Δελτίο Τύπου Ιανουαρίου 2024
- Παρέμβαση στο Δημοτικό Σχολείο Κροκεών με θέμα τη Φιλία
Οι σχέσεις με τους συνομηλίκους είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας καθώς η ομάδα των συνομηλίκων συγκαταλέγεται στους «σημαντικούς άλλους», που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησης κάθε παιδιού. Το Σχολείο, ως θεσμός, καλείται να διδάξει στα παιδιά κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους για να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν αρμονικά, και να καλλιεργήσει σε αυτά δεξιότητες και αξίες όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, το ομαδικό πνεύμα, ο αλτρουισμός. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΑΥΛΟΣ, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Κροκεών, πραγματοποίησε μία παρέμβαση στους μαθητές της Α΄ και Β΄ Δημοτικού με θέμα τη Φιλία. Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε σε δύο δίωρες συναντήσεις στις 5 Δεκεμβρίου και 16 Ιανουαρίου του τρέχοντος σχολικού έτους, με συντονίστρια την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγο MSc, Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.
- Πρόγραμμα για την πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού στο 1ο Λύκειο Σπάρτης
Για τα περισσότερα παιδιά το σχολείο είναι ένα ασφαλές μέρος όπου μπορούν να κάνουν φίλους, όμως για κάποια, που είναι θύματα εκφοβισμού, μπορεί να γίνει ένας σκέτος εφιάλτης.
Η πρόληψη και η παρέμβαση σε φαινόμενα εκφοβισμού και θυματοποίησης είναι δύο βασικές ενέργειες απαραίτητες για την αποφυγή περαιτέρω αρνητικών ενεργειών εκ μέρους ενός ή περισσοτέρων παιδιών/εφήβων προς ένα άλλο ή πολλά άλλα παιδιά/εφήβους.
Στα πλαίσια της πρόληψης το Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος” με εκπαιδεύτρια την κ. Ασπασία Γκουντούνα – Κοινωνική Λειτουργό σε συνεργασία με την Δ/ντρια του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης κ. Κυριακοπούλου, υλοποίησε ένα πρόγραμμα για την πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού δύο δίωρων συναντήσεων με τους μαθητές του Β2 τμήματος στις 18 & 25 Ιανουαρίου.
- Βιωματικό σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Μυστρά ” Φροντίζομαι για να Φροντίζω”
Στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, το Κέντρο Πρόληψης “Δίαυλος” σε συνεργασία με την Δ/ντρια του ΕΕΕΕΚ Μυστρά κ. Σωπιάδου Άννα, πραγματοποίησε με εκπαιδεύτριες τις Ιωάννα Παπαδοπούλου – Ψυχολόχο Msc και την Ασπασία Γκουντούνα – Κοινωνική Λειτουργό, βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: ” Φροντίζομαι για να Φροντίζω”. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε σε τρεις (3) δίωρες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 17, 24 & 31 Ιανουαρίου.
- Τετραήμερο σεμινάριο εκπαιδευτικών του 1ου Γυμνασίου Σκάλας στον Σχολικό Εκφοβισμό
Ο εκφοβισμός στα σχολεία παραμένει μια σημαντική κοινωνική πρόκληση στο σύγχρονο τοπίο, αν και με ορισμένες αξιοσημείωτες αλλαγές στην εκδήλωση και την απάντησή του. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει αναδειχθεί ως μια εξέχουσα μορφή παρενόχλησης, που διευκολύνεται από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά κανάλια επικοινωνίας. Αυτή η εικονική διάσταση του εκφοβισμού προσθέτει πολυπλοκότητα στο ζήτημα, καθώς συχνά εκτείνεται πέρα από τα όρια του σχολικού χώρου, διεισδύοντας στις προσωπικές ζωές των μαθητών. H διαφορετικότητα π.χ. μαθητές με αναπηρίες, στοχοποιείται δυσανάλογα, αντανακλώντας ευρύτερες κοινωνικές ανισότητες. Επιπλέον, η πίεση για συμμόρφωση με τα στενά πρότυπα ομορφιάς, επιτυχίας και δημοτικότητας διαιωνίζει μια κουλτούρα κρίσης και αποκλεισμού μεταξύ των συνομηλίκων.
Ενώ η συνειδητοποίηση των επιβλαβών συνεπειών του εκφοβισμού έχει αυξηθεί, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί περισσότερα από απλά μέτρα αντίδρασης. Οι στρατηγικές πρόληψης που επικεντρώνονται στην προώθηση της ενσυναίσθησης, της διαφορετικότητας και των δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια ενός θετικού σχολικού κλίματος. Τα θεσμικά όργανα καλούνται να δώσουν προτεραιότητα σε ολοκληρωμένα συστήματα υποστήριξης τόσο για τα θύματα όσο και για τους δράστες, προάγοντας μια κουλτούρα συμπερίληψης και σεβασμού με απώτερο στόχο κάθε μαθητής να αισθάνεται ασφαλής και να εκτιμάται στο εκπαιδευτικό του περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε τετραήμερη ενδοσχολική επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Σκάλας με θέμα τον «Σχολικό Εκφοβισμό», κατόπιν αιτήματος της Δ/ντριας κα Κορμπάκη. Το σεμινάριο διεξήχθη στις 15, 18, 22 και 29 Ιανουαρίου 2024. Συντονίστριες ήταν το Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου κα Ιωάννα Παπαδοπούλου – Ψυχολόγος και η Επιστημονικά Υπεύθυνη κα Κατερίνα Καργάκου – Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD.