Ο Ευστάθιος στο πλευρό των Βατικιωτών για τις ανεμογεννήτριες στο ‘’Μικρόν Άγιον Όρος’’

0
109

Ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών ‘’τα Βάτικα’’ με επιστολή του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο αναφέρεται στο θέμα της επικείμενης αθρόας εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή του Καβομαλιά και αιτείται την πατρική υποστήριξή του στον δίκαιο αγώνα του, όπως και άλλων φορέων του τόπου, για την αποφυγή των οδυνηρών επιπτώσεων των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον, το τοπίο, το πολιτιστικό και θρησκευτικό απόθεμα της περιοχής.

Μεταξύ άλλων γνωστοποιείται, ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται εν εξελίξει σε διαβούλευση οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για 6 αιολικούς σταθμούς, ενώ ακολουθούν και άλλοι 13, με προβλεπόμενη εγκατάσταση συνόλου 170 περίπου ανεμογεννητριών κατά μήκος της χερσονήσου του ακρωτηρίου Μαλέα. Μάλιστα, τα σχέδια των εμπλεκόμενων εταιρειών προβλέπουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ακόμα και στη κορυφή της Βάρδιας, επάνω από τους ιστορικούς Ιερούς Ναούς της Αγίας Ειρήνης, του Αγίου Γεωργίου και το κελί όπου ασκήτεψε ο Όσιος Θωμάς ο εν Μαλεώ. Σημειώνεται επίσης στην επιστολή, ότι στην χερσόνησο του Καβομαλιά καταγράφονται 44 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί και ναϊδρια και πλήθος ασκηταριών που κατά την «επιχώριον παράδοσιν» απέδωσαν στην περιοχή την ονομασία το «Μικρόν Άγιον Όρος», όπως μας πληροφορεί ο αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος το 1936.

Για την τοπική κοινωνία των Βατίκων, η μακραίωνη πορεία του Καβομαλιά προσδίδει στον χώρο μια μοναδική ιερότητα, που ευλαβικά τηρείται για 700 χρόνια, και μια ιστορικότητα που χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Όλους αυτούς τους αιώνες διατηρήθηκε απαρασάλευτο ένα τοπίο, το οποίο είχε και έχει έντονα τα χαρακτηριστικά του προσκυνηματικού, αποπνέοντας τα στοιχεία της θρησκευτικότητας, της λιτότητας και του ασκητισμού. Σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στις κατατεθείσες μελέτες των εταιρειών των αιολικών σταθμών, η τοπική κοινωνία των Βατίκων, δεν θεωρεί τους 44 ναούς, ναϊδρια και ασκηταριά ως μεμονωμένα μνημεία, αλλά ως ένα ενιαίο και αλληλένδετο θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο, αρμονικά ενταγμένο σε ανάλογο περιβάλλον, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί ως Φάρος της Πίστεως για τις επόμενες γενεές.

Στην απαντητική του επιστολή προς την Πρόεδρο του Συνδέσμου Νεαπολιτών κ. Ασημίνα Κυριαζή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εκφράζει την κατανόησή του για τον δικαιολογημένο προβληματισμό των Βατικιωτών και συντάσσεται στην προσπάθεια αποτροπής μίας αρνητικής εξέλιξης για τον ευλογημένο αυτό τόπο. Παράλληλα, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας γνωστοποιεί ότι ήδη έχει προβεί σε ενέργειες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και προτίθεται να συνεχίσει αυτή του την προσπάθεια, ώστε να μην ζημιωθεί το <<Μικρόν Άγιον Όρος>> του Καβό Μαλιά. Ολοκληρώνοντας, προσθέτει στα σωστά επιχειρήματα του Συνδέσμου Νεαπολιτών, ότι το τελευταίο διάστημα έχει εγκατασταθεί στην ανεγειρόμενη Ιερά Μονή του Οσίου Θωμά μία αξιόλογη μοναστική αδελφότητα προερχόμενη από το Άγιο Όρος, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμα λόγο αποτροπής της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή.