Όχι στον Αντιδημοκρατικό Νόμο της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση

0
159

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΠΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αφού συζήτησε το θέμα του νέου αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή εκτιμά ότι :
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας το «μπαράζ» των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων με τα οποία: «ξήλωσε» στην πράξη τον νόμο της Απλής Αναλογικής ,ακύρωσε στη πράξη τα αποτελέσματα των εκλογών, υποβάθμισε πλήρως τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αφού μετέφερε τις περισσότερες ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία πραξικοπηματικά είχε δώσει στην παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη το 60%!!! και κατάργησε το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων .
Τώρα κατέθεσε έναν νέο αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση πολύ χειρότερο από όλους τους καλπονοθευτικούς νόμους του παρελθόντος. Το νομοσχέδιο αυτό είναι νομοσχέδιο καθαρής ΚΛΟΠΗΣ της λαϊκής ψήφου. Διότι: α) «Κλέβει» κυριολεκτικά η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη τη ψήφο των πολιτών, οι οποίοι όσο ποσοστό και να πάρουν στο πρώτο γύρο θα διαθέτουν το 60% των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων ,β) μειώνει το όριο εκλογής του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη από το 50%+1 στο 43%, γ) βάζει όριο εισόδου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια το 3% δ) μειώνει τον αριθμό των Συμβούλων άρα αυξάνει πολύ πάνω από το 3% το όριο εισόδου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και ε) Καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και καταργεί τους ανεξάρτητους συνδυασμούς και την ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών συμβουλίων υποχρεώνοντας τους ενεργούς πολίτες να στοιχηθούν πίσω από τα δημοτικά ψηφοδέλτια με σκοπό να κομματικοποιήσει ακόμη περαιτέρω την αυτοδιοίκηση και εμποδίσει τη συμμετοχή ενεργών πολιτών στις υποθέσεις του τόπου που ζουν .
Συνεπώς το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει να εγκαθιδρύσει έναν ακόμα πιο συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο διοίκησης αφού ενισχύει ακόμη περισσότερο του «ενός ανδρός αρχή» ,δηλαδή το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε βάρος των συλλογικών οργάνων και να επιβάλει το διπολισμό και τον ακραίο κομματισμό στην αυτοδιοίκηση δημιουργώντας ασφυκτικό πλαίσιο για τους ανεξάρτητους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ,αποφασίζει :
1. Είναι ριζικά και κατηγορηματικά ενάντια στο νέο αυτό νομοσχέδιο διότι : α) «Κλέβει» η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη τη ψήφο των πολιτών, οι οποίοι όσο ποσοστό και να πάρουν στο πρώτο γύρο θα διαθέτουν το 60% των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων ,β) μειώνει το όριο εκλογής του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη από το 50%+1 στο 43%, γ) βάζει όριο εισόδου στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια το 3% δ) μειώνει τον αριθμό των Συμβούλων και ε) Καταργεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινοτήτων και καταργεί τους ανεξάρτητους συνδυασμούς και την ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών .
2. Είναι υπέρ της Απλής και Ανόθευτης Αναλογικής ,διότι είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ σύστημα που αποτυπώνει με ακρίβεια τη λαϊκή θέληση και αποδέχεται την βασική αρχή της Δημοκρατίας ότι η ψήφος όλων των πολιτών είναι ισότιμες .
3. Προτείνει οι Αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται σε μία Κυριακή με το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής , και η εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη να γίνεται από το Συμβούλιο, στο οποίο η Δημοτική και αντίστοιχα η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία ώστε να καταργηθεί το συγκεντρωτικό μέχρι σήμερα Δημαρχοκεντρικό και Περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη Δημοκρατία ,τον έλεγχο ,την διαφάνεια και διασφαλίζει την ανακλητότητα του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη όταν δεν εφαρμόζει τις προγραμματικές συμφωνίες των παρατάξεων από τους Συμβούλους που τον εξέλεξαν.
4. Ζητάει από την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση όλες τις αρμοδιότητες που είχαν τα Περιφερειακά Συμβούλια μέχρι τον Ιούνιο του 2019 τις οποίες μετέφερε στην οικονομική επιτροπή στην οποία πραξικοπηματικά έχει δώσει απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη των Περιφερειαρχών .
5. Τονίζει ότι θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις δημοκρατικές ενέργειες ώστε να αποτραπεί να υλοποιηθεί το θεσμικό πραξικόπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την περαιτέρω υποβάθμιση και κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων . Για το σκοπό αυτό καλεί όλα τα Περιφερειακά ,Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια και όλους τους αιρετούς σε ένα μέτωπο αντίστασης στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης