Σε καραντίνα το Κρανίδι μετά τα κρούσματα σε δομή φιλοξενίας

0
101

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου αποφασίζεται η λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Ερμιονίδας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Τα μέτρα έχουν ως εξής:

ADVERTISING

-Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης.

-Αναστολή δυνατότητας των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” (https://forma.gov.gr/) και συγκεκριμένα:

    Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη». Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι»

    Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.

    Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

    Η αναστολή λειτουργίας κάθε είδους υπαίθριου εμπορίου συμπεριλαμβανόμενης και της αναστολής λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών,

    Η λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των υπεραγορών (Super Market) και συγκεκριμένα με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

    Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Ερμιονίδας της Π.Ε. Αργολίδας στη λήψη των επιπλέον περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας των πολιτών.

    Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Πελοποννήσου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Ερμιονίδας, της Π.Ε. Αργολίδας σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

    Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

    Τη διάθεση εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) τριών σκηνών και συγκεκριμένα δυο σκηνών για τη λήψη κλινικών δειγμάτων για εργαστηριακή διερεύνηση και μιας σκηνής για καταγραφή και διοικητική υποστήριξη, σε συνεννόηση με το Δήμο Ερμιονίδας.

    Την ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πελοποννήσου Ιονίων Νήσων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, με δυο Παθολόγους, δυο Ακτινολόγους, δυο Μικροβιολόγους και τέσσερα άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό.

    Τη λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου με την διάθεση ενός ασθενοφόρου.

    Τη λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αργολίδας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών δραστηριοτήτων.

    Τη λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αργολίδας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των κτηνοτρόφων του οικείου Δήμου, στo πλαίσιο της προστασίας και παρακολούθησης της υγείας και καθημερινής φροντίδας των ζώων.

Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα στις 8 το βράδυ και για 14 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 8 το βράδυ της 4ης Μαΐου 2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Όπως κατ’ εξαίρεση ανέφερε κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, λόγω απουσίας του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος βρίσκεται στο Κρανίδι για να εξασφαλίσει την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και την Περιφέρεια, στην δομή μεταναστών της περιοχής εντοπίστηκαν 150 θετικά κρούσματα από τα 497 ελεγχθέντα άτομα χθες, για τον νέο κορονοϊό. Οι 148 είναι κάτοικοι της δομής και δύο είναι εργαζόμενοι της Δομής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ένας από κάθε οργανισμό.

Η δομή λειτουργούσε σε καραντίνα από την Μεγάλη Πέμπτη, συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων ενώ διενεργείται κατά προτεραιότητα διαλογή των ευπαθών ομάδων για τυχόν περαιτέρω ανάγκη φροντίδας και νοσοκομειακής νοσηλείας.

Έως τώρα δεν έχουν τύχει συμπτωματικοί ασθενείς οι οποίοι να χρήζουν περαιτέρω φροντίδας. Για την ιατρική φροντίδα των περιστατικών πέρα από επιτόπια υπαίθρια δομή σε συνεργασία με τον ελληνικό στρατό θα ενισχυθεί εκτάκτως το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου με 6 γιατρούς και 4 νοσηλευτές. Τυχόν απαραίτητες μεταφορές σε τριτοβάθμιες νοσοκομειακές δομές θα εκτελούνται άμεση με κάλυψη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στελεχωμένο με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα είναι σταθμευμένο στην περιοχή για 14 μέρες και θα λειτουργήσει ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Επίσης, παραμένουν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για ιχνηλάτηση επαφών και περισσότερους δειγματοληπτικούς ελέγχους εάν κριθούν απαραίτητοι.