Νεώτερα για την μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στην Μάνη

0
93
Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες της Τετάρτης, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης “112”, για ύπαρξη περίπου  50 με 60 αλλοδαπών  στην παραλία “Αρφίγκια”  Νέου Οίτυλου Λακωνίας.
Άμεσα στην εν λόγω περιοχή μετέβησαν ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ιδιωτικό σκάφος με επιβαίνοντα στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισαν Ι/Φ σκάφος προσαραγμένο και ημιβιθυσμένο, συνολικά 47 άτομα στην ξηρά (15 άνδρες, 16 γυναίκες και 16 ανήλικοι) καθώς και έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του. Σύμφωνα  με μαρτυρίες των επιβαινόντων, όλοι οι αλλοδαποί  οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες από τα τουρκικά παράλια, εξήλθαν με ιδίες δυνάμεις στην ξηρά, ενώ η σορός του άνδρα ο οποίος είχε καταλήξει κατά τη διάρκεια του πλου, μεταφέρθηκε από τους οικείους του εκτός του σκάφους.
Πρωινές ώρες της Πέμπτης, κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών    (Μ.Υ.Α.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. πραγματοποίησε υποβρύχια αυτοψία για τυχόν εντοπισμό εγκλωβισμένων, με αρνητικά αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, στην περιοχή επιχειρούν, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα αεροσκάφος Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ από ξηράς, έρευνες διενεργούνται από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚ.Τ, ΕΛ.ΑΣ.  καθώς και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Επιπλέον, γνωρίζεται ότι 4 ανήλικοι και 3 γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, ενώ οι υπόλοιποι από τους επιβαίνοντες θα μεταφερθούν στο Γύθειο.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Γυθείου.
Ενημερώθηκε, η Λιμενική Αρχή Γυθείου από το Α.Τ. Αρεόπολης και Α.Τ. Γυθείου αντίστοιχα, για τον εντοπισμό συνολικά τριάντα τριών (33) ακόμα αλλοδαπών (26 άνδρες, 6 γυναίκες και 1 ανήλικη) επί της Επαρχιακής Οδού Αρεόπολης – Καλαμάτας και κοντά στο χωριό Χοτάσια δήμου Ανατολικής Μάνης.
Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Γυθείου όπου φιλοξενούνται προσωρινά, ενώ μία εγκυμονούσα γυναίκα μεταφέρθηκε αρχικά στο Κ.Υ. Αρεόπολης, στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, τελικά όμως κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή της στο Αττικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Επίσης, ένας ανήλικος αλλοδαπός που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης διεκομίσθη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αγία Σοφία Αθηνών για περαιτέρω νοσηλεία.
Γνωρίζεται ότι ο συνολικός αριθμός αλλοδαπών που έχουν εντοπιστεί και μεταφερθεί στο Δημοτικό Στάδιο Γυθείου ανέρχεται σε ογδόντα (80) άτομα.
Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.