Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στις εκδηλώσεις για τη 202η επέτειο από την Απελευθέρωση της Καλαμάτας

0
72

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη χθες Πέμπτη, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη 202η επέτειο από την Απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε τη δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου όπου έγινε Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 και στην έναρξη του Ιερού Αγώνος.

Στεφάνια κατέθεσαν στο Ηρώο Πεσόντων ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Σαράντος Μαρινάκης ως αναπληρωτής του Δημάρχου.

Ακολούθησαν η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, η αναπαράσταση της απελευθερώσεως και η παρέλαση μαθητών σχολείων και οπλαρχηγών με τις ομάδες τους.

Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Αισθήματα χαράς και συγκίνησης που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην Καλαμάτα, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της πόλης. Έρχονται στο μυαλό μας εκείνες οι μέρες όταν χάρις στην οξυδέρκεια, την ευφυΐα, την τόλμη, την πίστη και την αποφασιστικότητα των Πελοποννήσιων Οπλαρχηγών, με πρωτοσταντούντες τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα, μεταξύ άλλων, η πόλη της Καλαμάτας παραδόθηκε στους Έλληνες από την Οθωμανική Διοίκηση στην ουσία αναίμακτα.

Από το παράδειγμα, την αυτοθυσία, την προσφορά, τον αγώνα των Ηρώων του 1821 προσπαθούμε να εμπνευστούμε και να αντλήσουμε δύναμη ώστε να συνεχίζουμε την προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε και στις προκλήσεις, τα προβλήματα και ενίοτε τις απειλές ενός σύγχρονου γεωπολιτικού περιβάλλοντος που είναι ιδιαίτερα σύνθετο, περίπλοκο και ασταθές.

Έχοντας όμως κατά νου αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα γεγονότα, αυτούς τους αγώνες, αισθανόμαστε δύναμη κι εμείς και περισσότερη σιγουριά για να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την προσπάθεια.

Χρόνια πολλά Καλαμάτα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!