” Ο αστυνομικός, αντικαθιστά τον φωτογράφο”

0
50

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.

Ταχ. Διεύθυνση : Ξανθάκη 3, 23 200 Γύθειο
Γύθειο, 1 Μαίου 2024
Τηλέφωνο : 2733022279, 2733029006 εσωτ. 6
Αρ. Πρωτ. 1408/Φ2702
e-mail : info@lakoniacci.gr

Website : www.lakoniacci.gr

Προς:

1)κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Π. Κανελλοπούλου 4
101 77, Αθήνα

2)κ. Δημήτρη Παπαστεργίου
Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου
101 63, Καλλιθέα

Κοιν.:

1.Βουλευτές Λακωνίας
2.ΚΕΕΕ/Επιμελητήρια της χώρας
3.ΜΜΕ του νομού

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι κρίσεις των προηγούμενων ετών, οικονομική – υγειονομική – ενεργειακή έχουν ταλανίσει τον εμπορικό κόσμο και τη μικρομεσαία επιχείρηση όσο ποτέ άλλοτε. Πολλοί κλάδοι εντός των οποίων είναι και ο κλάδος των φωτογράφων, έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και την επιβίωση των επιχειρήσεών τους να γίνεται πολύ δύσκολη.

Σε αρκετές περιπτώσεις το ελληνικό δημόσιο για την έκδοση αδειών ή εγγράφων όπως άδειες κυκλοφορίας, αστυνομικές ταυτότητες, διαβατήρια και λοιπά έγγραφα ταυτοπροσωπίας, απαιτούσαν την λήψη φωτογραφίας τύπου ταυτότητας από επαγγελματία φωτογράφο. Το προαπαιτούμενο αυτό αποτελούσε πάγιο εισόδημα για τους επαγγελματίες του κλάδου και συνάμα οικονομική ανακούφιση σε δύσκολες περιόδους.

Για την έκδοση της νέου τύπου αστυνομικής ταυτότητας ο πολίτης μπορεί να επισκεφθεί πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο, όπου η φωτογραφία πρέπει να αναρτηθεί στην πλατφόρμα myPhoto του gov και έπειτα να επιβεβαιωθεί ψηφιακά και να συνδεθεί με το ΑΦΜ του, διαδικασία για την ολοκλήρωση της οποίας οι επαγγελματίες φωτογράφοι βοηθούν τον πολίτη που αδυνατεί να ολοκληρώσει μόνος τους.

Δίνεται, όμως, η δυνατότητα στον πολίτη να ολοκληρώσει τη διαδικασία και σε ένα γραφείο ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. όπου ο αρμόδιος αστυνομικός, χρίζεται από τη νομοθεσία της πολιτείας φωτογράφος και δύναται να πραγματοποιήσει τη λήψη της φωτογραφίας.

Η νέα κατάσταση αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο των φωτογράφων τόσο ηθικά διότι ένας μη επαγγελματίας, ο αστυνομικός, αντικαθιστά τον επαγγελματία – καλλιτέχνη, όσο και οικονομικά με την ζημία που προκαλείται στις επιχειρήσεις, αφού οι πολίτες δεν κάνουν πια χρήση των υπηρεσιών τους.

Οφείλουμε να θέσουμε και το γεγονός πως οι επαγγελματίες φωτογράφοι ασκούν και κοινωνικό έργο με την επίσκεψή τους σε οικίες ή σε ιδρύματα για τη λήψη φωτογραφιών ανθρώπων με προβλήματα κινητικότητας, μη χρεώνοντας στις πλείστες των περιπτώσεων επιπλέον γι’ αυτή την υπηρεσία.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας. Η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται, οφείλει να στηρίξει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και να δώσει την ελπίδα ώστε οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να διατηρηθούν ενεργές. Επιπλέον, η λήψη φωτογραφιών για χρήση σε έκδοση ταυτότητας, διαβατηρίου κλπ πρέπει να τηρεί προδιαγραφές για τις οποίες μόνο πιστοποιημένοι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να εγγυηθούν.

Βάση των παραπάνω παρακαλούμε θερμά όπως εξετάσετε τα αίτημά μας ώστε η έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων και λοιπών επίσημων ταυτοποιητικών εγγράφων απαιτεί τη λήψη φωτογραφίας μόνο από πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ