Οι παλικαρισμοί τέλος …το αποτέλεσμα μηδέν.

0
25

Τα εθνικά θέματα τα αξιοποίησε και τα χρησιμοποίησε   η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι εσχάτων. Με αυτά στην προμετωπίδα κέρδισε τις εκλογές του 2019, εν μέρει και του 2023. Συμφωνία των Πρεσπών, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά ήταν τα ζητήματα για τα οποία κατηγορούσε ασταμάτητα τον ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη και  πλούσια ρητορική για εσωτερική κατανάλωση, αλλά μακριά από τα δύσκολα και την ουσία.

Αντίθετα , σήμερα η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης κάνουν ό,τι μπορούν για να μην είναι στην επικαιρότητα τα θέματα αυτά. Ο λόγος είναι σαφής: Δεν υπάρχουν επιτυχίες, υπάρχει μόνο αδιέξοδο θολός ορίζοντας. Και στα ελληνοτουρκικά, και στις σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες. Αντί η Ελλάδα να πρωτοστατεί στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις, αδυνατώντας να εμφανίσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα.

Οι ομιλίες και δηλώσεις του Νίκου Δένδια δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά. Δεν κρύβεται  το γεγονός ότι η κυβέρνηση κοιτά αμήχανα αλλά και φοβισμένα τις επιλογές ηγεσιών που επιδιώκουν την ένταση στα Βαλκάνια, την ώρα που στα ελληνοτουρκικά τόσο ο κύριος Μητσοτάκης όσο και ο κύριος Γεραπετρίτης μιλούν για αναγκαίες υποχωρήσεις επικαλούμενοι πλέον τον… ρεαλισμό.

Είναι πράγματι δύσκολο να ξεχάσει κανείς αυτά που ξεστόμιζε  η Ν.Δ. για εσωτερική κατανάλωση ακόμα κι αν θα ήθελε να δει κάποιον ρεαλισμό την σημερινή κολοτούμπα. Είναι δύσκολο να ξεχαστεί ο φανατισμός, κυρίως όμως η αποδοχή όλων εκείνων των ακροτήτων που υιοθέτησε ο κύριος Μητσοτάκης προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

Το χειρότερο όμως είναι η πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα. Γι’ αυτό και προσπαθεί να ξεχαστεί παρουσιάζοντας μια ωραιοποιημένη εικόνα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα όσα αληθινά συμβαίνουν. Το θύμισε χθες ο Έντι Ράμα. Σήμερα η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Και αύριο θα του το θυμίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

Παναγιώτης Κουμουνδούρος

Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ