Τι ψάχνουν οι Αυστραλοί στους Μολάους;

0
81
krisimes protes yles
Τι ψάχνουν οι Αυστραλοί στους Μολάους – Γάλλιο, γερμάνιο άργυρος, ψευδάργυρος και μόλυβδος στο κοίτασμα του ελληνικού υπεδάφους σε βασικά μέταλλα και κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση (και όχι μόνο) υπενθύμισε η πρόσφατη ανάρτηση στο LinkedIn της αυστραλέζικης εταιρείας Rockfire που έχει αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του μεταλλείου των Μολάων στην Πελοπόννησο.

«Η Rockfire συνεχίζει μέρα και νύχτα τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα των Μολάων» αναφέρεται στην ανάρτηση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικές ποσότητες αργύρου, ψευδαργύρου και μολύβδου, δηλαδή μετάλλων με πολλές εφαρμογές για τη βιομηχανία, αλλά και γαλλίου και γερμανίου, δυο κρίσιμων πρώτων υλών που ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται μεγάλες ποσότητες από τα εν λόγω μέταλλα, πλην όμως εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Κίνα για την προμήθειά τους.

Η αυστραλέζικη εταιρεία ξεκίνησε την ερευνητική γεώτρηση στο κοίτασμα των Μολάων στα τέλη του 2023, διευκρινίζοντας ότι στόχος δεν είναι η αύξηση της δυνητικής παραγωγικής δυναμικότητας, αλλά η επιβεβαίωση των ευρημάτων του ιστορικού πυρήνα της γεώτρησης και των υψηλών βαθμών περιεχομένων μετάλλων που είχαν επισημανθεί στο παρελθόν.

metalleio

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πρόκειται για απαραίτητη κίνηση που θα ανοίξει το δρόμο για τη μελέτη βιωσιμότητας του κοιτάσματος -που αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα- και στη συνέχεια για τη θέση του μεταλλείου σε παραγωγική λειτουργία που φαίνεται να αποτελεί τον απώτερο στόχο της Rockfire, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναφέρει ενδείξεις για εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ψευδαργύρου, αργύρου και μολύβδου. Το project των Μολάων -αναφέρουν οι ίδιες πηγές- δίνει θετικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την υψηλή ποιότητα και περιεκτικότητα του πολυμεταλλικού κοιτάσματος, ιδίως μετά την προσθήκη του γερμανίου και του γαλλίου στο μείγμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rockfire Ντέιβιντ Πράις είχε κάνει λόγο για «πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα»  που αναμένεται να αυξήσουν την αξία του project.

H αυστραλέζικη εταιρεία ήταν η μοναδική που κατέθεσε δεσμευτική οικονομική προσφορά στον διεθνή διαγωνισμό για τη εκμίσθωση του Δημόσιο Μεταλλευτικού Χώρου των Μολάων που προκήρυξε το ΥΠΕΝ το 2021.  H Rockfire είχε τονίσει ότι το deal είναι πολύ σημαντικό για την ίδια, καθώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως εφαλτήριο για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, με στελέχη της να επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά να προσελκύσει επενδύσεις στον κλάδο πρώτων υλών και η χώρα έχει σύγχρονη νομοθεσία για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και δραστήρια μεταλλευτική βιομηχανία.

Η Rockfire διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της τα ερευνητικά projects Lighthouse, Copper Dome και Copperhead στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Το πρώτο έχει αποθέματα 208.000 ουγκιών χρυσού και σύμφωνα με την εταιρεία είναι ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού στον κόσμο. Η περιοχή του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία έχει πλούσιο υπέδαφος σε χρυσό και εκεί παράγεται το 6% της παραγωγής της ηπείρου.

Με πληροφορίες https://www.energymag.gr/