Γρηγοράκου: Ερωτήσεις στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Γυθείου και τα προβλήματα στα εσπεριδοειδή για τους Λάκωνες αγρότες

0
99

  «Οι άγονες προκηρύξεις θέσεων δεν μπορούν ν’ αποτελούν μόνιμη δικαιολογία για την τραγική υποστελέχωση του ΕΣΥ στη Λακωνία»

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκαν τα προβλήματα του Κ.Υ. Γυθείου μετά από σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κας Νάγιας Γρηγοράκου με τίτλο: «Σε κίνδυνο το ιστορικό Κ.Υ. Γυθείου».

Η Βουλευτής Λακωνίας κατά την πρωτολογία της απευθυνόμενη στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη ξεκαθάρισε πως για πολλοστή φορά φέρνει στη Βουλή το θέμα της κατάρρευσης των Κ.Υ. του Νομού Λακωνίας με στόχο όχι τη στείρα αντιπαράθεση, αλλά ως προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Η κα Νάγια Γρηγοράκου μεταφέροντας την έκδηλη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας του Γυθείου, που το τελευταίο διάστημα έχει εκφραστεί με συντονισμένες κινητοποιήσεις, επεσήμανε πως τα σημερινά προβλήματα του Κ.Υ. Γυθείου τροφοδοτούν μια έντονη αρνητική φημολογία για το μέλλον του, αφού θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία του.

«Σήμερα, στο Κ.Υ. Γυθείου υπηρετούν μόλις τρεις (3) επιμελητές γιατροί και τέσσερις (4) αγροτικοί, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται στα όρια της εργασιακής εξόντωσης. Αναγκάζονται να φτάνουν μέχρι και τις δέκα (10) ή δώδεκα (12) εφημερίες, αντί των επτά  (7) που νομίμως επιτρέπονται, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τόσο του Κ.Υ. Γυθείου, όσο και του Γ.Ν. Σπάρτης. Είναι πλέον γνωστό ότι η προβληματική κατάσταση και του Κ.Υ. Γυθείου προκύπτει εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης του Γ.Ν. Σπάρτης που μονίμως απαιτεί μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του Νομού για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας που υπάρχουν στην Ανατολική Μάνη τόσο εξαιτίας της τουριστικής περιόδου, όσο και των συχνών πυρκαγιών που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή.

Η Βουλευτής Λακωνίας κατά την δευτερολογία της ζήτησε επιτακτικά από την αναπληρώτρια Υπουργό να δεσμευτεί πως το Κ.Υ. Γυθείου θα συνεχίσει να λειτουργεί με επαρκές προσωπικό και να μην υπάρξουν άλλες αναγκαστικές μετακινήσεις προς το Γ.Ν. Σπάρτης  για το υπάρχον προσωπικό που είναι ήδη εξαντλημένο. Σημείωσε, δε, πως είναι ανήθικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο οι αγροτικοί γιατροί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς καμία επίβλεψη από ειδικευμένο γιατρό. Παράλληλα, τόνισε  πως «οι άγονες προκηρύξεις θέσεων δεν μπορούν ν’ αποτελούν μόνιμη δικαιολογία για την τραγική υποστελέχωση του ΕΣΥ στη Λακωνία» και κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει την τροπολογία που είχε καταθέσει με την οποία ζητούσε να περάσει τόσο το  Γύθειο, όσο βέβαια και η Σπάρτη στις άγονες περιοχές Α’ Κατηγορίας προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον κίνητρα για τους γιατρούς που σήμερα δύσκολα επιλέγουν το Νομό Λακωνίας για να δουλέψουν.

Η Βουλευτής Λακωνίας αναφέρθηκε επίσης και στα κίνητρα στέγασης που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Μάνης, σημειώνοντας όμως πως «αντιλαμβάνομαι την κομβική σημασία την οποία έχει ένας Δήμος. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε όμως και εσείς ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένας Δήμος να προσπαθεί να καλύψει υποχρεώσεις και αρμοδιότητες οι οποίες ανήκουν στο Υπουργείο».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Αγαπηδάκη απαντώντας αφού παραδέχτηκε πως η κατάσταση στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν είναι σε καμία περίπτωση ιδανική, επέμεινε πως το Κ.Υ. Γυθείου έχει – σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου – επαρκές προσωπικό (6 ειδικευμένους γιατρούς και 9 αγροτικούς, σύνολο δηλαδή 15 ιατρών!) για να καλύπτει τις εφημεριακές του ανάγκες και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα λειτουργίας. Αναφερόμενη στις αναγκαστικές μετακινήσεις των γιατρών προς Γ.Ν. Σπάρτης παραδέχτηκε πως οφείλονται στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου που παραμένει καθώς η πλειοψηφία των προκηρύξεων έχουν καταλήξει άγονες, ενώ συμπλήρωσε πως γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά με συμβάσεις από τον ιδιωτικό τομέα  τόσο για το Κέντρο Υγείας, όσο και για το Νοσοκομείου Σπάρτης,

Η αναπληρώτρια Υπουργός αναφερόμενη στην προκήρυξη που τρέχει για το κομμάτι της πρωτοβάθμιας και αφορά χίλιες τριακόσιες εβδομήντα πέντε θέσεις για φέτος, είπε πως συγκεκριμένα αφορούν το Κ.Υ Γυθείου: «μια θέση ειδικότητας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Επιμελητή Β΄, μία θέση ειδικότητας Παιδιατρικής Επιμελητή Β΄, μία θέση Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Εργαστηριακής Ιατρικής Επιμελητή Β΄, τρεις θέσεις ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, μία θέση ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, σε λοιπό μόνιμο προσωπικό».

Για το κομμάτι των κινήτρων, η αναπληρώτρια Υπουργός σημείωσε πως έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεσμευόμενη πως το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να συνδράμει οικονομικά συγκεκριμένες προτάσεις Δήμων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των γιατρών.

Παρ’ όλα αυτά η αναπληρώτρια Υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για άμεσες λύσεις στα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού Λακωνίας και ζήτησε «υπομονή» μέχρι το Φθινόπωρο όπου το αρμόδιο Υπουργείο θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο.

«Χωρίς στήριξη οι Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών»

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών.

Η Βουλευτής επισημαίνει πως οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών ποικιλίας Βαλέντσια (Valencia) στη Λακωνία, βρίσκονται αντιμέτωποι τη φετινή περίοδο αφενός με τον σκληρό ανταγωνισμό των αμφιλεγόμενων εισαγωγών από χώρες της Μεσογείου και, κυρίως, από την Αίγυπτο, αφετέρου με μία καθηλωμένη αγορά που δεν φαίνεται να μπορεί να απορροφήσει ούτε την εγχώρια παραγωγή.

Παράλληλα σημειώνει πως οι παραγωγοί εσπεριδοειδών πιέζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούν το μειωμένο έως ανύπαρκτο ενδιαφέρον για εξαγωγές.

Η Νάγια Γρηγοράκου τονίζει πως στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχουν ήδη κατατεθεί πολλές Ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύει καθώς συνεχίζει να μην προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και δράσεις για την ενίσχυση των καλλιεργητών εσπεριδοειδών και την προώθηση του Ελληνικού πορτοκαλιού στις ευρωπαϊκές αγορές.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

 

Θέμα: Χωρίς στήριξη οι Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών

 

Παρά τις πολλές Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών στη χώρα μας, το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται να βρίσκεται διαρκώς στην «επεξεργασία μέτρων για την βελτίωση και την ενίσχυση των αγροτών», χωρίς όμως να δίνει ουσιαστική λύση και απάντηση στο πρόβλημα.

Οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών ποικιλίας Βαλέντσια (Valencia) στη Λακωνία, βρίσκονται αντιμέτωποι τη φετινή περίοδο αφενός με τον σκληρό ανταγωνισμό των αμφιλεγόμενων εισαγωγών από χώρες της Μεσογείου και, κυρίως, από την Αίγυπτο, αφετέρου με μία καθηλωμένη αγορά που δεν φαίνεται να μπορεί να απορροφήσει ούτε την εγχώρια παραγωγή.

Οι Λάκωνες αγρότες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση καθώς συνεχίζουν να πιέζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης, την ίδια στιγμή που παρατηρούν το μειωμένο έως ανύπαρκτο ενδιαφέρον για εξαγωγές.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, καταγράφεται μειωμένη ροή εξαγωγής ελληνικών πορτοκαλιών, οι οποίες ανέρχονται σε 257.920 τόνους (έναντι 302.406 τόνων πέρσι) μειωμένες κατά -15% και μανταρινιών σε 135.549 τόνους (έναντι 154.232 τόνων την περίοδο 2022/23) μειωμένες κατά -12,1%. Την ίδια στιγμή τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις καταναλωτικές αγορές ακόμη και τις βαλκανικές στη δε χώρα μας, από την αρχή του χρόνου, έχουν εισαχθεί 1.450 περίπου τόνοι, εκ των οποίων οι 1.350 από Αίγυπτο (ποικιλίας Βαλέντσια).

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι εισαγωγές πορτοκαλιών από την Αίγυπτο δεν είναι καν προς όφελος του καταναλωτή, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή εισαγωγής τους, το πρώτο δίμηνο του 2024, ήταν 0,51 ευρώ/κιλό., ενώ το πορτοκάλι της Λακωνίας πωλείται στα 0,18 με 0,20 ευρώ/κιλό, τιμή δηλαδή πλέον της υποδιπλάσιας.

Δεδομένου ότι οι μεγάλες ποσότητες από τα αιγυπτιακά πορτοκάλια που διοχετεύονται στην ελληνική αγορά έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της προσφοράς και κατά συνέπεια πίεση προς τα κάτω των τιμών των Ελλήνων παραγωγών με άμεσες αρνητικές συνέπειες στο εισόδημά τους.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει από το ΥπΑΑΤ καμπάνιες προώθησης στο εξωτερικό για το ελληνικό πορτοκάλι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με ποιο τρόπο σχεδιάζετε να ενισχύσετε τους Έλληνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;
  2. Σκοπεύετε να υποστηρίξετε έμπρακτα τους Λάκωνες  καλλιεργητές εσπεριδοειδών που βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς;
  3.  Υπάρχει σχεδιασμός για καμπάνιες προώθησης στο εξωτερικό του Ελληνικού Πορτοκαλιού;

 

 

 

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου