Παρέμβαση Δαβάκη στην 28η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ

0
82

Διεξάγεται από την Πέμπτη στα Χανιά της Κρήτης η 28η Γενική Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ). Στις εργασίες της Συνέλευσης μετέχει και ο βουλευτής Λακωνίας και μέλος της ΔΣΟ Θανάσης Δαβάκης, ο οποίος πραγματοποίησε παρέμβαση.
Κατά την ομιλία του ο Λάκωνας βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη και οι άλλοι δυτικοί θεσμοί να λάβουν συντονισμένα μέτρα για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, των χώρων λατρείας και των μνημείων που βρίσκονται σε περιοχές όπου μαίνονται εμφύλιες διαμάχες ή δραστηριοποιούνται ισχυρές ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ταυτόχρονα, ο κ. Δαβάκης έκανε ειδική αναφορά και στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, ενέργεια που όπως ανέφερε προσβάλει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και την Ορθοδοξία και για την οποία πρέπει να υπάρξει συντονισμένη και έμπρακτη καταδίκη της Τουρκίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει, στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής της πολιτικής, προτεραιότητα στο θέμα της προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων και του δικαιώματος της ανεξιθρησκίας στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναπόσπαστο τμήμα των οποίων είναι και αυτά που αφορούν στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, πρέπει να είναι πρωτεύον κριτήριο για όσες χώρες επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις με την Ευρώπη. Το ίδιο φυσικά πρέπει να ισχύει και για την προστασία όλων των μνημείων και των χώρων λατρείας», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δαβάκης.