Τιμήθηκε στην Αρεόπολη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, η επέτειος του ξεσηκωμού των Μανιατών

0
55

Στην Αρεόπολη, πριν από ακριβώς 200 χρόνια, στις 17 Μαρτίου 1821, άρχισε η Επανάσταση. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κήρυξε «τρέβα» (ανακωχή) στη Συνέλευση των Κιτριών της 8ης Μαρτίου 1821. Πολεμιστές από όλες τις «πατριές» (οικογένειες) της Μάνης έπαψαν να πολεμούν μεταξύ τους. Συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη (Τσίμοβα) στις 17 Μαρτίου, έδωσαν τον όρκο του Αγώνα στη Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στην πλατεία της Αρεόπολης και στις 23 Μαρτίου 1821 κατέλαβαν την Καλαμάτα. Η αιωνίως φιλοπόλεμη και ετοιμοπόλεμη Μάνη δεν μπορούσε παρά να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή του ’21.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισφράγισε με την παρουσία της ένα μανιάτικο αίτημα, να αναγνωριστεί ευρύτερα ότι η αρχή του Αγώνα έγινε στις 17 Μαρτίου 1821 στη Μάνη. Ετσι, χθες η κ. Σακελλαροπούλου παρακολούθησε τη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ΄. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία Αθανάτων και μετέβη στην πλατεία 17ης Μαρτίου, όπου έκανε τα αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης με θέμα «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821».
Αμέσως μετά δήλωσε: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ηρωική Αρεόπολη, για να τιμήσω τη μνήμη των Μανιατών που 200 χρόνια πριν ξεκίνησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους από τον κατακτητή, υψώνοντας λάβαρο με το σύνθημα “Νίκη ή Θάνατος”. Να τιμήσω το πνεύμα της αδούλωτης Μάνης», είπε η κ. Σακελλαροπούλου. Δίπλα της βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κ. Κατσαφάδος και οι βουλευτές Θ. Δαβάκης και Τ. Θεοδωρικάκος. Η ΠτΔ, τέλος, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα και τον δήμαρχο Ανατ. Μάνης Π. Ανδρεάκο.

Μετά την επίσημη δοξολογία στον ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου, ακολούθησε καλωσόρισμα του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου και ο πανηγυρικός από τον τ. υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο της πλατείας Αθανάτων -όπου νωρίτερα εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.

Λίγο αργότερα στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821 έγιναν τα αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης με θέμα “Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821”.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε, στο περιθώριο των εκδηλώσεων, συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, όπως με την επίσης παρούσα στις σημερινές εκδηλώσεις πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου, καθώς και με τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, η δήμαρχος Ελαφονήσου Εφη Λιάρου, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τοπικών φορέων.