Συνεχείς είναι οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της Βουλευτού Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κας Νάγιας Γρηγοράκου, για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Λακωνίας που πλέον βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.
Με δύο νέες κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις που αφορούν το Νοσοκομείο Μολάων και το Κ.Υ. Γυθείου η Βουλευτής τονίζει πως οι περιπέτειες του ΕΣΥ στη Λακωνία δεν έχουν τέλος, ενώ τα προβλήματα έχουν πάντα κοινή αφετηρία, που δεν είναι άλλη από την τραγική υποστελέχωση του Γ.Ν. Σπάρτης.
Η Νάγια Γρηγοράκου σημειώνει πως η πρόσφατη επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων μαρτυρά ότι η υποστελέχωση και οι δυσλειτουργίες του Γ.Ν. Σπάρτης που οδηγεί σε διαρκείς μετακινήσεις γιατρών έχει σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργεί τελικά και ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου Μολάων. Παράλληλα, τονίζει ότι στην επιστολή καταγράφεται η αγωνία των εργαζομένων σχετικά με την πρόταση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Σπάρτης σύμφωνα με την οποία τα προγραμματισμένα χειρουργεία της Ν.Μ Μολάων θα διενεργούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης, μέχρι να διερευνηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των Χειρουργείων της Ν.Μ Μολάων από πλευράς αναισθησιολογικής κάλυψης. Πρόταση, που είναι σαφές πως αφενός υπονομεύει περαιτέρω την ομαλή λειτουργία του χειρουργικού τομέα του Ν.Μ. Μολάων, αφετέρου οδηγεί σε συνολική υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μολάων, καθώς για το σχεδιασμό του νέου υγειονομικού χάρτη της Ελλάδας και την τύχη των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται να έχει θέσει ως ένα βασικό κριτήριο τον αριθμό των Χειρουργείων που διενεργούνται σε ένα Νοσοκομείο.
Στην Ερώτηση που αφορά το Κ.Υ. Γυθείου η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφέρει πως άλλο ένα Κ.Υ. του Νομού Λακωνίας εκπέμπει SOS, καθώς οι διαρκείς μετακινήσεις γιατρών προς το Νοσοκομείο Σπάρτης και στην περίπτωση του Κ.Υ. Γυθείου έχουν σαν συνέπεια την εφημεριακή επιβάρυνση των εναπομείναντων επιμελητών με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την σωματική και πνευματική αντοχή τους που έχει ξεπεραστεί επί σειρά μηνών.
Επιπλέον, η Βουλευτής σημειώνει πως είναι ανεπίτρεπτο οι δημόσιες δομές υγείας του Νομού να βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση τη στιγμή μάλιστα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και επομένως υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις για υγειονομική κάλυψη.
Η Νάγια Γρηγοράκου με τις δύο νέες παρεμβάσεις της ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να δοθούν άμεσα οριστικές λύσεις στα προβλήματα τόσο του Νοσοκομείου Μολάων, όσο και του Κ.Υ. Γυθείου, ενώ επισημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να αποτελεί δικαιολογία για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Λακωνίας το γεγονός ότι οι προκηρύξεις θέσεων για το Γ.Ν. Σπάρτης κηρύσσονται άγονες!
Επισυνάπτονται τα πλήρη κείμενα των Ερωτήσεων.
Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου
Βουλευτής Λακωνίας ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 20/05/2024
Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Θέμα: Νοσοκομείο Μολάων: Ώρα μηδέν
Η υποστελέχωση και οι δυσλειτουργίες του Γ.Ν. Λακωνίας δυστυχώς αποτελούν πλέον μια εγκαθιδρυμένη πραγματικότητα, η οποία οδηγεί στην υποβάθμιση και κατάρρευση ολόκληρου του υγειονομικού χάρτη του Νομού με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.
Τα όσα καταγράφονται στην επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων, που κοινοποιήθηκε στις 16/5/2024, επιβεβαιώνουν την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση, προμηνύοντας την εκ νέου υποβάθμιση του εν λόγω Νοσοκομείου, ενώ φαίνεται πως θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική του λειτουργία.
Στην επιστολή επισημαίνονται για πολλοστή φορά οι σημαντικές ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες, όπως αυτές του αναισθησιολόγου και ακτινολόγου που σε συνδυασμό με τις διαρκείς μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Σπάρτης του ουρολόγου, του γυναικολόγου και των ορθοπεδικών, έχουν σαν αποτέλεσμα ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου Μολάων να υπολειτουργεί.
Είναι, εξάλλου γνωστό, ότι στο Νοσοκομείο Μολάων υπηρετεί μόλις ένας (1) αναισθησιολόγος που καλύπτει μόνο 2-3 εφημερίες μηνιαίως, καθώς μετακινείται προκειμένου να καλύπτει τις εφημερίες του Νοσοκομείου της Σπάρτης και Τρίπολης. Ενδεικτικά, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Νοσοκομείο Μολάων από το χειρουργικό τομέα εφημέρευε μόνο οφθαλμίατρος, ενώ στο πρόγραμμα εφημεριών του Μαΐου υπάρχουν μέρες με ακάλυπτο τον χειρουργικό τομέα.
Είναι σαφές, πως με αυτά τα δεδομένα αφενός προκύπτει δυσκολία στον προγραμματισμό των τακτικών χειρουργείων, αφετέρου δεν μπορούν να γίνουν έκτακτα και επείγοντα χειρουργεία, ακόμα και τις μέρες που εφημερεύουν ορθοπεδικοί και χειρουργοί, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. Παράλληλα, άλλα περιστατικά που χρήζουν αναισθησιολογικής εκτίμησης, αντιμετώπισης ή διασωλήνωσης, αντιμετωπίζονται αναγκαστικά από άλλες ειδικότητες μαζί με τους αγροτικούς ιατρούς, μέχρι να διακομιστούν στη Σπάρτη ή αλλού.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σπάρτης πρότεινε τα προγραμματισμένα χειρουργεία της Ν.Μ Μολάων να διενεργούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης, μέχρι να διερευνηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των Χειρουργείων της Ν.Μ Μολάων από πλευράς αναισθησιολογικής κάλυψης. Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, η πρόταση αυτή υπονομεύει περαιτέρω και σε καμία περίπτωση δεν βοηθά την ομαλή λειτουργία του χειρουργικού τομέα του Ν.Μ. Μολάων.
Δεδομένου ότι πως η παραπάνω πρόταση οδηγεί σε συνολική υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μολάων, καθώς για το σχεδιασμό του νέου υγειονομικού χάρτη της Ελλάδας και την τύχη των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται να έχει θέσει ως ένα βασικό κριτήριο τον αριθμό των Χειρουργείων που διενεργούνται σε ένα Νοσοκομείο.
Δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και επομένως υπάρχουν ο αυξημένες απαιτήσεις για υγειονομική κάλυψη καθώς η περιοχή αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μαζί με την Ελαφόνησο και τα Κύθηρα.
Δεδομένου ότι οι συνεχείς μετακινήσεις οδηγούν σε παραιτήσεις και απογύμνωση των υγειονομικών μονάδων του Νομού και του Νοσοκομείου Μολάων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να σταματήσουν οι μετακινήσεις των γιατρών της Ν.Μ Μολάων που οδηγούν σε υποστελέχωση και σε επισφαλείς και ακάλυπτες εφημερίες ολόκληρων τομέων;
2. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να εξασφαλιστεί η κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών της περιοχής κατά την τουριστική περίοδο;
3. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για την πρόταση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Σπάρτης, με την οποία σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων, αφενός επιχειρείται η εκ νέου υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μολάων, αφετέρου τίθεται σε συνολικό κίνδυνο η λειτουργία του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου;
4. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να σταματήσει η συνολική αποψίλωση του υγειονομικού χάρτη του Νομού Λακωνίας και αν ναι σε ποιες;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου
Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου
Βουλευτής Λακωνίας
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Αθήνα, 17.05.2024
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Θέμα: Το Κ.Υ. Γυθείου εκπέμπει SOS
Οι περιπέτειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Λακωνία φαίνεται πως δεν έχουν τέλος. Σε ρόλο πρωταγωνιστή αυτή τη φορά το ιστορικό Κέντρο Υγείας Γυθείου, όπου αφενός η εξάντληση των ανθρώπινων πόρων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του, αφετέρου η άρνηση των γιατρών να μετακινηθούν για εφημερίες στο Γ.Ν. Σπάρτης δημιουργεί πλέον ανοιχτή σύγκρουση.
Σήμερα στο Κ.Υ. Γυθείου υπηρετούν τρεις (3) επιμελητές γιατροί και πέντε (5) αγροτικοί, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται στα όρια της εργασιακής εξόντωσης, αφού αναγκάζονται να φτάνουν μέχρι και τις δέκα (10) εφημερίες, αντί των επτά (7) που νομίμως επιτρέπονται, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τόσο του Κ.Υ. Γυθείου, όσο και του Γ.Ν. Σπάρτης.
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το Κέντρο Υγείας Γυθείου, μετά από σχετικό αίτημα του Γ.Ν. Σπάρτης για στήριξη των εφημεριακών αναγκών του, έχει ανταποκριθεί θετικά πολλάκις, παρά την όποια δυσχέρεια προκύπτει από την απόφαση αυτή εις βάρος του Κέντρου Υγείας.
Συγκεκριμένα, την παρούσα περίοδο απασχολούνται στο Γ.Ν. Σπάρτης με πλήρη μετακίνηση 3 Αγροτικοί του Κ.Υ. Γυθείου, οι οποίοι καλύπτουν στο σύνολο 21 εφημερίες του νοσοκομείου. Επιπλέον, έχει μετακινηθεί για τον πλήρη αριθμό των εφημεριών του Επιμελητής Α’ του Κέντρου Υγείας Γυθείου κατόπιν επίμονου αιτήματος του νοσοκομείου προς όλους τους επιμελητές που υπάγονται στα Κέντρα Υγείας του Νομού.
Είναι σαφές πως το εφημεριακό κενό που προκύπτει από τη μετακίνηση αυτή έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των εναπομείναντων επιμελητών, το εφημεριακό πλαφόν των οποίων καθώς και η σωματική και πνευματική αντοχή τους έχουν ξεπεραστεί επί σειρά μηνών.
Σε αυτό το πλαίσιο, με επιστολή τους στη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ (2/5), οι αγροτικοί γιατροί και οι επιμελητές του Κ.Υ. Γυθείου, στο σύνολό τους, γνωστοποίησαν ότι δεν θα παραχωρήσουν «περαιτέρω εφημερίες στο ΓΝ Σπάρτης», γιατί κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την προσωπική τους υγεία και την ορθή τέλεση των ιατρικών τους καθηκόντων.
Επιπλέον, οι αγροτικοί γιατροί τονίζουν πως το Γ.Ν. Σπάρτης αδυνατεί να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για εφημέρευση Αγροτικών Ιατρών, δεδομένης της συστηματικής απουσίας ειδικευμένου Παθολόγου, Ακτινολόγου όπως και Ορθοπεδικού σε πληθώρα εφημεριών. Είναι προφανές πως είναι αντιεπαγγελματικό, ανήθικο και επικίνδυνο να υποκαθιστούν Αγροτικοί Γιατροί τον ειδικευμένο γιατρό καθώς αυτό ενέχει κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς.
Δεδομένου ότι η υποστελεχωση του Γ.Ν. Σπάρτης δημιουργεί πλέον σημαντικά προβλήματα λειτουργίας σε όλα τα Κ.Υ. του Νομού Λακωνίας, υποβαθμίζοντας συνολικά τις υπηρεσίας υγείας στο Νομό.
Δεδομένου ότι οι προκηρύξεις θέσεων για το Γ.Ν. Σπάρτης που κηρύσσονται άγονες δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμη δικαιολογία για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Λακωνίας.
Δεδομένου ότι η μη εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. Γυθείου έχει αρνητικές συνέπειες στην πρόσβαση των κατοίκων της Ανατολικής Μάνης στις υπηρεσίες υγείας.
Δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης υπάρχουν αυξημένες ανάγκες απαιτήσεις για υγειονομική κάλυψη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε ώστε η εξασφαλιστεί τόσο η εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. Γυθείου όσο και κατάλληλες συνθήκες εργασίας για το υπάρχον ιατρικό προσωπικό;
2. Για πόσο ακόμη η υποστελέχωση του Γ.Ν. Σπάρτης θα αποτελεί δικαιολογία για τη συνολική υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ. στο Νομό Λακωνίας;
3. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να σταματήσει η συνολική αποψίλωση του υγειονομικού χάρτη του Νομού Λακωνίας, και αν ναι, σε ποιες;
4. Πώς θα εξασφαλιστεί η κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών της περιοχής κατά την τουριστική περίοδο, όταν το Κ.Υ. Γυθείου υπολειτουργεί;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου