Συναντήσεις Κρητικού για ανεμογεννήτριες και παγετό

0
59

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστα Σκρέκα πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός για το θέμα των ανεμογεννητριών στον Κάβο Μαλέα.

Ο κ.Κρητικός ενεχείρισε όλο το υλικό που του έστειλαν οι φορείς των Βατίκων με τους οποίους είχε ένα πολύ γόνιμο διάλογο.

Ο κ.Κρητικός μετέφερε στον Υπουργό τη μεγάλη αγωνία των συμπολιτών του, την έκταση που αποκτά το ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή και το κοινωνικό προβληματισμό, που γίνεται όλο και μεγαλύτερος.

Ο Υπουργός είδε το υλικό, διαπίστωσε τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλλει οι φορείς και οι σύλλογοι για την στοιχειοθέτηση των επιχειρημάτων τους και το κοινωνικό ζήτημα που εγείρεται.

Υποσχέθηκε να γίνει ό,τι είναι εφικτό από μέρους της Πολιτείας, ενώ ο κ.Κρητικός του επεσήμανε ότι το θέμα είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή των Βατίκων και τη ζωή των συμπολιτών του και ζήτησε από τον Υπουργό να παρακολουθούν το θέμα από κοινού.

Τέλος ζήτησε από τον Υπουργό να ακούσει μέσω τηλεδιάσκεψης τις απόψεις των φορέων και των συλλόγων των Βατίκων τις επόμενες ημέρες, αίτημα στο οποίο ο κ.Σκρέκας απάντησε θετικά.

 

Ο Νεοκλής Κρητικός στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο:

Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τον παγετό

 

Όλες οι ζημιές από τον παγετό θα καλυφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Έως τα τέλη Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών, με το ποσό να φτάνει περίπου στα 155 εκατομμύρια ευρώ.

Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Η αποζημίωση θα είναι δίκαιη και με βάση την ζημία που υπήρξε.

Οι εκτιμήσεις θα είναι εξατομικευμένες και αντικειμενικές και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ενδελεχείς.

Για να υλοποιηθεί αυτό το τεράστιο πρόγραμμα στήριξης των πληγέντων αγροτών μας θα χρειαστούν συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή.