Μια Μανιάτισσα στην ομάδα Μπάιντεν για την περιοχή της Μέσης Ανατολής

0
135

Του Μιχάλη Ψύλου

Το όνομά της Ευγενία Σιδερέα και σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy ανήκει στην επίλεκτη ομάδα του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξωτερική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.«Η Ευγενία Σιδερέα με μακρά θητεία στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, θα αναλάβει τη διεύθυνση για την Αραβική Χερσόνησο» γράφει το αμερικανικό περιοδικό. Θα έχει επιτελική θέση στην ομάδα του Μπρετ Μακ Γκουρκ, του νέου συντονιστή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο διορισμός του Μακ Γκουρκ προκάλεσε μάλιστα την οργή της Αγκυρας. Η εφημερίδα Turkiye έγραψε ότι «o Μακ Γκουρκ είναι από το παρελθόν φίλος του ΡΚΚ και των Κούρδων ανταρτών της Συρίας.Είναι δυνατόν ο Μπάιντεν να επαναφέρει αυτόν τον άνδρα πίσω στη δουλειά». Διερωτάται μάλιστα η τουρκική εφημερίδα χωρίς να κρύβει την έντονη ενόχληση της Αγκυρας: «Δεν μπορούσε να βρει κανέναν άλλο; » …

Υπό τις διαταγές του Μπρετ Μακ Γκουρκ, λοιπόν η Ευγενία Σιδερέα « θα διαχειρίζεται την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε ορισμένες από τις πιο δύσκολες κρίσεις σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν μετά από δύο δεκαετίες αμερικανικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να μετατοπίσει τους προβολείς της στον ανταγωνισμό με το Πεκίνο». Σε πρώτη φάση -σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό- η ελληνο-αμερικανίδα διπλωμάτις αναμένεται «να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για να επαναφέρουν το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά ,αλλά και για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Υεμένη ,ανάμεσα στην κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τους αντάρτες Χούτι που ενισχύονται από την Τεχεράνη».

Η Ευγενία Σιδερέα κατάγεται από το χωριό Τσέρια της Μεσσηνιακής Μάνης .Γεννήθηκε στο Σικάγο όπου μετακόμισαν οι γονείς της στη διάρκεια της χούντας. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Σεν Πολ και αποφοίτησε το 1996. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics και στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνήτρια σε μια μη κυβερνητική οργάνωση για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Πολεμική» διπλωμάτις

Το 1999, η Ευγενία εντάχτηκε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ και στη συνέχεια υπηρέτησε σε σημαντικά πόστα στο εξωτερικό, από την Ταϊλάνδη, ως το Κόσοβο , την Αίγυπτο ,το Ιράκ αλλά και τη Γερμανία. Ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης Κρίστοφερ Χιλ στο βιβλίο του “Outpost: A diplomat at war” αναφέρει ότι συνάντησε την Ευγενία Σιδερέα στην πρεσβεία στη Βαγδάτη και εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις της στα γεωπολιτικά θέματα της Μέσης Ανατολής, καθώς μιλούσε εξαιρετικά και τα Αραβικά . Το τελευταίο διάστημα ,η ελληνοαμερικανίδα διπλωμάτις ήταν υπεύθυνη για την πολιτική του Στέητ Ντηπάρτμεντ στη Βόρεια Αφρική , έχοντας προφανώς σημαντική άποψη για τις εξελίξεις στη Λιβύη και στη δράση της Τουρκίας στην περιοχή! Στη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, η Ευγενία Σιδερέα δεν δίστασε να αντιταχθεί στις προσπάθειες τριών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών να μειώσουν τη χρηματοδότηση ασφαλείας στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, ανεβάζοντας στον λογαριασμό της το εξής κείμενο: «Εχω τιμή και τύχη να εκπροσωπώ τον αμερικανικό λαό για πάνω από 17 χρόνια ως διπλωματικός υπάλληλος στο εξωτερικό και σε πολλές από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου…Πολλοί από εμάς και τα μέλη των οικογενειών μας έγιναν στόχος εκφοβισμών .Πολλοί από εμάς έχουμε περάσει ώρες κλειδωμένοι ή προστατευμένοι στο σπίτι ή στη δουλειά λόγω συνεχιζόμενων απειλών για την ασφάλειά μας.(Οσοι με γνωρίζουν ,όλοι ξέρουν γιατί πάντα κρατάω τυρί και κρασί σε κάθε γραφείο που είχα ποτέ.)»

Η ανάληψη των νέων καθηκόντων από την Ευγενία Σιδερέα συνδυάζεται άλλωστε με την νέα πολιτική του προέδρου Μπάιντεν που έχει δεσμευτεί να αναθέσει σε εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Για να αποκαταστήσει και το… ηθικό στο Στέητ Ντηπάρτμεντ μετά από τέσσερα χρόνια άσκησης εξωτερικής πολιτικής μεσω …twitter από τον Τραμπ. «Υπάρχει ένα ξεκάθαρο θέμα εδώ και είναι ο διορισμός σε θέσεις κλειδιά ανθρώπων που είχαν προσφέρει πολλά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα και κατάφεραν να παραμείνουν στη θέση τους κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Τραμπ»,λέει ο Νίκολας Χέρας, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Newlines. «Το ένστικτό μου λέει ότι ο Μακ Γκουρκ συγκροτεί μια χορωδία που μπορεί να παίξει μια σωστή και συνεπή μελωδία όταν πρόκειται για την εξωτερική πολιτική.»

Πηγή: https://www.militaire.gr