80 έτη συμπληρώνονται από τη δολοφονία των 39 εθνομαρτύρων, στην «Τρύπα του Ταράτσα»

0
133

31η Δεκεμβρίου 1943!
Στον Άγιο Δημήτριο Ζάρακος, συντελείται ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, που αργότερα θα μείνει γνωστό ως «Τρύπα του Ταράτσα», ονομασία που πήρε όταν ένας ντόπιος εν ονόματι Ταράτσας, έπεσε στο βάραθρο, προγενέστερα.
Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, θέλωντας να εγκαθιδρύσει την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή, καταφέρνει να καταλάβει τους Μολάους την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1943. Διοικητής του 8ου Συντάγματος ήταν ο Δωρόθεος Βασταρδής από την Άνδρο, υποδιοικητής ο Δημήτριος Καραγιαννάκος, καπετάνιος ο Παρασκευάς Λεβεντάκης και πολιτικός καθοδηγητής ο Νικόλαος Λάτσης ή αλλιώς «Καλόγερος», ο οποίος εργαζόταν ως δικολάβος προπολεμικά.
Την ημέρα της επίθεσης, συγκροτήθηκε «ανακριτική επιτροπή». Συνελήφθησαν 40 άτομα (ένας γιατρός, ο ιερέας της κωμόπολης, έφεδροι αξιωματικοί, εργάτες και κτηματίες) εκ των οποίων τα 33 κατεδικάσθησαν σε θάνατο άνευ δίκης. Στην πορεία θανάτου, κατέληξαν 39 συλληφθέντες.
Από το χωριό του Αγίου Δημητρίου, περπάτησαν ημίγυμνοι, δεμένοι και μες στα χιόνια ως το χωριό Γκιότσαλι. Αφέθησαν κάτω από μία ελιά στην ίδια κατάσταση. Οι Κομμουνιστοσυμμορίτες, φώναζαν έναν-έναν για τη δήθεν «δίκη» τους. Αυτό που τούς περίμενε, ήταν ισχυρό χτύπημα στον αυχένα με κοντάκι ή με σιδερένιο αντικείμενο κι ύστερα ζωντανοί, απλώς χωρίς τις αισθήσεις τους, πετιούνταν σαν σακιά σε μία τρύπα με άνοιγμα 1 μέτρου και 39 μέτρων βάθους. Όσοι δε χωρούσαν από το στενό αυτό πέρασμα, κατεκρεουργούντο με μπαλτάδες κι ύστερα ρίχνονταν τα μέλη τους μέσα στην τρύπα. Τα βογγητά των ημιθανών θυμάτων, ακούγονταν στο χωριό, ως και μία εβδομάδα μετά την καταβαράθρωσή τους. Πολλοί υποστηρίζουν πως η «Τρύπα», υπήρξε πρόδρομος του Μελιγαλά, αφού τα δύο περιστατικά παρουσιάζουν όχι μόνο κοινά σημεία στον τρόπο εκτέλεσης, αλλά και για το γεγονός πως οι περισσότεροι «εμπνευστές» του Αγίου Δημητρίου, καθοδήγησαν τα πράγματα και στον Μελιγαλά.
Τα παιδιά και τα εγγόνια των θυμάτων, μαζί με συγχωριανούς Μολαΐτες, αλλά και Πακιώτες με Γλυκοβρυσιώτες, τιμούν τη μνήμη τους, δίνοντας κάθε χρόνο την ευχή για ειρήνη και να μην χυθεί τόσο αίμα, ποτέ ξανά!
Την Κυριακή 31/12/2023 συμπληρώνονται ακριβώς 80 χρόνια από εκείνη τη «μαύρη» ημέρα και καλούν όσους Λάκωνες νιώθουν την υποχρέωση να τιμήσουν τη μνήμη των αδίκως δολοφονηθέντων στην «Τρύπα του Ταράτσα».
Θα τελεσθεί μνημόσυνο την Κυριακή στις 11.30 π.μ. στο κοιμητήριο Μολάων και θα ακολουθήσει τρισάγιο στον τόπο μαρτυρίου στις 12.45 μ.μ.

– Σποτ:
– Οδηγίες στον χάρτη, για το σημείο μαρτυρίου: https://maps.app.goo.gl/prUYVnJMD3FXC7S96
– Εξιστόρηση του κ. Κ. Καναβάρου που με τη βοήθεια του αδερφού του κι ενός φίλου, ανέσειραν όλα τα οστά από το βάραθρο πριν περίπου 50 χρόνια:

ΟΙ 39 ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ «ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΤΑΡΑΤΣΑ»:
Καρυτσιώτης Ν. – ΙΕΡΕΑΣ
Λύρας Θ. – Τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Κουτσογιάννης Ι. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Κουτσογιαννόπουλος Γ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Φερδιανάκης Ν. – ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ
Σκανδαλάκης Δ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Ζερβάκος Α. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Νικολινάκος Γ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Φουργιέζος Γ. – ΕΦ. ΑΞ/ΚΟΣ
Λυγερός Π. – ΕΜΠΟΡΟΣ
Καρυτσιώτης Ι. – ΕΦ. ΑΞ/ΚΟΣ
Έξαρχος Δ. – ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ
Κοντοσταθάκος Ε. – ΕΦ. ΑΞ/ΚΟΣ
Γιανναράκης Α. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Φριντζίλας Χ. – ΕΦ. ΑΞ/ΚΟΣ
Καλαμβόκης Ε. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Γραμματικάκης Δ. – ΕΦ. ΑΞ/ΚΟΣ
Νικολακάκος Γ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Λιβερδίσης Δ. – ΙΑΤΡΟΣ
Δριβάκης Α. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Κωστάκος Λ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Καλκανδής Σ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Παντελής Κ. – ΕΜΠΟΡΟΣ
Κυριακάκος Π. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Ζερβάκος Χ. – ΔΙΚΑΣΤ. ΚΛ/ΡΑΣ
Μανιατάκος Δ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Κωστάκος Ε. – ΕΜΠΟΡΟΣ
Μανωλάκος Δ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Αντωνάκος Ν. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Μπέμπης Γ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Καναβάρος Σ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Ντέντες Π. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Καναβάρος Ν. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Πιερράκος Σ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Ρουμάνος Γ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Χριστακάκος Δ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Ρουμάνος Δ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Φουργιέζου Π. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
10 ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ:
Σκανδαλάκης Μ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Γιαννιός Θ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Σταμογιάννος Π. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Χριστέας Ι. – ΕΡΓΑΤΗΣ
Αποστολάκος Γ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Μαχαίρα Μ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Ντανάκας Α. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Φριντζίλα Α. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Παντίδης Π. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ
Τσατσαρώνη Μ. – ΚΤΗΜΑΤΙΑΣ