Πιέζει ο Δαβάκης για το αρχοντικό Ματάλα στη Σπάρτη

0
328
Μόνη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2010».

Νέα Ερώτηση για την αναπαλαίωση και την αποκατάσταση του κτηρίου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σπάρτης (αρχοντικό Ματάλα) κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης. Στην Ερώτησή του, ο κ. Δαβάκης υπενθυμίζει ότι πριν περίπου ένα χρόνο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε απαντήσει, σε σχετική Ερώτηση που ο ίδιος είχε καταθέσει τότε, ότι εκκρεμούσε η εξεύρεση των σχετικών πόρων για την εκκίνηση των εργασιών.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση έργου αποκατάστασης του πρώην αρχοντικού ΜΑΤΑΛΑ (ΛΑΦ Σπάρτης)

Πριν από ένα χρόνο (13.3.2018) κατέθεσα Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνική Άμυνας που αφορούσε την αποκατάσταση του αρχοντικού Ματάλα (νυν ΛΑΦ Σπάρτης). Στην απάντησή του, ο κ. υπουργός ανέφερε επί λέξει μεταξύ άλλων:
«Στο πλαίσιο προώθησης του εν λόγω έργου, εκπρόσωποι της ΔΙΔΕΑΠ συμμετείχαν σε συνάντηση µε τον Περιφερειάρχη και τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής (ΔΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που έλαβε χώρα στις 26 Ιανουαρίου 2018, στην Τρίπολη, όπου δόθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες για την χρησιμότητα και το επίπεδο ωριμότητας του υπόψη έργου και ζητήθηκε η ένταξη του σε ΕΠ της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τέλος, η απάντηση του κ. Περιφερειάρχη ήταν να µην επιμείνουμε περαιτέρω για ένταξη του συγκεκριμένου έργου σε ΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεσμεύτηκε ότι θα επιληφθεί ο ίδιος προσωπικά επί του θέματος, για την υλοποίηση του έργου από άλλες πηγές χρηματοδότησης.»
Με βάση το γεγονός ότι από τότε έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα και λαμβάνοντας υπ’ όψη το σχετικά χαμηλό κόστος του συνόλου των εργασιών (402.637 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), καθώς και την ιδιαίτερη πολιτιστική αξία του κτηρίου της Λέσχης Αξιωματικών Σπάρτης, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με την πορεία της διαδικασίας εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έγκριση της χρηματοδότησης του έργου της αποκατάστασης του αρχοντικού Ματάλα (ΛΑΦ Σπάρτης);
2. Σε περίπτωση που η χρηματοδότηση του έργου βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες έγκρισης της χρηματοδότησης του Ο ερωτών βουλευτής Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.