Άρχισε το συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Μυστρά

0
374

Ξεκίνησε το διήμερο συνέδριο για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο του Μυστρά.

Τους συνέδρους υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν οι κ.κ. Ευάγγελος Βαλιώτης και Σταύρος Αργειτάκος και ακολούθησαν χαιρετισμοί των κ.κ. Γιώργου Πατούλη (προέδρου ΚΕΔΕ – δημάρχου Αμαρουσίου), Πέτρου Τατούλη (περιφερειάρχη Πελοποννήσου), Δημήτρη Καφαντάρη (προέδρου Δικτύου “Βιώσιμη Πόλη” – δημάρχου Πύλου–Νέστορος) και Γιάννη Σμυρνιώτη (γενικού γραμματέα ΠΕΔ Πελοποννήσου).

Πιο συγκεκριμένα τις εργασίες, άνοιξε ο δήμαρχος της Σπάρτης, κ. Ευάγγελος Βαλλιώτης, ο οποίος και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σπάρτης, με την καθολική διαλογή που εφαρμόζεται απ’ το 2014.»Στόχος, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού με νέα μονάδα κομποστοποίησης», δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, κ. Σταύρος Αργειτάκος,ο οποίος κάλεσε άπαντες, να σχεδιάσουν συνεργασίες, να κοιτάξουν την κυκλική οικονομία και να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, ώστε, μέχρι το 2020, να βρίσκονται οι μονάδες σε πλήρη λειτουργία. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, όλοι οι δήμοι να έχουν μηδενικά απόβλητα», τόνισε ο τέως δήμαρχος της Σπάρτης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Η ΚΕΔΕ ενώνει τις δυνάμεις της με τον ΦΟΔΣΑ και τους δήμους. Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και ανθρώπινη. Πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές και ρυθμίσεις».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, στην ομιλία του, ανέλυσε τη φιλοσοφία του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, τα βήματα που έγιναν και τις βασικές αρχές του διεθνή διαγωνισμού, που καινοτομεί, γιατί-όπως υποστήριξε-χαρακτηρίζει το έργο ως «πράσινο έργο» και ως έργο που προσφέρει την οικονομικότερη λύση.

Οι ομιλίες και οι αναλύσεις θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη.Στην αυριανή εκπομπή “Νότιος Άνεμος” θα μπορέσετε να ακούσετε τους χαιρετισμούς του συνεδρίου.

Κύρια θέματα  είναι ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, ο περιφερειακός σχεδιασμός, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, οι διαδημοτικές συνεργασίες και τα ζητήματα της ανακύκλωσης.

Το συνέδριο οργανώνει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, η ΚΕΔΕ, ο Δήμος Σπάρτης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΠΕΔ Πελ/σου, το δίκτυο των ΦΟΔΣΑ και το δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη».