Τι είναι η υπηρεσία IRIS πως ενεργοποιείται και ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα από 1η Ιουλίου

0
64

IRIS είναι μια υπηρεσία πληρωμών (IRIS Online Payments), που υποστηρίζεται από την εταιρεία ΔΙΑΣ (μέτοχοι είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες) και δίνει τη δυνατότητα για άμεσες μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου εντός Ελλάδας. Η υπηρεσία προσφέρεται από τα πιστωτικά ιδρύματα Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Η υπηρεσία υποστηρίζει πληρωμές χωρίς ο εντολέας να γνωρίζει τον αριθμό λογαριασμού του δικαιούχου (IBAN), αλλά με χρήση εναλλακτικού αναγνωριστικού στοιχείου (π.χ. αριθμός κινητού τηλεφώνου για πληρωμές προς ιδιώτες ή ΑΦΜ για πληρωμές προς εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες).

Η άμεση πληρωμή ενεργοποιείται από τον εντολέα και ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα λίγων δευτερολέπτων, με αντίστοιχη ενημέρωση του δικαιούχου και του εντολέα για την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία, ο εντολέας και ο δικαιούχος πρέπει να εγγραφούν στην εφαρμογή της τράπεζας επιλογής τους. Μπορούν να εγγραφούν σε περισσότερες εφαρμογές για την μεταφορά χρημάτων, ωστόσο θα λαμβάνουν χρήματα σε λογαριασμό μιας μόνο τράπεζας.
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από τον Ιούνιο του 2017 και εγκαινίασε μια νέα εποχή στα τραπεζικά εμβάσματα, καθώς ο συναλλασσόμενος δεν χρεώνεται για μεταφορές μεταξύ διαφορετικών τραπεζών, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο μεταφορών (έμβασμα στο γκισέ ή e-banking), στις οποίες υπάρχουν χρεώσεις.

Με την υπηρεσία IRIS μπορούν να γίνουν και πληρωμές στην ΑΑΔΕ.

Η υπηρεσία IRIS payments σας παρέχει τη δυνατότητα άμεσης αποστολής και παραλαβής χρημάτων μέσω κινητού τηλεφώνου. Η υπηρεσία λειτουργεί μεταξύ των συμμετεχουσών τραπεζών: Τράπεζα Πειραιώς – Εθνική Τράπεζα – Eurobank – Alpha Bank – Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Με την υπηρεσία IRIS Payments του Eurobank Mobile App στέλνετε χρήματα σε οποιονδήποτε δωρεάν, χωρίς να γνωρίζετε τον αριθμό λογαριασμού του. Αρκεί να ξέρετε τον αριθμό κινητού του. Λαμβάνει τα χρήματα, ακόμη κι αν δεν έχει λογαριασμό Eurobank.

Χαρακτηριστικά
Πληρωμή και είσπραξη οφειλών στην Ελλάδα χωρίς ΙΒΑΝ
Πραγματοποίηση πληρωμών για προσωπική χρήση μόνο με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη
Πραγματοποίηση πληρωμών προς Επαγγελματίες μόνο με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το Α.Φ.Μ. ή το IRIS payments QR του Επαγγελματία
Μεταφορά και διαθεσιμότητα των χρημάτων σε λίγα δευτερόλεπτα
Πάντα διαθέσιμη υπηρεσία, χωρίς χρονικούς περιορισμούς (24/7/365)

Πώς μπορώ να εγγραφώ στην υπηρεσία;
Μπορείτε να εγγραφείτε για προσωπική χρήση με αναγνωριστικό στοιχείο τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, επιλέγοντας τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμείτε να δέχεστε πληρωμές:

μέσω του winbank app, επιλέγετε «IRIS payments – Διαχείριση Υπηρεσίας» από το menu «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ»

μέσω του winbank web banking, εγγράφεστε από την επιλογή «ΑΓΟΡΕΣ & ΑΙΤΗΣΕΙΣ» και στη συνέχεια «Διαχείριση IRIS payments με αριθμό κινητού ή ΑΦΜ».

Σε ποιες περιπτώσεις μπορώ να αξιοποιήσω τη χρήση της υπηρεσίας;

Μπορείτε να πληρώνετε τα μικροέξοδά σας (καφέ, φαγητό, κ.α.) και άλλες υποχρεώσεις σας (ενοίκιο, κοινόχρηστα κ.α.) ή να δέχεσθε μικροποσά από φίλους και συνεργάτες στη στιγμή, χρησιμοποιώντας αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Επίσης, μπορείτε να πληρώνετε τις οφειλές σας σε επαγγελματίες για την παροχή υπηρεσιών εύκολα και γρήγορα με το Α.Φ.Μ, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους ή απλά σκανάροντας το IRIS payments QR τους.

Πόσα χρήματα μπορώ να στείλω ή / και να λάβω ημερησίως;
Μπορείτε να στείλετε έως 500€ την ημέρα, ανεξαρτήτως αριθμού συναλλαγών.
Μπορείτε να λάβετε χρήματα ανεξαρτήτως ποσού και αριθμού συναλλαγών.

Σε ποιους / από ποιους μπορώ να στείλω / λάβω χρήματα;
Μπορείτε να στείλετε ή / και να λάβετε χρήματα σε / από εγγεγραμμένους χρήστες στην υπηρεσία.

Πώς λαμβάνει τα χρήματα ο παραλήπτης
Ο παραλήπτης ειδοποιείται για την αποστολή την ίδια στιγμή. Λαμβάνει τα χρήματα χωρίς χρέωση. Εάν έχει ενεργοποιήσει το IRIS Payments, ο λογαριασμός του πιστώνεται αμέσως.
Εάν ο παραλήπτης έχει ενεργοποιήσει το IRIS Payments
Τα χρήματα πιστώνονται αυτόματα στον λογαριασμό που έχει συνδέσει στο IRIS Payments, χωρίς χρέωση. Το ποσό που του έχετε στείλει εμφανίζεται στις κινήσεις του λογαριασμού του. Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο.

Εάν ο παραλήπτης δεν έχει ενεργοποιήσει το IRIS Payments
Λαμβάνει μήνυμα με SMS ότι του έχετε στείλει χρήματα μέσω του IRIS Payments.

Επιλέγει τον σύνδεσμο που περιλαμβάνει το μήνυμα. Τον οδηγεί σε μια σελίδα όπου συμπληρώνει:

Τον IBAN του λογαριασμού του στον οποίο θέλει να πιστωθούν τα χρήματα. Μπορεί να επιλέξει λογαριασμό σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα.
Το όνομα του δικαιούχου αυτού του λογαριασμού.
Τα χρήματα πιστώνονται στον λογαριασμό του αμέσως ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Κι αν ο παραλήπτης δεν έχει ενεργοποιήσει το IRIS Payments και δεν θυμάται τον ΙΒΑΝ του;
Δεν μπορεί να λάβει τα χρήματα. Ωστόσο, έχει 48 ώρες στη διάθεσή του για να ανατρέξει στα αρχεία του, να βρει τον IBAN του και να τον συμπληρώσει στο SMS που έχει λάβει.