Ψηφίσματα για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο

0
58

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΘΕΜΑ: «Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης σχετικά με τον αδόκητο θάνατο του π. βουλευτή Λακωνίας και π. Υπουργού,Λεωνίδα Γρηγοράκου».

Από το πρακτικό 5/13-02-2024 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σπάρτης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, ενόψει του θλιβερού αγγέλματος του θανάτου του Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ιατρού, Ακαδημαϊκού, πρώην Υπουργού και Βουλευτή Λακωνίας, συνήλθε σήμερα, Τρίτη 13η Φεβρουαρίου 2024, σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ευθύς, ενθουσιώδης, μαχητικός, με σημαντικό επιστημονικό κύρος, υπηρέτησε το ΕΣΥ από σύστασης του, διεκδικώντας διαρκώς, με δράσεις, αρχικώς την θεμελίωση & αργότερα την ισχυροποίηση του εθνικού συστήματος υγείας .
Ταυτόχρονα, παθιασμένος με την πολιτική, διέγραψε σε αυτή σπουδαία διαδρομή με ήθος, εντιμότητα και ευσυνειδησία, διατελώντας επί δέκα εννέα συναπτά έτη (2000 – 2019) βουλευτής Λακωνίας, αλλά και αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής Υπουργός Υγείας (από τον Ιούνιο 2013 μέχρι τον Ιανουάριο 2015).
Η στάση ζωής του υπαγορευόταν από υψηλές αξίες και πανανθρώπινα ιδανικά, τα οποία υπηρέτησε πιστά, με αφοσίωση, εργατικότητα, προσωπικό μόχθο , με όραμα και αγάπη για τον Άνθρωπο, για αυτό και η ανταπόκρισή του σε κοινωνικές ανάγκες και αιτήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, ήταν άμεση και συγκινητική.
Και η Λακωνία κατείχε πάντα ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του.
Η πρόωρη απώλεια του Λεωνίδα Γρηγοράκου στερεί τον τόπο μας από ένα αφοσιωμένο τέκνο του, από έναν άοκνο πολιτικό, από έναν πολύτιμο σύμμαχο.
Για τον αδόκητο θάνατό του, που σκόρπισε θλίψη σε όλους μας, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει, αλλά και αισθάνεται την ανάγκη, να αποτίσει τον απαιτούμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Κατόπιν τούτων, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ:
1.Να εκφράσει τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος,
2.Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη αμέσως επόμενη συνεδρίασή του,
3.Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος,
Και 4.Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται ως κατωτέρω:

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.

Στέφανος Βρεττάκος

 

 

 

 

Ακριβές απόσπασμα
από το πρακτικό 5/13-02-2024
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.

Στέφανος Βρεττάκος

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Δεδεδήμου Γεωργία (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.), Κουρεμπής Γεώργιος (Γραμματέας Δ.Σ.), Αντωνάκος Χρήστος-Άγγελος, Αρβανίτης Δημήτριος, Αρφάνης Δημήτριος, Βαγιακάκου –Δογαντζή Αδαμαντία, Βαλιώτης Ευάγγελος, Γιαννακόπουλος Παντελής, Γιαννόπουλος Δημήτριος, Γκολέμης Αναστάσιος, Δούκας Πέτρος, Ζαχαράκη Νίκη, Θεοδωρακάκος Παναγιώτης, Κακούρος Δημοσθένης, Κανελλάκης Ηλίας, Κανελλοπούλου Αναστασία, Καρμοίρης Ιωάννης, Καρούνος Παναγιώτης, Κατσίχτης Θεόδωρος, Κοκκορός Ευστράτιος, Κουλουβάκος Γεώργιος, Κουρτσούνης Παναγιώτης, Κυριακούλιας Δημήτριος, Λάζαρης Θεοφάνης, Μαλλιαρός Δημήτριος, Μπαρέλος Παναγιώτης, Μπεμπέτσος Παντελής, Παυλής Παναγιώτης, Σελίμος Σπυρίδων, Τζανετέα Αδαμαντία, Τριτάκης Παναγιώτης, Τσιρώνη Μαρία, Τσούκλερης Νικόλαος, Φλώρος Νικόλαος

Ψήφισμα

για το θάνατο του διακεκριμένου συναδέλφου Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ του Νομού Λακωνίας, πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Λεωνίδα Γρηγοράκου

 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, μόλις πληροφορήθηκε το άγγελμα του αδόκητου θανάτου του ιατρού Καθηγητή και πρώην βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου συνήλθε σε συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος.

Εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του διακεκριμένου επιστήμονα της Ιατρικής Επιστήμης, εξαίρετου συναδέλφου και ακαδημαΪκού δασκάλου, Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας από το 2000 ως το 2019, πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η εν συνόλω επιστημονική, επαγγελματική και πολιτική του διαδρομή χαρακτηρίσθηκε από ενάργεια, ήθος, ανθρωπισμό. Η πληθωρική του παρουσία, η ευγένεια και ο  δυναμισμός του μεταφράστηκαν σε μία διαρκή προσφορά στο Λάκωνα πολίτη και ασθενή, από τις πολιτικές θέσεις που υπηρέτησε και από την Ιπποκρατική Επιστήμη.

Η μνήμη του θα παραμείνει ανεξίτηλη στον χρόνο για την προσωπικότητά του,
την ανθρώπινη, πολιτική  και επιστημονική υπόστασή του.

Ως ελάχιστο δείγμα τιμής για την έμπρακτη προσήλωσή του στις ύψιστες επιστημονικές, ανθρωπιστικές , κοινωνικές και πολιτικές αξίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του  του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας αποφάσισε ομόφωνα

  1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην  οικογένεια του εκλιπόντος.
  2. Να παραστεί αντιπροσωπεία στην εξόδιο ακολουθία.
  3. Να διατεθεί χρηματικό ποσό στη μνήμη του για κοινωφελείς σκοπούς.
  4. Να δημοσιευθεί το παρόν στο τοπικό τύπο και  την επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου