Με πληροφορίες από το www.agrotypos.gr
Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη Βουλή για το θέμα των εισφορών ΕΛΓΑ στην Καλαμών.
«Δεν υπήρχε αύξηση της ασφαλιζόμενης αξίας. Μάλιστα η ασφαλιζόμενη αξία σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά μειώθηκε. Γιατί μειώθηκε η ασφαλιζόμενη αξία; Διότι μειώθηκαν την τελευταία τριετία οι τιμές πώλησης των επιτραπέζιων ελιών Καλαμών. Εσείς λέτε ότι έχει γίνει αύξηση. Δεν έχει γίνει αύξηση, έχει καταργηθεί η δυνατότητα ασφαλιστικής κλάσης, που έδινε τη δυνατότητα στον αγρότη να δηλώνει ότι η παραγωγή του προοριζόταν για μικτή χρήση.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και το γνωρίζετε πολύ καλά. Το 90% των ποσοτήτων ελιών Καλαμών που παράγονται, κατευθύνονται για βρώση, είναι επιτραπέζιες ελιές και το γνωρίζετε πολύ καλά. Άρα το 90% θα έπρεπε να ασφαλίζεται από τον παραγωγό ως επιτραπέζια ελιά, με την ασφαλιστική εισφορά που έχει η επιτραπέζια ελιά. Για ποιο λόγο; Ώστε όταν έρθει η ώρα να αποζημιωθεί για τον κίνδυνο, που θα συμβεί κάποια στιγμή, να έχει τη δίκαιη αποζημίωση.
Δεν υπάρχει αύξηση στα ασφάλιστρα της βρώσιμης
Τι παρατηρήθηκε μέσα από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ; Ότι τα τελευταία χρόνια αντί να δηλώνεται το 90% της παραγωγής των ελαιών ως επιτραπέζια ελιά, για να έχουν το αντίστοιχο όφελος εφόσον πάθουν τη ζημιά, αυτές κατά 70% ως 90% δηλώνονταν ως ελιές προς μικτή χρήση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όταν συνέβαινε ο κίνδυνος να έρχονται και να παραπονιούνται οι αγρότες -και λογικό- ότι θέλουν καλύτερη αποζημίωση», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σερακιώτη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας όσα είχε γράψει ο ΑγροΤύπος από την πρώτη στιγμή (δείτε πατώντας εδώ).
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ανέφερε ότι «η ανάρτηση του καταλόγου του 2020, παρά το γεγονός ότι στις 28 Φλεβάρη είχε ξεκινήσει η διαδικασία, δεν είχε ολοκληρωθεί, δεν υπήρξε ανάρτηση του τιμοκαταλόγου. Όταν προσήλθαν οι αγρότες, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, διαπιστώθηκαν τα εξής: ότι για την καλλιέργεια της ελιάς της ποικιλίας Καλαμών, η οποία ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας -στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Αιτωλοακαρνανία και βεβαίως στη Φθιώτιδα- υπάρχει κατάργηση της κατεύθυνσης προορισμού του τελικού προϊόντος, μία ενιαία τιμολόγηση και μία προκλητική αύξηση στην ασφαλιζόμενη τιμή, η οποία φτάνει το ποσοστό του 58%. Μέσα από αυτή την ενιαία αίτηση ενίσχυσης ο παραγωγός μπορούσε να επιλέξει μέχρι πρότινος την κατεύθυνση του προορισμού του τελικού προϊόντος και συγκεκριμένα για την ελιά είτε να καταλήξει για επιτραπέζια χρήση, για βρώση είτε για ελαιόλαδο. Με τη διαδικασία της διαλογής, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο κατάλληλος καρπός προορίζεται για την επιτραπέζια χρήση και ο υπόλοιπος καταλήγει στην παραγωγή ελαιόλαδου.
Είναι πρωτοφανής, όπως προανέφερα, και υπέρογκη αυτή η αύξηση του 58%. Αντί να συζητούμε σήμερα για τα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και συγκεκριμένα αυτών που καλλιεργούν την ποικιλία Καλαμών, οι οποίοι έχουν αδιάθετο το προϊόν εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και η τιμή κατρακυλά διαρκώς, ερχόμαστε και συζητούμε για αυξήσεις, για επιπρόσθετη επιβάρυνση».