Μηδενικός Φ.Π.Α στα τρόφιμα μέχρι και το τέλος του 2023 ανακοίνωσε η Πολωνία

0
53

Μέχρι το τέλος του 2023 θα διατηρηθεί ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα όπως σχετικά ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών της Πολωνίας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εφαρμογή «μηδενικού» συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα το 2022, εξοικονόμησε για τους πολίτες πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια PLN (περίπου 1,9 δις ευρώ). Η διατήρηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχε σαν αποτέλεσμα την ελάφρυνση στις αγορές των πολιτών κατά περίπου 6 δισεκατομμύρια PLN (1,3 δις ευρώ).

Η εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η ελάφρυνση αυτή θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμυρίων PLN.

“Η αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις του πληθωρισμού. Γι’ αυτό μειώσαμε τον συντελεστή ΦΠΑ στο 0% στα βασικά τρόφιμα (από 5% που ίσχυε πριν την 1.1.2022) δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Magdalena Rzeczkowska.”

Μεταξύ των προϊόντων με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ είναι:

-κρέας και ψάρι και τα παρασκευάσματα τους,
-γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,
-αυγά,
-φυσικό μέλι,
-ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ,
-λαχανικά και φρούτα και οι κονσέρβες τους,
-βρώσιμα ζωικά και φυτικά λίπη,
-δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού και των ειδών ζαχαροπλαστικής, καθώς και ορισμένα παρασκευάσματα και γάλα για βρεφική και παιδική διατροφή και διαιτητικές τροφές για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.
Ο μηδενικός φορολογικός συντελεστής θα ισχύει όλο το 2023.

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/64055/polwnia-mhdenikos-fpa-sta-trofima-ews-to-telos-toy-2023