Τουρισμός : Στα «τάρταρα» οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία – Πότε ξεκινούν οι πτήσεις από Μ.Βρετανία, Σουηδία και ΗΠΑ

0
89

Με πληροφορίες από το in.gr

Από την Τετάρτη, η χώρα ανοίγει και για πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία ενώ προ των πυλών είναι και το περαιτέρω άνοιγμα για χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

Όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης «από τις 22 Ιουλίου πιθανότατα θα ανοίξουμε για τη Σουηδία, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα και για τις υπόλοιπες χώρες με τη χρήση του τεστ των 72 ωρών. Από τις αρχές Αυγούστου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και την κρουαζιέρα».

Από ΗΠΑ πιθανώς προς τα τέλη του μήνα, ανάλογα πάντα με την επιδημιολογική της συμπεριφορά.

Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας κρατούν μικρό καλάθι κατά πόσο οι πολλές χιλιάδες ξένοι ταξιδιώτες από τους νέους αυτούς προορισμούς, αλλά και από όσους ήδη επιτρέπεται να έρθουν στην Ελλάδα, θα κάνουν πράξη μέσα στον Ιούλιο την επιθυμία τους να ταξιδέψουν.

Ο προβληματισμός για τις πτήσεις

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στον τουρισμό καθώς οι ημέρες περνούν και τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η αγορά δεν δείχνει να επανακάμπτει εύκολα ενώ οι επισκέπτες είναι λιγοστοί.

Άλλωστε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος κάνει λόγο για «ανώμαλη» προσγείωση για τα αεροδρόμια και τον τουρισμό.

Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» παρουσίασε πτώση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου κατά 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι ενώ το δεύτερο 15νθήμερο η πτώση κυμάνθηκε στο 87% σε σχέση με πέρσι.  Αναφορικά δε, με την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η κίνηση παρουσίασε πτώση κατά 78% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Όπως τόνισε ο κ. Βήλος μιλώντας στο ΑΠΕ, οι επιβάτες άγγιξαν τους 39.000 ενώ την ίδια εβδομάδα πέρσι ήταν 177.000.

«Βουτιά» στα έσοδα των ξενοδοχείων

Ζοφερή είναι η εικόνα στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπως αποτυπώνεται λόγω της πανδημίας με την απώλεια εσόδων στο πρώτο εξάμηνο να διαμορφώνεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας δόθηκε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία τους από την 1η Ιουνίου, για τον περασμένο μήνα, λειτούργησε μόνο το 21% των διαθέσιμων δωματίων στην Αττική και το 42% στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης: Πόσα έσοδα έχουν χάσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το α’ 6μηνο

«Βουτιά» έχουν σημειώσει και οι πληρότητες, από το 93% του Ιουνίου του 2019 μόλις στο 5% τον φετινό Ιούνιο για την Αττική, ενώ στη συμπρωτεύουσα το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε από το 79% του περυσινού Ιουνίου στο 14% τώρα λόγω κορωνοϊού.

Οι ελάχιστοι τουρίστες και….

Αρκετά μειωμένη είναι η προσέλευση επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού στον τουρισμό.

Ωστόσο, όσοι τουρίστες βρίσκονται στην Αθήνα αυτή την περίοδο, αποφασίζουν να κάνουν τη βόλτα τους στον Ιερό Βράχο υπογραμμίζοντας πως δεν ανησυχούν καθώς εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας