Ο Νεοκλής Κρητικός για το έπος των δρεπανηφόρων Μανιατισσών

0
212


Ημέρα μνήμης και τιμής στις Μανιάτισσες, στις ηρωϊδες γυναίκες πο αψήφησαν τον τρομερό αιγυπτιακό στρατό και υπερασπίστηκαν τα χώματά τους, τα σπίτια, τις ζωές τους, την τιμή τους.
Υποκλινόμαστε στο θρυλικό έπος των δρεπανηφόρων Μανιατισσών, οι οποίες με μοναδικό όπλο το δρεπάνι ταπείνωσαν τον αήττητο Ιμπραήμ στα τον Ιούνιο του 1826!
Λέει χαρακτηριστικά το μοιρολόι «Άνοιξε η μάχη και ο καυγάς, κι εγίνη ξεσυνέριση σ΄όλα τα Σπαρτιατόγγονα, ποίοι θα πάσε μπροστινοί…»
Παρά τους 1.000 κανονιοβολισμούς που έριξαν τα αιγυπτιακά πλοία προς εκφοβισμό, τίποτα δεν μπορούσε να ανακόψει την ιερή μανία των Μανιατών και των Μανιατισσών. Ο όρμος του Διρού κοκκίνισε από το αίμα. Ήταν δύσκολη η διαφυγή από μια τέτοια κακοτράχαλη περιοχή.
Οι γυναίκες έγραψαν τη δική τους Ιστορία στο βιβλίο της ιερής θυσίας για την απελευθέρωση. Με τα σκουριασμένα δρεπάνια τους έδωσαν ηρωική και νικηφόρα μάχη. Το μοιρολόι τελειώνει με το εγκώμιο των γυναικών: “Εύγε σας, μεταεύγε σας γυναίκες, άντρες γίνατε, σαν αντρειωμένες κρούετε, σαν Αμαζόνες μάχεστε”.
Αιωνία να είναι η μνήμη των προγόνων, που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους τα ιερά χώματα της πατρίδας μας!