Οικοδόμοι Πάτρας: «Εκτός επιδόματος οι οικοδόμοι του μεροκάματου»

0
236

Χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, λόγια του αέρα και ατομική ευθύνη για τους εργαζόμενους..!
Συνάδελφοι στις κατασκευές.
Μετά από τις υποσχέσεις που έδωσε ο Υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης για την ένταξη των οικοδόμων στο επίδομα των 800 ευρών και την παράλληλη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου – ότι “οι οικοδόμοι που αναγκαστικά διεκόπη η εργασία τους εξαιτίας της πανδημίας από τον κορωνοϊό covid-19, θα καλυφθούν από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 30 Μάρτη και εξειδικεύτηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31 Μάρτη”), δεν άργησε να φανεί πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες και οι υπουργικές διεκπεραιωτικές διαβεβαιώσεις δεν ήταν παρά, άλλη μια προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων..!
Η ένταξη νέων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οικοδομικών εργασιών στο πλαίσιο μέτρων στήριξης, αφορούν πολύ μικρό κομμάτι του κλάδου.
Αφορούν τους λίγους εργαζόμενους που απασχολούνται σε μικρές και μεσαίες εταιρείες (οποιαδήποτε μορφής) του κλάδου εκτός από τις Ανώνυμες Εταιρείες.
Οι χιλιάδες συνάδελφοι οικοδόμοι που απασχολούνται στην απλή ιδιωτική κατασκευή, και εργάζονται απευθείας στον απλό ιδιώτη που κατασκευάζει, επισκευάζει και ανακαινίζει την κατοικία του, ή πραγματοποιεί άλλες μικρής έκτασης ιδιωτικές οικοδομικές εργασίας, μένουν εκτός των ρυθμίσεων της ΠΝΠ.
Οι ιδιοκτήτες αυτοί είναι φυσικά πρόσωπα και δεν έχουν ΚΑΔ.
Ο υπουργός εργασίας το γνωρίζει αυτό, έπειτα και από το υπόμνημα που του εστάλη απ’ την Ομοσπονδία Οικοδόμων την 1η Απριλίου και το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει, πως όσοι εργάζονται στο οικοδομοτεχνικό τους έργο και διακόψαν την εργασία τους (καθώς έχουν κλείσει μάντρες υλικών, χρωματοπωλεία) μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς καμία στήριξη για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.
Η κυβέρνηση αναμφίβολα, τούτες τις δύσκολες ώρες εξαπατά συστηματικά τον κλάδο.
• Δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης για όσους διέκοψαν την εργασία τους λόγω κορονοϊού και δουλεύουν αποκλειστικά με μεροκάματο σε ιδιωτικές οικοδομές.
• Δεν κάνει τίποτα για όσους είναι άνεργοι χωρίς δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. Οι υποσχέσεις για ένταξη στα γνωστά κοινωφελή προγράμματα, εκτός ότι θα αφήνουν ξανά απέξω χιλιάδες άνεργους, είναι και πρόκληση για όλους τους άνεργους οικοδόμους που δεν έχουν κανένα εισόδημα, που δεν μπορούν να πάνε στο super market για τα βασικά, αλλά είναι καθηλωμένοι στο σπίτι χωρίς να μπορούν να ψάξουν για εργασία αφού κάθε δραστηριότητα στην απλή οικοδομή έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
• Δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με την καταβολή του Δωρόσημου των οικοδόμων. Η κυβέρνηση διευκολύνει την εργοδοσία σε άλλους κλάδους να δώσει το δώρο αργότερα και καλεί όσες επιχειρήσεις δουλεύουν να δώσουν το δώρο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Δεν λέει κουβέντα για τη δική της ευθύνη να αποδώσει το δώρο των οικοδόμων που έχει ήδη πληρωθεί από το προηγούμενο τετράμηνο στον ΕΦΚΑ και πρέπει να καταβληθεί στις προβλεπόμενες ημερομηνίες χωρίς καμία καθυστέρηση. Πρέπει άμεσα να απαντήσει πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Δεν θα ανεχτούμε να παίξει παιχνίδια η κυβέρνηση με τον δικό μας ιδρώτα.
Απαιτούμε, εδώ και τώρα,
• να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Να δοθούν τα 800 ευρώ στους οικοδόμους που σταμάτησαν τη δουλειά τους στις ιδιωτικές οικοδομές και στους ανέργους που δεν έχουν καμιά επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.
• να παρθούν άμεσα μέτρα για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.
Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη που έχει αφήσει ασύδοτη, χωρίς έλεγχο, τη μεγαλοεργοδοσία να παίζει με την ασφάλεια και την υγεία μας, χάριν μεγαλύτερου κέρδους .
Τα μέτρα και οι προτροπές του ΕΟΔΥ για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού είναι κενά περιεχομένου όταν στους εργασιακούς χώρους δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, κανένα μέτρο που να υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες να συμμορφωθούν με τα απολύτως αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από το εργατικό ατύχημα που συνέβη στην πόλη μας την Τρίτη 31/03/2020, με τον συνάδελφο να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.
Η κυβέρνηση μπορεί να έχει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των εταιριών και των επιχειρήσεων, αλλά δεν μπορεί όλα να μπαίνουν και να κρύβονται κάτω από την ομπρέλα “να σωθούν και να στηριχτούν οι επιχειρήσεις” και απ’ την άλλη οι μεροκαματιάρηδες να ταΐζονται με λόγια “του αέρα” και με “ατομική ευθύνη”.
Όσο αναγκαία και αν είναι η ατομική ευθύνη στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να κρυφτούν οι ευθύνες των σημερινών και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν μπορεί μόνο “να στηρίζονται οι επιχειρήσεις για να σωθούν ” και οι εργάτες του μεροκάματου να τσακιστούν για μια ακόμη φορά.
Η κυβερνητική προσπάθεια να εξαπατηθούν οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές δεν θα περάσει.
Οι μάσκες δεν θα εμποδίσουν την φωνή μας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός και δεν θα επιτρέψουν οι διεκδικήσεις τους και τα δικαιώματα τους να μπουν σε καραντίνα..!
Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να μπει στην εντατική, αυτό που πρόκειται να μπει είναι οι αντεργατικές επιδιώξεις τους και τα σχέδια που κάνουν από κοινού με τους εργοδότες και τις παραφυάδες τους ..!
Απρίλης 2020
Η Διοίκηση