της Ομογένειας και διακεκριμένους Ελλήνων της διασποράς. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευαγγελίνα Πλακάς γιατί όταν της πρότεινα να αναδείξουμε τη συνεισφορά της Μάνης στην Ελληνική Εθνεγερσία ανταποκρίθηκε αμέσως. Ήταν κάτι που με συγκίνησε γιατί είναι πολύ όμορφο να βλέπεις πόσο αγαπάνε την Ελλάδα οι ομογενείς μας. Οι στιγμές στα νερά της Νέας Υόρκης με το μανιάτικο λάβαρο «Νίκη Ή Θάνατος» δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Θα ήθελα να σταθώ και στις σκέψεις που έκανα όταν αντίκρισα τη νήσο Έλις: σε αυτό το νησί πριν από πολλά χρόνια έφτασαν εξαθλιωμένοι από το πολυήμερο ταξίδι οι Έλληνες που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον, ανάμεσα στους οποίους και συγγενείς μου. Σήμερα, απόγονοι αυτών των ανθρώπων συγκαταλέγονται ανάμεσα στους επιφανείς Αμερικανούς πολίτες, δεν ξεχνάνε τη χώρα καταγωγής τους, και βοηθάνε τόσο για να διατηρηθεί «ζωντανή» η φωνή της Ελλάδος στην Αμερική, όσο και τη χώρα όπου γεννήθηκαν οι πρόγονοί τους. Θα ήθελα να σταθώ σε δύο από αυτούς: στους κ.κ. Λου Κάτσος και Γιάννη Κατσιματίδη. Ο κ. Κάτσος έχει καταγωγή από τη Λακωνία, είναι πρόεδρος της East Mediterranean Business Culture Allianc, και πραγματικά με συνεπήρε η αγάπη του για την Ελλάδα ενώ με εντυπωσίασαν οι γνώσεις του για την ιστορίας της, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές ενός καθηγητή Πανεπιστημίου. Ο. κ. Κατσιματίδης, με καταγωγή από την πανέμορφη Νίσυρο, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επιχειρηματίες του κόσμου αλλά δεν ξεχνάει τη χώρα των γονιών του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκδότη της «Αδούλωτης Μάνης» Γιώργο Δημακόγιαννη για την παραχώρηση της σημαίας, όπως και τον πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών Σταύρο Βοϊδονικόλα για τη φορεσιά», δήλωσε η Σπυριδούλα Σπανέα.

Η νηοπομπή των σκαφών όταν έφτασε στο Άγαλμα της Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από ιερωμένο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που μετέφερε μήνυμα του Σεβασμιώτατου Ελπιδοφόρου και ρίψη στεφάνου στη μνήμη των Ηρώων της Επανάστασης. Ακολούθησε έπαρση των σημαιών καθώς και ανάκρουση των εθνικών ύμνων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ελλάδος. Βασικοί στόχοι του «Sail to Freedom» ήταν να αναδειχθεί η συνεισφορά τους ελληνικού εμπορικού και πολεμικού στόλου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, και να τιμηθεί η προσφορά των Αμερικανών φιλελλήνων σε αυτήν. «Η πανδημία Covid-19 δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε όμως θα θέλαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Για εμάς όμως αποτελούσε χρέος να τιμήσουμε τη θυσία των προγόνων μας αλλά και τη βοήθεια που πρόσφεραν οι Αμερικανοί φιλέλληνες. Έτσι, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε μια διαφορετική παρέλαση, έναν θαλάσσιο πλου με όλα τα μέτρα ασφάλειας. Η συγκίνηση που νιώσαμε όταν είδαμε να υλοποιείται αυτός ο στόχος δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Έλληνες ομογενείς από διαφορετικές γενιές και σύγχρονοι αμερικανοί φιλέλληνες ενωμένοι τιμήσαμε την τόσο σημαντική για τη χώρα μας επέτειο», τόνισε η Ευαγγελίνα Πλακάς.

Στην εκδήλωση και στη νηοπομπή το «παρών» έδωσαν αμερικανοί πολιτικοί και διαπρεπείς Έλληνες ομογενείς, όπως η Κάρολιν Μαλόνι, μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Γκρέγκορι Μικς, η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη κ.α., ενώ την Ελληνική Κυβέρνηση στην εκδήλωση «Sail to Freedom» εκπροσώπησε η βουλευτής των Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί Λάκωνες ομογενείς, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας Θεόδωρος Παυλάκος.

Συντελεστές της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, εκτός από την εκδότρια του Hellenic Daily News Ευαγγελίνα Πλακάς ήταν και ο σκηνοθέτης Κώστας Κιμούλης, οι δημοσιογράφοι Σπυριδούλα Σπανέα, Ευλαμπία Ρέβη, Νικόλ Πεταλίδης, Κλέλια Χαρίση, ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Τερζής κ.α.

Πριν από την εκκίνηση των σκαφών, η αναγνωρισμένης performer Τζένιφερ Κόβατς πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή εναέρια παράσταση με πολλούς συμ