Σε εξέλιξη επιχείρηση για το ακυβέρνητο σκάφος στο Μυρτώο Πέλαγος

0
93

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση για τη ρυμούλκυση του φορτηγού πλοίου «ΑΕΟLOS» που βρέθηκε ακυβέρνητο στο Μυρτώο Πέλαγος μετά από βλάβη στο πηδάλιο την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου.

Το ρυμουλκό που κατάφερε να προσεγγίσει το φορτηγό πλοίο κατάφερε να προσδεθεί στο «AEOLOS» λόγω, όμως, των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία ρυμούλκησης σε ασφαλές λιμάνι.

Την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα βρίσκεται ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να παραλάβει μέλη του πληρώματος εάν χρειαστεί ανάγκη.

Τα στελέχη του Λιμενικού επικοινωνούν και με τους πλοιάρχους των παραπλεόντων πλοίων που έχουν δεσμευτεί, προκειμένου να συνδράμουν στο ακυβέρνητο πλοίο.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από λιμένα Diliskelesi Τουρκίας με προορισμό τον λιμένα San Nicolas Αργεντινής έμφορτο με 19.273,42 μ.τ. σιδηρομεταλλεύματος.

Σημειώνεται ότι το φορτηγό πλοίο, το οποίο μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα και έχει πλήρωμα 22 άτομα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Μαλέα.Ακολουθεί το δελτίο τύπου.

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες της Δευτέρας 6/1, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό ακυβερνησίας, λόγω απώλειας πηδαλίου, του Φ/Γ “AEOLOS” σημαίας Marshall Islands, με 22 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ακρωτηρίου Μαλέα. Το εν λόγω πλοίο είχε αποπλεύσει από λιμένα Diliskelesi Τουρκίας με προορισμό τον λιμένα San Nicolas Αργεντινής έμφορτο με 19.273,42 μ.τ. σιδηρομεταλλεύματος
Με την άμεση κινητοποίηση του ΕΚΣΕΔ/ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκαν δύο παραπλέοντα πλοία τα οποία έσπευσαν στην περιοχή, ενώ σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή είναι εξαιρετικά δυσμενείς (άνεμοι βόρειοι εντάσεως 10 bf).
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που παρακολουθεί στενά το περιστατικό, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πλοίαρχο του ως άνω Φ/Γ πλοίου και τους Πλοιάρχους των παραπλεόντων, ενώ Ρ/Κ πλοίο απέπλευσε, μεσημβρινές ώρες σήμερα από τον λιμένα Πειραιά προκειμένου να προσεγγίσει στην περιοχή και να εκκινήσουν οι διαδικασίες ρυμούλκησης.
Εξελίξεις για το περιστατικό θα γνωστοποιηθούν με νεότερο Δελτίο