197 χρόνια από τη Μάχη της Βέργας

0
106

“Εδώ στη Βέργα  δεν τιμάμε μόνο τους αγωνιστές αυτής της μάχης, που έδωσαν τον μεγάλο αγώνα, τιμάμε τους Μανιάτες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας σε όλη την Πελοπόννησο. Χωρίς την Μάνη δεν θα είχαμε επανάσταση, δεν θα είχαμε νίκη”.

Τα πιο πάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον σύντομο χαιρετισμό του, την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Μεσσηνίας για τη 197η επέτειο της μάχης στη Βέργα του Αλμυρού.

“Το 1826, λόγω της διχόνοιας, των εμφυλίων, κινδύνευαν οι αγώνες που είχαν κάνει ώς τότε οι Ελληνες, κινδύνευε η ίδια η Επανάσταση. Πράγματι, δώσαμε μεγάλες μάχες τότε, απέναντι στον στρατό του Ιμπραήμ, έναν στρατό οργανωμένο από Ευρωπαίους. Πολεμήσαμε στο Μανιάκι όπου θυσιάστηκε ο Παπαφλέσσας αλλά ηττηθήκαμε. Πολεμήσαμε στη Δραμπάλα αλλά κι εκεί ηττηθήκαμε -και πέρασε ο Ιμπραήμ στην Αρκαδία. Ομως από τη Βέργα δεν πέρασε. Ούτε από το Διρό πέρασε. Κι αυτό πράγματι οφείλεται σε Μεσσήνιους, σε Αλαγόνιους και κυρίως σε Μανιάτες, σε Σελιτσάνους, Σωτηριάνους, Αλτομιριανούς, Γαϊτσανούς, Τσεριώτες, Λιασινοβίτες και βεβαίως σε Μανιάτες από τη Μέσα Μάνη που πολλοί από αυτούς όπως και οι γυναίκες αγωνίστηκαν στο Διρό”, τόνισε ο Π. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, έκανε παρόμοια αναφορά και στον χαιρετισμό του, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου, στην εκδήλωση “Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι” που συνδιοργάνωσαν -στο πάρκο του Αλμυρού- με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Δήμος Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, την προσφορά του οποίου ο Π. Νίκας επισήμανε ιδιαίτερα κατά την ομιλία του, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία που έχει η διατήρηση της παράδοσης.

Στην εκδήλωση, στη Βέργα του Αλμυρού, μετά την δοξολογία στο ναό του Αγίου Νικολάου, ακολούθησε λιτανεία της εικόνας “Παναγία η Ελπιδοφόρος” μέχρι την θέση Μάνδρα, όπου στο εκεί μνημείο εψάλη τρισάγιο και ακολούθησε ομιλία από την Παναγιώτα Δραγώνα, προϊσταμένη του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Υποστήριξης της Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς και κατάθεση στεφανιών.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ανατολικής Μάνης Δημήτριος Ριφουνάς ως εκπρόσωπος του δημάρχου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας Βαγγέλης Πανταζής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρόεδροι φορέων και συλλόγων κ.α.